11 Eylül 2009 00:00

‘Kapitalizmi eleştiren’ Bienal başlıyor

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından organize edilen 11. İstanbul Bienali’yle ilgili dün düzenlenen basın toplantısında Bienal küratörleri (WHW) okudukları manifestovari...

Paylaş

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından organize edilen 11. İstanbul Bienali’yle ilgili dün düzenlenen basın toplantısında Bienal küratörleri (WHW) okudukları manifestovari metinde Brecht ve Rosa Luxemburg’dan alıntılarla kapitalist sisteme ve burjuva ideolojisine sert çıktılar. Küratörlerle aynı masada oturan Mustafa Koç, Bienal’in başarısında, Türk sanatının gelişmesi ve “İstanbul’un kent kimliğinin pazarlanmasında” Koç Grubu’nun katkılarını sıraladı. Konuşmalarında krizin suçlusu ve kapitalist sömürü sisteminin sorumlusunun egemen burjuva sınıfı olduğunu belirten küratörler ise, eleştirdikleri burjuva sınıfının temsilcisinin yanında durmaktan dolayı ortaya çıkan çelişkili durum hakkında konuşmadılar.
YA SOSYALİZM YA BARBARLIK
Toplantıda küratörler Bienal’in anlamı, hedeflerini açıklarken; neden Brecht’ten bir alıntının Bienal başlığı olarak seçildiğine değindiler. Küratörler Brecht’in 1928 yılında yazdığı “Üç Kuruşluk Opera”dan yapılan “İnsan Neyle Yaşar?” alıntısının kapitalist ideoloji ve egemen sınıf anlayışını hedef aldığını ve Brecht’in sisteme olan tepkisinin 1929’da yaşanan ekonomik buhranla bir bütün oluşturduğunu ifade ettiler. Geçtiğimiz sene yaşanan ve etkilerinin halen hissedildiği küresel ekonomik krizin Brecht’in zamanıyla bir benzerlik teşkil ettiğini vurgulayan Hırvat Küratörler dünya çapında yaşanan terör olaylarının, çatışma ve savaşların dünya gündemi içinde çoğulculuk arkasına gizlenen düşmanlığın ve saldırganlığın aşılması gerektiğini söylediler. Rosa Luxemburg’un “Ya Sosyalizm Ya Barbarlık” söyleminin de alıntılandığı konuşma metninde devrimci siyasetin geçmişte olduğundan daha gerçekçi olduğu iddia edildi.
40 ÜLKEDEN 70 SANATÇI
12 Eylül–8 Kasım günleri arasında gerçekleşecek olan 11. İstanbul Bienali çerçevesinde Antrepo no.3, Tütün Deposu ve Feriköy Rum Okulu’nda yapılacak etkinlikler yanında İstanbul’daki çeşitli müzeler ve galeriler de eş zamanlı olarak Bienal’in gündemiyle bağlantılı sergiler düzenleyecekler. Bienal’de 40 ülkeden 70 sanatçının eserleri sergileniyor ve 3 farklı proje toplam 5 farklı sanatçı grubu tarafından gerçekleştiriliyor. Her yıl farklı bir başlık taşıyan Bienal için bu sene Bertolt Brecht’in “Üç Kuruşluk Opera” adlı şarkısından bir alıntı seçilmiş; “İnsan Neyle Yaşar?”
Basın toplantısında Koç grubunun kuruluşundan beri şirket olarak sanat ve kültür işlerine yatırım yaptığına övgüler dizen Mustafa Koç, Bienal’in, İstanbul’un bir dünya kenti olarak duyurulması doğrultusunda önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.
2010 Ajansı Başkanı Avdagiç Bienal’i İstanbul 2010 Projesi’yle birlikte bir bütün olarak ele aldıklarını söyledi. Her iki proje sayesinde İstanbul’un itibarının artacağını ve bir dünya kenti şeklinde anılmaya layık olacağını da sözlerine ekledi.
Toplantının ardından basın mensuplarının soruları alındı. İstanbul ve Tekirdağ’da yaşanan sel felaketi yanında İstanbul’un 2010 yılında kültür başkenti olarak anılmaya layık olup olmayacağı soruldu. İstanbul 2010 Proje Başkanı Şekib Avdagiç “İstanbul halkı olarak bu sorunun nedenleri üzerine düşünmemiz gerekir” diyerek felaketin sorumlusunun İstanbul halkı olduğunu ima etti.
KOÇ RAHATSIZ OLDU
Bir başka basın mensubunun Bienal’in bu kadar siyasi-eleştirel bir söylemi benimsemesi ve aynı zamanda bu organizasyonun Koç gibi büyük bir kapitalist güç tarafından finanse edilişinin çelişkili olduğunun söylemesi karşısında Mustafa Koç’un rahatsız olduğu da gözlerden kaçmadı. Bienal küratörleri ise, bu söylemin küresel dünyada ortak bir diyalog ve kültür yaratmak için gerekli olduğunu söylediler.
11. Uluslararası İstanbul Bienali, kapılarını 12 Eylül Cumartesi günü sanatseverlere açıyor, Bienal 8 Kasım’a kadar gezilebilecek.
(İstanbul/EVRENSEL)
Kaan Kangal
ÖNCEKİ HABER

Protestolu festival başladı

SONRAKİ HABER

Hamburg Film Festivali’ni Fatih Akın açıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...