09 Eylül 2009 00:00

Asfaltsız yol için eylem yaptılar

Tokat’ın Artova ilçesinde, grup yolu olan 14 kilometrelik yolun 4 yıldır asfaltlanmaması köylülerin tepkisine neden oldu. 10 köyün sakinleri yol kapattı, traktörleriyle stabilize yola dizildi.

Paylaş

Tokat’ın Artova ilçesinde, grup yolu olan 14 kilometrelik yolun 4 yıldır asfaltlanmaması köylülerin tepkisine neden oldu. 10 köyün sakinleri yol kapattı, traktörleriyle stabilize yola dizildi.
Eylem yapan köylülerin yanına gelen Artova Kaymakamı’na bazı köylüler tepki gösterdi. Köylüler Bebekderesi, Ulusulu ve Bayırlı köyü olmak üzere üç yerde trafiği kapattılar. Bir süredir Artova’ya inememe, alışveriş yapmama ve yolcu götürmeme eylemi yapan köylüler bu karara uymayan yolcu minibüslerini ve araç sürücülerini de uyardılar.
YOL 4 YILDIR ASFALTLANMADI
Artova ile Zile ilçelerini bağlayan 60 kilometrelik karayolunun 14 kilometrelik bölümü 4 yıldan bu yana asfaltlanmadı. Stabilize yol üzerinde yer alan Alevi kökenlilerin oturduğu 10 köyde oturanlar tüm girişimlerine rağmen asfaltını yaptıramadıkları yol için eylem yaptı. Gümüşyurt köyü girişinde toplanan köylüler yolu kapatarak seslerini duyurmaya çalıştı. Bu köylerden AKP’ye az oy çıktığı için hizmet gelmediğini söyleyen köylüler, şu iddialarda bulundu: “Yolun asfaltlanması için her türlü girişimde bulunduk ama hiç bir sonuç alamadık. 60 kilometrelik yolun sadece 14 kilometrelik bu bölümü asfaltsız kaldı. Biz para almadan yolun genişletilmesi için tarlalarımızdan hibe ettik. Fakat bu yol tam bir çile oldu bize. Arabalar her geçtiğinde etrafı toz bulutu kaplıyor. Ürünlerimiz tozdan zarar görüyor. Asfaltsız yolun üzerinde 10 köy var ve 10’u da Alevi köyü. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız. AKP’ye az oy çıkıyor diye mağdur ediliyoruz.”
KAYAMAKAMA TEPKİ
Yol üzerindeki iki ayrı bölgede eylem yapan köylülerin yanına gelen Artova Kaymakamı Mustafa Şahin’e tepki gösteren Mahmut Tatlı isimli köylü, “Hükümet bütün Türkiye’de odun- kömür yardımı yapıyor. Biz yol hakkımızı istiyoruz. Ben senin odununu da alayım kömürünü de alayım” diyerek tepki gösterdi. Kaymakam, yolun 1 yıl sonra asfaltlanacağı sözünü verdi.
Sorunun asfalt dökme mevsimi ile alakası olmadığını söyleyen köylüler, “İstenecek olsa kışın ortasında bile asfalt dökülür. Buradaki bazı köylerin içine kadar asfalt varken bu iki ilçeyi birbirine bağlayan yolun yapılmaması ödenekle açıklanacak bir durum değildir” dediler. Yaşadıkları sağlık ve temizlik sorunlarından bahseden köylüler evlerinin içlerinin günde üç kere temizlemelerine karşı yine de tozdan görünmediğini de eklediler. Ürünlerinin hastalandığını ve yoldan kalkan tozun maddi olarak çok büyük zararlara neden olduğunu da belirten köylüler, “Bizde bu ülkenin vatandaşıyız, vergi veriyoruz, askere gidiyoruz. Yol bizim de hakkımız” dediler.
Yolun en kısa sürede yapılmaması durumunda eylemlere devam edeceklerini belirten köylüler, “Başbakan Alevi açılımından bahsediyor. Demek ki Alevi açılımı böyle bir şey. Türkiye’nin göbeğinde yolsuz kalmak” diye konuştular. Köylüler yol yapılana kadar Artova’ya inmeyeceklerini, gerekirse yine yolu kapatacaklarını belirttiler.


AĞLAMAYANA MEME YOK
Duran Bakır (CHP Artova İlçe Başkanı): Sayın kaymakam buraya kadar geldi. Yolların ilkbaharda yapılacağını söylüyor. Ancak biz bu yolun daha erken yapılabileceğine inanıyoruz. İstenirse yapılabilir. Bu yüzden eylemlere devam edeceğiz. Artova’ya mümkün olduğunca inmeyeceğiz.
Özmen Atsever (Bayırlı Köyü Muhtarı): Amacımız yoldan geçenlere zarar vermek, milleti rahatsız etmek değil. Ancak bugün şunu gördük ki ağlamayana meme yok. Sesimizi çıkarttık, yolu kapattık. Bir olduk hakkımızı aradık. İnanıyorum ki bu halk birlik oldukça kendi taleplerinin farkına varıp birlikte hareket ettikçe çözülemeyecek sorun yok.
Pala Dayı: Ben otuz sene bu yolda direksiyon salladım. Ben doksan yaşıma geldim daha bu yol yapılacak. Daha bu yolun yapımı çok da sürer. Ayrımcılık yapıyorlar. Eğer biz Amerikalıksak Amerika’ya versinler, Rus’sak Rusya’ya versinler. Yok eğer bu ülkenin vatandaşıysak da onu bilelim, bize hizmet getirsinler. (Tokat/EVRENSEL)"
Cihan Sezer
ÖNCEKİ HABER

Parkta oynamak varken...

SONRAKİ HABER

Kocaoğlu’ndan Çevre ve Orman Bakanlığı’na baraj tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...