09 Eylül 2009 00:00

Biber üreticisi mağdur

Gazientep’in İslahiye ilçesinde kırmızı biber üreticileri, ürün azlığı ve üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle zor günler yaşıyor.

Paylaş

Gazientep’in İslahiye ilçesinde kırmızı biber üreticileri, ürün azlığı ve üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle zor günler yaşıyor.
Pul ve toz biber olarak Türkiye ihtiyacının yüzde 70’inin karşılandığı İslahiye’de bu yıl rekolte düşüklüğü nedeniyle üreticiler umduğunu bulamadı. İlçede 2 ay boyunca yaklaşık 10 bin kişinin geçimini sağladığı kırmızı biber hasadı başladı. Biber üreticileri, Yeni Gıda Kanunu’nun getirdiği standartlar nedeniyle mağdur olduklarını belirterek, imalatçılara kurutma üniteleri kurmaları konusunda kredi desteği verilmesini istedi.
Yaklaşık 100 bin dekarda üretim yapan İslahiyeli üreticiler, biberde sık sık gündeme getirilen aflatoksinin sadece üreticiye mal edilmesinden de rahatsız. Üreticiye göre aflatoksinin tek sorumlusu, üretimde art niyetli olan imalatçılar. Kırmızı biber üreticileri, merdiven altında yapılan fason mallardan şikayetçi. Üreticiler, 30 bin ton kuru biberin, piyasaya 80 bin ton olarak çıktığını belirterek, biberi kendilerinden alanların içine kepek, tohum, kiremit tozu kattıklarını savunuyor.
TEŞVİKLE DESTEKLENMELİ
İlçede bulunan 10 fabrikanın da Avrupa standartlarında üretim yaptığını belirten Muzaffer Köse, “Kesinlikle kilogramı 5 TL’nin altındaki biberlere itibar etmeyin. Böyle bir ürün ya kiremit tozu veya kepek” dedi. Biberin tarladan toplanmasından çöpünün çıkarılmasına, yıkanmasından parçalanmasına, kurutulmasından ambalajına kadar emek istediğini belirten Köse, devletin bu konuda verdiği teşvikin bölgesel olmadığını belirtti. Bölgesel teşviklerin artmasını isteyen Köse, “Yağışlar nedeniyle çiftçi biberi geç ekti. O yüzden rekoltede düşüş yaşandı. Yaş olarak 1 tonun altında alan çiftçi zarar etmeye başladı. Kimi banka faizine bulaştı, kimi TEDAŞ’a borçlandı. Devlet bu konuda biber üreticisine destek vermeli” diye konuştu. (GAZİANTEP)
ÖNCEKİ HABER

DTP’li vekile jandarma engeli

SONRAKİ HABER

Norşin ismini geri istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa