11 Eylül 2009 00:00

Halk ozanları kültürlerine sahip çıkıyor

Halk Ozanları Kültür Derneği (Ozan Der) Başkanı Kenan Şahbudak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, geliştirilmesi bir yana Devlet Halk Ozanları Topluluğu’nu kapatmasına tepki gösterdi.

Paylaş

Halk Ozanları Kültür Derneği (Ozan Der) Başkanı Kenan Şahbudak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, geliştirilmesi bir yana Devlet Halk Ozanları Topluluğu’nu kapatmasına tepki gösterdi.
Ulusların, kültürel zenginliğini yaşatmasının en önemli varlıklarının dili ve geleneği olduğunu kaydeden Şahbudak, bu geleneğin temsilcilerinin ise Bahşı, Ozan, Aşık, Halk Şairi olarak tanımlanan “kültür taşıyıcıları” olduğunu dile getirdi. Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Dadaloğlu, Karacaoğlan, Emrah, Seyrani, Dertli, Aşık Veysel gibi nice halk ozanlarının, yazdıkları şiirlerle çağlarına şahitlik ettiklerini vurgulayan Şahbudak, bu isimlerin toplumun yaşama biçimini, olaylara bakışlarını, duygu ve düşüncelerini dile getirdiklerini de aktardı.
“Tarih boyu her türlü olumsuzluklar karşısında, inatla direnerek, kültürümüzün günümüze taşınmasında etken olan bu çok önemli değerlerimize sahip çıkmak ve ozanlık geleneğini yaşatmak, dernek tüzüğümüzün ve ilkelerimizin başında gelmektedir” diyen Şahbudak, 1994 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile halk ozanlarına kadro vermek üzere oluşturulan ve o yıllardan bu yana herhangi bir işlev yapamayan Devlet Halk Ozanları Topluluğu’nun kapatılması kararını eleştirdi.
Devlet Halk Ozanları Topluluğu’nun, geliştirilmesi ve işlevsel hale getirilmesini beklerken kapatılmasını eleştiren Şabbudak, “Bu karar bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır” dedi. Halk ozanları, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Listesi’nde de yer alırken, halk ozanlarını ilgilendiren bir birimin kapatılmasının çelişkisine dikkat çeken Şahbudak, bu konuda ozanları tatmin edici bir açıklama beklediklerini ifade etti. Şahbudak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı bu kararından vazgeçmeye ve birimi işlevselleştirerek, halk ozanlarına destek vermeye çağırdı.
Kapatılma kararını eleştiren Ozan Der üyeleri, bugün akşam saatlerinde derneklerinde bir araya gelerek kararı ve karara karşı nasıl bir tutum alacaklarını konuşacaklar.
ANKARA
ÖNCEKİ HABER

İnternetten şarkı dinlemek yasak

SONRAKİ HABER

Dar gelirlinin sıra çilesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...