09 Eylül 2009 00:00

Başvuranlar da ödeyemiyor

Kredi kartı borçlarına ödeme kolaylığına başvuranların sayısı son hafta artış göstererek 246 bin kişiye ulaşmasına rağmen, büyük bir çoğunluk hâlâ başvuru yapmadı.

Paylaş

Kredi kartı borçlarına ödeme kolaylığına başvuranların sayısı son hafta artış göstererek 246 bin kişiye ulaşmasına rağmen, büyük bir çoğunluk hâlâ başvuru yapmadı. Öte yandan, daha önce başvuru yapıp borç yapılandırmasına giden binlerce kişinin protokolü, borcunu ödeyememesi nedeniyle iptal edildi.
Türkiye Bankalar Birliği’nin 21 bankadan aldığı verilere göre protokolü bozulan kart sayısı ise 1832 adet. Yapılandırması karşılıklı feshedilen kişi sayısı 1652 ve borç tutarı ise 5 milyon 558 bin 987 TL oldu.
Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, müracaatların daha yüksek olabileceğini, ancak asgari borcu ödeyenlerin kapsama alınmamasının yanlış olduğunu belirtti. Bankaların avukatlık parası için borçlulara çıkardıkları zorlukları da eleştiren Kaya, “Bankalar, borçlunun önüne kırmızı halı sermek yerine avukatlık parası için oradan oraya yönlendiriyor” dedi.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise kredi kartı borç yapılandırmasının yaz tatiline denk gelmesinin yapılandırmaya ilgiyi sınırlı tuttuğunu aktardı. Palandöken, “Çiftçi kaldırdığı ürünün parasını alamamış, esnaf alacağını tahsil edememiş, vatandaş da okul ve bayram öncesi kullanacağı parayı kredi kartı borcuna yatırmaya yanaşmadığı için aftan yararlanan kişi fazla olmadı. Yılbaşına uzatılsa daha fazla başvuru olur” dedi.
BİRKAÇ KARTA BORÇLU OLANLAR VAR
7 Eylül 2009’de sona eren müracaatlarda 784 milyon 666 bin 768 liralık borç düşük faizle yapılandırıldı. Aftan yararlan kredi kartı sayısı ise 273 bin 166 oldu.
Hükümetin temerrüde düşen kredi kartı borçlarına getirdiği ödeme kolaylığına son ay yapılan başvuru arttı. İlk ay yapılandırılan borç miktarı 270 milyon lirada kalırken, ağustos ayındaki başvurular 500 milyon lirayı geçti. 874 binden fazla takipteki kredi kartına 273 bin 166’sı borcunu ödemek için düşük faizle yapılandırma yapıldı. Bunun için 246 bin 586 kişi, bankalarla karşılıklı protokol imzaladı. Kişi sayısıyla kart sayısı arasındaki fark bir kişide birden fazla borcu ödenmediği için kapatılan kredi kartı bulunduğunu ortaya koydu. Kanundan yararlanması planlanan borç miktarı 3 milyar lirayı geçerken, iki ayda yapılandırılan borç tutarı 784 milyon 666 bin 768 TL’de kaldı. Böylece kredi kartı borçlarına getirilen ödeme kolaylığından yararlananların oranı yüzde 30’u buldu.


‘YOKSULU EZME UYGULAMASI SÜRÜYOR’
Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Genel Başkanı Veli Beysülen, AKP Hükümeti'nin "yoksulu ezme" uygulamalarına aralıksız devam ettiğini belirterek, son yapılan elektrik zammı ile emekçilerin gelecek kışı daha zor geçireceğini söyledi.
Beysülen, son yapılan zamlara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, AKP Hükümeti'nin yoksulu ezme uygulamalarına aralıksız devam ettiğini belirtti. Hükümetin enflasyon düştü diyerek işçiye, emekliye, kamu çalışanına çok komik rakamlarda zam verdiğini aktaran Beysülen, elektriğe yapılan zammın bu kışı emekçiler için daha zor hale getireceğini kaydetti. Beysülen, tüketimin zorunlu olduğu aylarda elektrik ve doğal gaz fiyatlarının artırılmasının halkın soyulması anlamına geldiğini vurgulayarak, 'Enflasyon düştü' sözlerinin gerçeği yansıtmadığına işaret etti. Beysülen, konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Takke düştü kel göründü. rakam oyunları yaparak düşük gösterdikleri enflasyon rakamlarının gerçek olmadığı gün gibi ortadadır. Emekliler AKP'nin uygulamalarıyla daha da yoksullaştılar. Maalesef Türkiye'de emekliler işsizlerden sonra en mağdur kesimdirler."
(EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Konut projeleri teşvikle Doğu’ya kaydı

SONRAKİ HABER

Altın fiyatları 1000 doları aştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...