11 Eylül 2009 00:00

Protestolu festival başladı

İsrail’E bolca yer verdiği için protestolara konu olan Toronto Film Festivali başladı. Festivalde Türkiye’den de iki film var.

Paylaş

İsrail’E bolca yer verdiği için protestolara konu olan Toronto Film Festivali başladı. Festivalde Türkiye’den de iki film var.
Dünyanın en önde gelen sinema festivallerinden olan Toronto Uluslararası Film Festivali programında, Steven Soderbergh, Pedro Almodóvar, Lars von Trier, Michael Haneke gibi ustaların son filmlerinin yanı sıra, “Köprüdekiler” ve”Bunu Gerçekten Yapmalı Mıyım” da yer alıyor. Festivalin açılışına ise, İsrail karşıtı eleştiriler damga vurdu.
PROGRAM KALABALIK
Jon Amiel’in ‘Creation’ filmiyle açılacak olan festivalde, Colin Farrell’ın başrolünde olduğu Neil Jordan imzalı ‘Ondine’, Steven Soderbergh’in Matt Damon’lı komedisi ‘The Informant!’, Scott Hicks’in, Clive Owen’nın yer aldığı ‘The Boys Are Back’ filmi gibi birçok filmin ilk dünya gösterimleri de yapılacak.
Her yıl çok sayıda aynı filmi gösterdikleri için Venedik Film Festivali’ne rakip festival olarak da adlandırılan Toronto’da bu sene gösterilecek önemli filmler arasında ‘Leonard Cohen: I’m Your Man’ (Yön: Lian Lunson), ‘Antichrist’ (Yön: Lars von Trier), ‘Broken Embraces’ (Yön: Pedro Almodóvar), ‘Face’ (Yön:Tsai Ming-liang), ‘The Good Heart’ (Yön: Dagur Kári), ‘The White Ribbon’ (Yön: Michael Haneke), ‘Triage’ (Yön: Danis Tanovic), ‘A Serious Man’ (Yön: Coen Brothers), ‘Enter the Void’ (Yön: Gaspar Noé), ‘Carmel’ (Yön: Amos Gitaï), ‘The Road’ (Yön: John Hillcoat), ‘Life During Wartime’ (Yön: Todd Solondz) bulunuyor.
TÜRKİYE’DEN İKİ FİLM GÖSTERİLECEK
Aslı Özge’nin yönettiği ‘Köprüdekiler/ Men on the Bridge’ ve İsmail Necmi’nin ilk uzun metrajlı filmi ‘Should I Really Do It?/ Bunu Gerçekten Yapmalı mıyım?” Toronto Uluslararası Film Festivali’nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
‘Bunu Gerçekten Yapmalı mıyım? Toronto Uluslararası Film Festivali’nde Resmi Seçki, ‘Discovery / Keşif’ bölümünde gösterilecek.
İSRAİL NEDENİYLE ELEŞTİRİLDİ
Bu arada festival, Ken Loach, Jane Fonda, Eve Ensler başta olmak üzere birçok sinemacı tarafından da eleştirilere tabi tutuldu, filmler geri çekildi. Kanada’nın dünyaca ünlü film yönetmenlerinden John Greyson, Uluslararası Toronto Film Festivali yönetimini, İsrail destekli filmlere ağırlık vermeleri nedeniyle protesto etti ve filmini geri çekti.
Festivalin City-to-City Spotlight (Şehirden Şehire Işık Tutma) bölümünde bu yıl Tel Aviv’e yer verilmiş, Toronto şehri daha festival başlamadan İsrail reklamlarıyla donatılmıştı. İsrail devletinin de büyük miktarda para aktardığı festival yönetimine İsrail’e karşı kültürel boykotu hatırlatan Greyson, “Neden hiç İsrail’i eleştiren filme yer verilmedi” diye sormuştu.
Adeta bir “İsrail propagandası festivali”ne dönüşen festivali eleştiren Greyson, festivalde gösterilecek “Covered” adlı filmini de geri çekmişti. Aralarında İsrailli yönetmen Udi Aloni’nin de bulunduğu birçok kişi, protestoya destek veriyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Sinemada en zayıf hafta

SONRAKİ HABER

‘Kapitalizmi eleştiren’ Bienal başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...