10 Eylül 2009 00:00

İsrail’in çocuk katilliği belgelendi

İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem, İsrail’in bu yılın başında Gazze’ye yaptığı saldırıda resmi verilerin çok daha üstünde Filistinli sivilin öldüğünü açıkladı. B’Tselem’in açıklamasına göre, saldırılarda ölen 1400 Filistinlinin yarıdan fazlası sivil, bunların 252’si ise 16 yaşından küçük çocuklardan oluşuyor.

Paylaş

İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem, İsrail’in bu yılın başında Gazze’ye yaptığı saldırıda resmi verilerin çok daha üstünde Filistinli sivilin öldüğünü açıkladı. B’Tselem’in açıklamasına göre, saldırılarda ölen 1400 Filistinlinin yarıdan fazlası sivil, bunların 252’si ise 16 yaşından küçük çocuklardan oluşuyor.
İsrail hükümetinin söz konusu saldırıda ölenlerin çoğunun Hamas militanı olduğu iddiasına karşılık B’Tselem, aylarca süren çalışmalarıyla ilgili açıklamasında, ölenlerin aileleriyle görüşüldüğünü, bölgenin incelendiğini, öldürülenlerin fotoğrafları, ölüm raporları ve diğer belgelerin tetkik edildiğini kaydetti. Ağır sivil kayıpların ve sivillerin mülklerine verilen ağır maddi hasarın İsrail toplumunda vicdan sorgulaması gerektirdiğini vurgulanan, B’Tselem açıklamasında, ayrıca bu konuda hükümetten bağımsız bir araştırma yapılması gerektiği ifade edildi.
773 SİVİL ÖLDÜ
Saldırılar sırasında 1387 Filistinlinin öldürüldüğü belirtilen B’Tselem araştırmasına göre, bunların 773’ü sivil, 330’u Hamas militanı. İsrail’in ilk günkü ani füze saldırısında 248 Filistinli polis memurunun görevi başında öldüğü anımsatılırken, 36 ölüm vakasıyla ilgili net bilgi edinilemedi. B’Tselem’in araştırmasının özellikle sivil ve çocuk kayıpları üzerinde yoğunlaştığı kaydedildi.
İsrail ordusunun engellemeleri nedeniyle bölgeye sadece iki görevli gönderilebildiği belirtilen açıklamada, araştırma sonucunda sivillere ateş açılması, sivillerin canlı kalkan olarak kullanılması gibi konuları kapsayan 20 olayın incelenmesi talebiyle askeri savcılığa gönderildiği de ifade edildi.
Saldırılarda uluslararası insan haklarının ihlal edilmediğini savunan İsrail ordusu, bu saldırılarda 1166 kişinin öldüğünü ve bunların çoğunun militan olduğunu öne sürmüş, ancak bu iddiaya bir belge veya kanıt göstermemişti. İsrail ordusu, B’Tselem’in raporuyla ilgili olarak da herhangi bir açıklamada bulunmadı.
Amnesty International (AI) da İsrail’i bu operasyon sırasında savaş suçları işlemekle itham etmişti. (DIŞ HABERLER)

CHAVEZ: İSRAİL SOYKIRIM İŞLEDİ
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, İsrail’i Filistin halkına karşı soykırım işlemekle suçladı. Chavez, Le Figaro gazetesine verdiği demeçte, Gazze’ye geçen yıl ki bombardımanın bir tahrik sonucu düzenlenmediğine inandığını kaydetti.
Ortadoğu ve Arap ülkeleri turunu yeni tamamlayan Chavez, demecinde, sorunun, İsraillilerin Filistinlileri yok etmek isteyip istemediği olduğunu belirterek, İsrail’in, “Gazze saldırısının Hamas’ın açtığı roket atışına karşılık” olduğu açıklamalarını kabul etmediğini söyledi.
“Bu soykırım değil de nedir? İsrailliler Filistinlileri yok etmek için bahane arıyor” diyen Chavez, İsrail’e yaptırım uygulanması gerektiğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

ABD’de sosyalizm hayaleti dolaşıyor

SONRAKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...