12 Eylül 2009 00:00

ABAKÜS


Herhangi birine yolladığınız şifrelenmemiş bir e-posta mesajı alıcıya doğru yol alırken çok sayıda ağdan ve sunucudan geçer. Bu yolculuk sırasında mesajınız ham haldedir. Bazı sunucular yolladığınız mesajın bir kopyasını ‘güvenlik’ nedeniyle çıkartabilir. Ya da mesajınızın iletildiği ağlardan birinden geçen paketleri takip eden üçüncü şahıslar mesajınızı görebilir. Bunun dışında bazı işyerlerinde ve okullarda çalışanların ve öğrencilerin e-posta mesajlarının takip edildiği de bilinen bir gerçek. PGP (Pretty Good Privacy: Oldukça İyi Gizlilik) ve GPG (GNU Privacy Guard: GNU Gizlilik Bekçisi) bu noktada devreye giriyor.
GPG’yi kullanarak e-posta mesajlarınızı imzalayabilir ve şifreleyebilirsiniz. GPG pek çok işletim sisteminde kolayca kullanılabilen açık kaynaklı bir yazılım. Ben yaygın kullanımı ve kullanışlılığı nedeniyle Gmail e-posta hesabı ve Thunderbird e-posta istemcisinin GPG ile birlikte ayarlanması ve kullanımını anlatacağım. Eğer hâlâ bir Gmail hesabınız yoksa [1] nolu adresten yeni bir e-posta hesabı açın. Thunderbird’ün son sürümünü ise [2] nolu adresten adresinden indirebilirsiniz. Yazının gereğinden fazla uzamaması için Thunderbird’ü Gmail hesabınızla çalışacak şekilde ayarlamayı anlatmayacağım. Bu ayarlar hakkında ayrıntılı bilgiyi Gmail hesabınıza giriş yaptıktan sonra “ayarlar” menüsünde “Yönlendirme ve POP/IMAP” kısmından edinebilirsiniz.
Thunderbird’ü Gmail hesabınızla çalışacak şekilde ayarladıktan sonra ilk iş olarak [3] nolu adresten GPG’yi indirin ve kurun. Kurulum sırasında dil ayarlarından Türkçeyi seçmeyi unutmayın. Kurulum tamamlandıktan sonra [4] nolu adresten Thunderbird için Enigmail eklentisini indirin. Eğer Firefox kullanıyorsanız Firefox indirmek istediğiniz dosyayı kendisi için bir eklenti zannedebilir. Bunu engellemek için linke sağ tıklayarak “farklı kaydet” seçeneğini kullanın. Dosyayı indirdikten sonra Thunderbird’de “Araçlar>Eklentiler” menüsünde “Yükle” butonunu kullanarak Enigmail eklentisini yükleyin. Ardından aynı şekilde [5] nolu adresten Enigmail için Türkçe dil paketi eklentisini de indirin ve yükleyin. Thunderbird’ü yeniden başlatın. Thunderbird ilk kez yeniden başlatıldığında Enigmail’ı ayarlamak için bir pencere gelecek. Bu pencerede sorulan soruları cevaplayarak Enigmail’ı kolayca ayarlayabilirsiniz.
Şimdi geriye ayarlar sırasında oluşturduğunuz kamu anahtarını (Public Key) anahtar sunucularına yüklemek kalıyor. Bunun için “OpenPGP>Anahtar yönetimi” menüsünü açıyoruz. Burada hesabımıza sağ tıklayarak açtığımız menüden kamu anahtarımızı anahtar sunucularına yükleyebilir ya da dosya olarak kaydedebiliriz.
Size şifrelenmiş bir e-posta göndermek isteyenler anahtar sunucularına yüklediğiniz kamu anahtarını kullanarak e-postaları kolayca şifreleyebilir. Sizin kamu anahtarınızla şifrelenmiş e-postaları ise sadece siz kişisel anahtarınızı kullanarak açabilirsiniz. Thunderbird’den bir e-posta gönderirken e-postanızı yazdığınız pencerenin sağ alt köşesindeki kalem ikonunu aktif hale getirerek e-postanızı imzalayabilir ve böylece e-postanızın taklit edilmesi vb. durumlara karşı önleminizi alabilirsiniz. Anahtar ikonunu aktifleştirerek yolladığınız e-postaları eğer alıcı da GPG kullanıyorsa şifreleyebilirsiniz. Eğer Thunderbird ve Enigmail’ı USB belleğe yükleyip, yanınızda taşımak istiyorsanız [6] nolu adresten Enigmail, GPG ve Thunderbird’ün taşınabilir sürümlerini indirebilirsiniz.
[1]
http://www.gmail.com
[2] http://www.mozilla-europe.org/tr/products/thunderbird
[3]ftp://ftp.gnupg.org/gcrypt/binary/gnupg-w32cli-1.4.10b.exe
[4] http://enigmail.mozdev.org
[5] http://enigmail.mozdev.org/download/langpack.php
[6] http://security.ngoinabox.org/thunderbird_portable


Bu virüs sizi dinliyor
Symantec’in güvenlik blog sayfasında sıra dışı bir virüse ait bilgiler yayınlandı. Alıştığımız diğer virüslerden biraz farklı olan bu yeni virüs bulaştığı bilgisayarlarda kullanıcıların Skype ve VoIP üzerinden yaptıkları sesli görüşmeleri kaydedip çalıyor.
Symantec, virüsün Skype’ın yapısını veya Skype kaynaklı bir güvenlik açığını kullanmadığını, ancak çok geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından tercih edildiği için Skype’ı hedef aldığını açıkladı. Bu ve bunun gibi risk seviyesi yüksek olarak nitelendirilebilecek virüslere karşı sağlıklı bir koruma sağlayabilmek için anti virüs programınızı sürekli güncel tutmanız öneriliyor.

Google oyun dünyasına el attı
Dünya çapında en çok satan karton oyunlardan biri olan Monopoly’nin yapımcısı Hasbro ve Google birlikte çalışarak Monopoly City Streets adıyla yeni bir Internet oyunu çıkarttılar. Oyunda Monopoly ve Google Street View birleştirilerek dünya üzerindeki gerçek binalar oyun içinde sanal olarak satılıyor. Popüler karton oyununun bu yeni sanal versiyonunda arkadaşlarınızla dünya üzerinde istediğiniz herhangi bir sokağı satın alıp o sokağa binalar ve gökdelenler dikmek için yarışacaksınız. Birkaç gün önce resmi olarak yayına giren Monopoly City Streets’e http://www.monopolycitystreets.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
GÖKHAN BAYRAM

Evrensel'i Takip Et