10 Eylül 2009 00:00

FELAKET DEGiL REZALET

Alınmayan önlemler, yetkilerin vurdumduymazlığı İstanbulluya pahalıya patlardı. En az 23 kişi öldü 8 kişi kayıp. Araçlar denize sürüklendi. Yollar kapandı. Ölümle burun buruna saatlerce kurtarılmayı bekledi. Yetkiler ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi ise sadece durumu seyredip açıklama yapmakla yetiniyor.

Paylaş

İstanbul son yılların en büyük ‘afetini’ yaşıyor. Gece yarısı başlayan sağanak yağış, Başakşehir ve İkitelli’yi vurdu. Ayamama, Tavukçu ve Papaz Derelerinin taşması sonucu otoyolda seyir halinde bulunan araçların içindekiler sel sularına kapıldı. Bölgede 24 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi kayboldu. Ölü sayısı, Trakya’da yaşamını yitiren 6 kişi ve kaybolan 8 kişiyle birlikte 38’i buldu. Yüzlerce araç sürüklendi, insanlar araçların üzerinde mahsur kaldı. Bölgede bir bina da yıkıldı.
TAM BİR FELAKET
Günler önce yapılan uyarılara rağmen alınmayan önlemler, İstanbullular için hayatı kabusa çevirdi. Yollar kapandı, aralarında TIR’ların da bulunduğu yüzlerce aracı, sel suları sürükledi. Çok sayıda aracın sel suları içinde mahsur kalmasıyla, bölgede adeta can pazarı yaşandı. Bazı araçlar içindekilerle birlikte sürüklendi. Sürücüler ve yolcular araçlarının üzerine çıkarak kurtarılmayı bekledi. Kurtarma çalışmalarına botlar ve helikopterler de katıldı. Görgü tanıkları, ekiplerin kurtarma çalışmalarında yetersiz kaldığını söyledi.
TIR GARAJINDA 7 ÖLÜ
Tır Garajı’nda 7 kişi boğularak öldü. Cesetlerden birinin bölgede küçükbaş hayvan otlatan bir çobana, diğerinin de garajdaki güvenlik görevlisine ait olduğu belirtildi. 5 cesedin ise, gece TIR’larında uyuyan şoförlere ait olduğu öğrenildi. Garajdaki tüm araçların kullanılamaz hale geldiği görülürken, sel suları arasında telef olan küçükbaş hayvan ölülerine de rastlandı.
İSTOÇ yan yolda bulunan bir TIR garajındaki araçlar, sele kapılarak havalimanına gidiş yolunu tamamen kapadı. Göl haline gelen yolda, bazı hususi araçlar da sele kapıldı. TIR garajında bulunan sürücü ve çalışanlar da suya kapılarak kayboldu. TIR’lar içinde mahsur kalanlar oldu.
MAHSUR KALDILAR
Çevre ve Orman Bakanlığı Çobançeşme fidanlığı sabah saatlerinde sel sularıyla doldu. Yaklaşık 2 metre derinlikteki sel sularının çevresini sardığı lojmanlarda, 11 kişi mahsur kaldı. Olay yerine gelen itfaiye ve sivil savunma ekipleri lojmandakileri kurtarmak için çalışma başlattı. E-5 karayolu havalimanı kavşağında bulunan itfaiye aracından uzatılan merdivenle ilk önce anneleri işe gittiği için evde yalnız kalan 3 kardeş kurtarıldı. Daha sonra ekipler, şişme botla lojmanın penceresine çıkan 8 kişiyi kurtardı.
BİNA YIKILDI
Başakşehir’in ara yolları da büyük ölçüde trafiğe kapandı. İlçeye bağlantı sağlayan yollarda ulaşım aksadı. Ara sokakların büyük bölümü sel sularıyla doldu. Yenibosna’daki bazı fabrikalar da su altında kaldı. Fabrikalardaki bazı eşyaların suyla birlikte çevreye yayıldığı gözlendi. 1996’da da İkitelli’de sel baskını olmuş, ancak bu kadar büyük hasara neden olmamıştı.
Yoğun yağış nedeniyle Arnavutköy, Sultangazi, Bağcılar, Eyüp, Esenler, Bahçelievler, Başakşehir, Büyükçekmece ilçelerinde de su baskınları, sele neden oldu.
Son yılların en büyük yağışını alan bölgeye, saatte metrekareye 90 kilogram yağış düştü. Eylül ayı ortalaması 45 kilogramken, dün sabah İkitelli bölgesine bir saatte 90 kilogram yağış düştüğü belirlendi.
YAĞMA İDDİASI
İkitelli ve Sefaköy bölgelerini vuran sel felaketinin kendisini en çok hissettirdiği noktalardan biri de Basın Ekspres Yolu oldu. Trafiğe kapatılan TEM ile havaalanı bağlantısını yapan yolun çevresindeki fabrikalarda ise büyük maddi hasar meydana geldi. Birçok işyerine saatlerce ulaşılamadı. Sel suları altında kalan bazı fabrikaların ürünleri ise çevreye saçıldı. Bu manzaranın ardından ise yağma olayları yaşandı. Olay yerinde toplanan çok sayıda kişi ne buldularsa toplayıp götürdü. Yağmada 1 kişi gözaltına alındı. (İstanbul/EVRENSEL)

AKOM UYUYOR
İstanbul ve Trakya iki gündür selle boğuşuyor. Onlarca kişinin öldüğü felakette binlerce kişi evsiz kaldı. Yüzlerce kişi ise ölümle yüz yüze geldi. Binlerce ev sular altında kaldı, yüzlerce araba denize sürüklendi Tüm Türkiye nefesini tutmuş bölgedeki gelişmeleri izlerken görüntüleri TV’den izleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) ise adeta normal iki gün yaşandı. Önceki gün sabah saatlerinden itibaren sel felaketiyle ilgili haberlerin ulaşmasının ardından Kağıthane’deki AKOM’da bir hareketlilik oluşmadı. Afet durumlarında İBB Genel Sek-reteri’nin hazır bulunması gerekirken bu kez daha az sayıda ve alt düzeyde bürokratlar krizde görev yaptı. İBB Başkanı Kadir Topbaş AKOM’a uğramadı. AKOM ancak dün gelen büyük tepkiler üzerine harekete geçmeye başladı.
HELİKOPTER YOK
Şehir içinde oluşan krizlerde, sabit kameraların görüntülerini takip edip krizin boyutlarını belirleyen AKOM yetkilileri, bu kez kameraların bulunmadığı Silivri ve Çatalca’da selin bastırması ve bu noktalarda kameraların yetersiz kalması nedeniyle başarılı olamadı. İBB’nin sabit kameraların bulunmadığı noktalarda durum tespiti yapmak için kullandığı üç adet helikopterin sözleşmesini bu yıl yenilemediği ortaya çıktı.
Yetkililer, afet durumunda karadan ulaşılamayan noktalarda daha çok durum tespiti için kullanılan helikopterler yerine, bu kez televizyondaki görüntülerini izleyip afetin boyutlarını tespit edebildi. Yetkililer, helikopterlerin maliyetleri nedeniyle sözleşmelerinin yenilenmediğini bildirmekle yetindi.

PAPUCUMUN KÜLTÜR BAŞKENTİ!
SEL felaketine internet okurlarından görüşler yağdı. İnternette haber siteleren yorumlar yapan İstanbullular isyanlarını dile getirdi: “Papucumun kültür başkenti...”, “Belediye aynı belediye, vali aynı vali. Durmak yok yola devam!”, “Şimdi dikilsin laleler, hazır toprak da yumuşamışken...”
* OGUZHAN A: Papucumun kültür başkenti...
* HALİL SÜMER: 2010 Kültür Başkenti İstanbul’un içler acısı hali! Yerel yöneticiler hangi yüzle basın toplantısı düzenleyebiliyor? Şehrin alt yapısını oluşturmadan fabrikaları ve binaları dikerseniz böyle bir sonuç kaçınılmaz olur.
* GÖRKEM KANBUROĞLU: Bir adım ileri gidemiyoruz, yıllardır. Birazcık da olsa Avrupa şehirlerine benzeyemiyor bu şehir. Kültür başkenti nasıl olacağız? Avrupa’da da çok yağmur yağıyor, milletin paçaları ıslanmıyor. Hee şimdi dünyadan haberi olmayanlar dünyada en çok yağmur alan yeri Türkiye sanıyordur.
* VANYA NESİN: Lale devri... Topbaş şimdi diksin, laleleri hazır toprak da yumuşamışken...
* VURAL CAMBUL: Yol yaptılar, bilmem ne yaptılar.. Biraz da altyapı yapsana be adam. Lalelerle uğraşıyor...

BÖLGE BÖLGE FELAKET RAPORU
* BASIN EKSPRES YOLU: Yol tamamen kapandı. Yer yer 2 metreyi bulan sel sularında mahsur kalanlar araçlarının üzerinde saatlerce yardım bekledi. Bazı araçlar ise sel sularına kapılarak sürüklendi.
* İSTOÇ: TIR garajındaki araçlar sele kapılarak havalimanına gidiş yolunu tamamen kapattı.
* BAŞAKŞEHİR: Yollarda biriken sel sularında araçlarıyla mahsur kalan vatandaşlar itfaiye ekiplerince kurtarıldı.
* YENİ BOSNA: Fabrikalardaki bazı eşyalar suyla birlikte çevreye yayıldı.
* BAHÇEŞEHİR: Hamam Deresi civarında da sel baskını yaşandı.
* TRAKYA: Trakya Bölgesi’ndeki cezaevlerinde kalan tutuklular Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine getirilemedi.

BANDIRMA’DA BİR KİŞİ KAYIP
BALIKESİR’in Bandırma ilçesinde, şiddetli yağışlar hayatı adeta felç etti. Bandırma ve çevresinde önceki gün sabah saatlerinde başlayan ve öğleden sonra aralıklarla etkisini artıran yağış, akşam saatlerinde kesildi. Oluşan sel yüzünden ev ve iş yerlerine dolan sular boşaltılmaya çalışılırken, gece saatlerinde yağış tekrar başladı. Şiddetli yağış, sabah saatlerine kadar etkisini sürdürdü. Yağış sonucu iki beyaz et üretim tesisini su bastı. Bu şirketlerinden birinin kesimhane bölümünde mahsur kalan işçiler, Bandırma 6. Ana Jet Üs Komutanlığından gelen helikopter ve komandoların yardımıyla kurtarılıyor. Gönen’de Hasan Yılmaz (64), sel sularına kapılarak kayboldu.

7 KADIN iŞÇi iHMAL KURBANI
İstanbul’u felç eden selin ve ihmalin kurbanlarından 7’si de işçi kadınlar oldu. İkitelli-Halkalı sapağında, tekstil atölyesi çalışanlarını taşıyan bir minibüs, sel suları arasında mahsur kaldı. Servis minibüsü yolcusu 10 kadın, araçtan inmeye çalışırken sel sularına kapıldı. Sel sularına kapılan kadınlardan 3’ü ekiplerce kurtarıldı, diğerleri sele kapılarak kayboldu. Daha sonra 7 kadının cesedine ulaşıldı. 7 kadın işçinin ölümüyle Pameks tekstilin işçi servis aracının kapalı tip, yük taşımaya yarayan kapalı kasa minibüs olduğu ortaya çıktı. Şirketin önünde cesetler çıkarıldıktan sonra, sular içinde görüntülenen aracın, servis taşımasında kullanılmasının kesinlikle yasak olduğu belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

REZALETiN SORUMLULARINDAN TARiHE GEÇECEK SÖZLER

SONRAKİ HABER

Parasız ve demokratik eğitim talebimiz yenilendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...