10 Eylül 2009 00:00

Memur zammı muayenede bırakacak

MALİYE Bakanlığı’nın sağlık harcamalarını kısmak için muayene katılım payına yaptığı zam memurları üzecek. 2 liradan hastanesine göre 3, 4, 6 ve 10 liraya yükseltilen muayene katılım ücreti memurun maaş zammını geri alacak. Hükümetin 2010 yılında 6 aylık dilimlerde 25+25 lira vereceği memur parayı hastanelerde bırakacak.

Paylaş

MALİYE Bakanlığı’nın sağlık harcamalarını kısmak için muayene katılım payına yaptığı zam memurları üzecek. 2 liradan hastanesine göre 3, 4, 6 ve 10 liraya yükseltilen muayene katılım ücreti memurun maaş zammını geri alacak. Hükümetin 2010 yılında 6 aylık dilimlerde 25+25 lira vereceği memur parayı hastanelerde bırakacak.
Türk Sağlık-Sen’in yaptığı araştırmada, memurun devlet hastanelerinde her ay bir kere muayene olması durumunda ocak ayında alacağı zamdan daha fazlasını, katılım payı olarak geri vereceği belirlendi. Sendikanın araştırmasında, 1018.82 TL olan en düşük memur maaşının yüzde 2.5’lik bir artışla Ocak 2010’da 1044.29 TL’ye çıkarak 25 TL yükseleceğine dikkat çekildi. Devlet memurları ve yakınlarından birinin ayda bir kez devlet hastanesinde muayene olması sonucu yıllık 36 TL katılım payı ödeyeceği belirtildi. Memur böylelikle yaklaşık 1.5 aylık zammını devlete geri vermiş olacak.
Yapılan araştırmada bu miktarın memur eğitim ve araştırma hastanelerinde muayene olursa 48 lira, üniversite hastanelerinde olursa 72 TL, özel hastanede olursa ise bir yılda 120 liraya kadar çıkacağına dikkat çekildi. Zam oranı ile karşılaştırıldığında ayda bir kez eğitim araştırma hastanesinde muayene olurlarsa yaklaşık 2 aylık zammı, üniversite hastanesinde muayene olurlarsa yaklaşık 3 aylık zammı, özel hastanede olurlarsa yaklaşık 5 aylık zammı devlete geri vereceği kaydedildi.
BİR MUAYENEYLE HAZİNE’YE 24 MİLYON
Araştırmaya göre Türkiye’de yaklaşık 2 Milyon 300 Bin kamu çalışanı görev yapıyor. Bu durumda eşleri ve çocukları ile birlikte yaklaşık 8 milyon kişinin muayene katılım payı memurun maaşından kesilecek. Muayene katılım payı, devlet hastanelerinde 3 TL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 TL, üniversite hastanelerinde 6 TL, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ise 10 TL olarak uygulanacak. Buna göre 8 milyon kişi yılda bir kez devlet hastanesine giderek sadece bir doktora muayene olsa 24 Milyon TL devlete para ödeyecek. Yani memurun maaşından 24 Milyon TL cebine girmeden kesilecek.
Araştırmayla ilgili değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Başkanı Önder Kahveci zammın daha yapılmadan geri alınmaya başlandığına dikkat çekti. Maliye Bakanlığı’nın Danıştay kararı ile 2 TL’ye indirilen katılım payını memurlar için yine eskisi gibi devlet hastanelerinde 3 TL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 TL, üniversite hastanelerinde 6 TL, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ise 10 TL’ye çıkardığını ifade eden Kahveci, “Hükümet daha yüzde 2.5’lik düşük zammı yapmadan memurdan bu zammı geri almaya başladı.
Bu genelge ile memurun elde edeceği zammın bir bölümünü muayene olurken devlete geri vermesi isteniyor. Bu memurlara yapılan büyük bir haksızlıktır. Kamunun kendi çalışanını mağdur etmesidir. Bu adaletsizlikten dönülmelidir.” dedi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

18 EKİM’DE KİTLESEL MİTİNG KASIMDA İŞ BIRAKMA VAR

SONRAKİ HABER

‘Kart borçluları yine perişan’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...