10 Eylül 2009 00:00

Halk ‘Kürt Açılımı’na ilgisiz değil

Hükümetin ‘Kürt Açılımı’ adıyla gündeme getirdiği ve ‘Milli Birlik Projesi’ adıyla sürdürdüğü hazırlıklar ile bu konuda yürüyen tartışma, emekçiler tarafından da izleniyor ve çeşitli biçimlerde değerlendiriliyor. Sokakta görüşlerini sorduğumuz kesimler içinde şu görüşler öne çıkıyor:

Paylaş

Hükümetin ‘Kürt Açılımı’ adıyla gündeme getirdiği ve ‘Milli Birlik Projesi’ adıyla sürdürdüğü hazırlıklar ile bu konuda yürüyen tartışma, emekçiler tarafından da izleniyor ve çeşitli biçimlerde değerlendiriliyor. Sokakta görüşlerini sorduğumuz kesimler içinde şu görüşler öne çıkıyor:
* Hükümet samimi değil.
* Bu tartışmalar krizin etkilerinin üzerini örtmek için öne çıkarılıyor.
* Kürtler de, Türkler de eşit muamele görüyor.
* AKP doğru yolda ve Kürt sorununda adım atmanın önemi zamanla daha iyi anlaşılacak.
* Önemli olan, Kürt ve Türk halkının sürece müdahil olması. Sorun ancak böyle çözülebilir.
AÇILIMLARIN SONU GETİRİLMİYOR
Pendik Esenyalı Mahallesi’nde, mahalle berberinde konuştuğumuz Uğur Coşkun’a, ‘Kürt Açılımı’ adı altında yürütülen tartışmaları izleyip izlemediğini ve nasıl değerlendirdiğini soruyoruz. AKP’nin “Alevi Açılımı”, “Ermeni Açılımı”, “Kürt Açılımı” gibi açılımları gündeme getirdiğini belirten Coşkun, ancak bu açılımların devamının getirilmediğini söylüyor. Bu nedenle hükümeti samimiyetsiz bulduğunu dile getiren Coşkun, “Halkların kardeşliği ve barışın sağlanması için halkın daha çok bedel ödemesi gerekir” görüşünde.

‘AYRIM YOK’ DİYENLER
Aynı konuda görüşlerini sorduğumuz Ahmet Demircan’a göre ise “ortada Kürt sorunu diye bir sorun yok”. Kendisinin bir Türk olarak herhangi bir önceliği bulunmadığını savunuyor ve “İş yoksa bana da yok” diyor. ‘Devlet dairesinde çalışma desen, bu konuda da eşit olduklarını, askerlik konusunda da aynı haklara sahip olduklarını, bu yüzden de Kürtlerin hakları diye bir hak görmediğini’ dile getiren Demircan’a göre bu konunun gündeme getirilmesinin amacı ‘siyasi rant’.
Mahallede esnaflık yapan Yusuf Sezer de, ‘Türkiye’de bugüne kadar herhangi bir ayrım olmadığı’ iddiasında. Türk ve Kürtlerin “aynı bayrak altında” yaşadığını, yılardır iki halkın birbirlerinden kız alıp verdiklerini dile getiren Sezer’e göre ise bu ayrımı yapanlar “dış güçler”.
Yusuf Sezer, Türkiye’deki siyasilerin “bu oyuna elet olduğu” görüşünü savunuyor. Sezer, “Hepimiz kardeşiz. Huzurlu yaşamak için bu tartışmaların sona ermesi gerekir” diye konuşuyor.
SAVAŞ SONA ERSİN
Aynı soruyu yönelttiğimiz Binnaz Kuru ise artık bu savaşın sona ermesini ve insanların ölmemesini istiyor. Her gün açlıkla yüz yüze olduklarını da dile getiren Kuru, eşinin aylardır işsiz olduğunu, kriz dolaysıyla evlerine ekmek götürecek bir işleri olmamasının çok acı bir durum olduğunu ifade ediyor. Binnaz Kuru, hükümetin işsizliğe çare bulamadığı gibi Kürt Açılımı’na da bir çözüm getiremeyeceği görüşünde. Kuru, “Halkların kardeşçe yaşaması için biz emekçiler, üzerimize ne düşüyorsa onu yapmalıyız” diyor.
BİR FIRSAT
Mahalledeki bir markette manav reyonunu düzenlerken konuştuğumuz Selahattin Albayrak ise hükümetin “Kürt Açılımı”nın olumlu olduğunu düşünenlerden. Albayrak şunları söyledi:
“Bu açılım, halkların birbirini tanıması ve önyargıların yıkılması için bir fırsat. AKP’nin bu konuda gerçekten samimi olduğuna inanıyoruz. Muhalefet de barışa engel olmak yerine kendisine çeki düzen vermeli.”
Nurettin Alaçayır’a göre ise “Kürt Açılımı, AKP’nin oy tuzağı”. AKP’nin halkın nasıl yaşadığından haberi yokmuş gibi davrandığını dile getiren Alaçayır, hükümetin bu gündemle krizin üzerini örtmeyi amaçladığını söyledi.
Sedat Eybus ise “bugüne kadar devlet büyüklerinin bu konuyu konuşamadıklarını, ama AKP sayesinde bu konunun tartışıldığını ve çözüme doğru gidildiğini” düşünüyor. “AKP’nin doğru yolda olduğu” görüşünü dile getiren Eybus, herkesin bu meseleyi bir anda anlamasını beklemenin de yanlış olduğuna vurgu yapıyor. “Bitlisli bir vatandaş” olduğunu belirten Eybus, hükümetin sorunun çözümüne yönelik adımlar atacağına inandığını dile getiriyor.
HALK SÜRECE MÜDAHİL OLMALI
Kahraman Arig de, AKP’nin “Kürt Açılımı”ndaki samimiyetini şimdiden eleştirmenin erken olabileceğini düşünüyor. Arig, hem hükümetin hem de muhalefetin samimiyetlerinden çok kendisini asıl ilgilendiren şeyin, Türk ve Kürt halkının bu sürece müdahil olup olmayacağı olduğunu söylüyor. Arig, “Eğer halk bu konuda mücadeleye katılmazsa hükümet kendi bildiğini yapar” diyor.
Genelkurmay, CHP ve MHP’nin konuya yaklaşımlarını sert ifadelerle eleştiren
Arig, “Gerçek kardeşlik, barış ve demokrasi, halkın mücadelesi ele kazanılır” diyor. (Pendik/İSTANBUL)

Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

İsrail, Ahmet Davutoğlu’na‘One Minute’ dedi

SONRAKİ HABER

ÖĞRENCİLER AÇ!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...