11 Eylül 2009 00:00

TSK’dan Alevi açılımı!

Laikliği ile övünen, dinci gericiliğin düşmanı olduğu propagandası yapan TSK’nın ne kadar “Sünni” olduğu asker cenazesinde ortaya çıktı.

Paylaş

Laikliği ile övünen, dinci gericiliğin düşmanı olduğu propagandası yapan TSK’nın ne kadar “Sünni” olduğu asker cenazesinde ortaya çıktı.
Siirt’te girdiği çatışmada hayatını kaybeden Alevi askerin cenaze töreni camide yapıldı. Ailenin, töreni Alibeyköy cem evinde yapmak istediği ancak komutanların bunu kabul etmediği öğrenildi. Böylece Alevi bir genç, sırf ordu öyle istedi diye Sünni geleneklerine göre gömülmüş oldu.
CEM EVİNDE DUA CAMİDE NAMAZ
Siirt’in Eruh ilçesinde TSK ile PKK arasında çıkan çatışmada Jandarma Başçavuş Murat Taş, Erler Emrah Temel, Hüseyin Gürlek, Orhan Kılıç, Burak Kopucuoğlu ve Yusuf Ulaş yaşamını yitirdi. Askerlerin cenazeleri, Siirt 3. Komando Tugay Komutanlığı’nda düzenlenen törenin ardından memleketlerine gönderildi.
Ailesinin yaşadığı İstanbul’da toprağa verilen Murat Taş’ın cenazesinde yaşananlar ise TSK hakkında gerçekleri bir kez daha gözler önüne serdi. “Dincilere karşı” mücadele etme iddiasındaki TSK yetkilileri, cem evinde askeri tören yapmak istemedi. Alibeyköy’de yaşayan Taş ailesi, oğullarının cenaze töreninin Alibeyköy cem evinde yapılmasına karar vermişti. Ancak Murat Taş’ın üstleri, töreni Ataköy’de yapma kararı aldı.
Cenaze dün sabah saatlerinde önce cem evine getirildi. “Devlet için ölen” başçavuşa, devlet kendi inançlarına uygun bir cenaze törenini çok görünce, Taş için cem evinde tek bir dua okunabildi. Duanın ardından cenaze Ataköy 5. kısım camiine götürüldü.
ACILI ANNE: BAŞKA ACILAR YAŞANMASIN
Cem evine gelmeyen devlet erkanı da camide hazır bulundu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP ve AKP milletvekilleri, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ve Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler’in katıldığı törende acılı anne Neriman Taş, “Başka acılar yaşanmasın, bunlar son bulsun” diyerek göz yaşı döktü. Murat Taş’ın kardeşi Ferhat Taş’ın ise başsağlığında bulunan bazı kişilere, “Hanginizin oğlu doğuda askerlik yapıyor? Bir tane çocuğunuz var mı orada askerlik yapan? Ondan sonra ‘başınız sağ olsun’ diyorsunuz’” şeklinde bağırdığı duyurdu. Askerler bu sırada basının görüntü almasını engellerken, Taş’ın isyan ettiği kişilerin AKP milletvekili oldukları ileri sürüldü.
SÜNNİ SLOGANLAR
İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı’nın kıldırdığı cenaze namazının ardından askeri tören başladı. Askeri tören sırasında 5-6 kişilik bir grup tekbir getirip “intikam” sloganları attı, kitleyi provake etmek istedi. Ancak kimsenin sloganlara katılmadığı görüldü. Murat Taş’ın yakınlarının çoğunun askeri tören başladıktan sonra tören kortejini terk etmesi de dikkat çekti. Taş’ın cenazesi daha sonra Edirnekapı Mezarlığına götürülerek burada toprağa verildi.


‘CEM EVİNİ TÖREN İÇİN HAZIRDI’
Gazetemize konuşan Alibeyköy Cem Evi Başkanı Hüseyin Güzelgül de Murat Taş’ın ailesi cenaze töreni için kendilerine başvurarak, törenin cem evinde yapılmasını istediklerini söylediklerini belirtti. Gerekli hazırlıklarını yaptıklarını belirten Güzelgül, “Cem evi de çok müsaitti tören için, alanı da genişti. Gelen komutanlar da memnun kalmışlardı. Ama buna rağmen tekrar buraya çekip getirdiler. Bu Ebu Süfyan zihniyetidir” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)
Elif Görgü - Meral Peker
ÖNCEKİ HABER

Çevirmen Tonguç Ok açtığı davayı kazandı

SONRAKİ HABER

Her yıl aynı terane!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...