12 Eylül 2009 00:00

Sanatçılar, Kenan Evren’in ‘gerçek’eserlerini gösteriyor

İstanbul Taksim’deki metro istasyonunda “Kenan Evren resimleri” sergisi açılıyor. Ama bunlar Marmaris’te yapılmış resimler değil, 12 Eylül’ü belgeleyen fotoğraflar.

Paylaş

İstanbul Taksim’deki metro istasyonunda “Kenan Evren resimleri” sergisi açılıyor. Ama bunlar Marmaris’te yapılmış resimler değil, 12 Eylül’ü belgeleyen fotoğraflar. Önceki gün açılan “Darbe” sergisinde de 12 Eylül’le yüzleşmeyi amaçlayan işler var.
“Darbeye 70 Milyon Adım Koalisyonu”, Türkiye’yi karanlık noktalara sürükleyen 12 Eylül askeri darbesinin 29. yılında, yeni kuşak gençler tarafından sadece yaşlı bir ressam olarak tanınan Kenan Evren’in gerçek eserlerinin tanıtılacağı bir fotoğraf sergisi düzenliyor.
50 kişinin idamına, birçok faili meçhul cinayete, binlerce insanın işkence görmesine, 30 bin kişinin Türkiye’yi terk etmek zorunda kalmasına sebep olan 12 Eylül askeri darbesinin sonuçlarını gösteren fotoğrafların yer alacağı “Kenan Evren Resimleri Sergisi”nin açılışı bugün saat 14.00’de Taksim Metro İstasyonu Sergi Salonu’nda gerçekleşecek. Açılışta sanatçı Lale Mansur, Zeynep Tanbay, yazar Ömer Laçiner, Roni Margulies ve Mor ve Ötesi grubundan müzisyen Kerem Kabadayı, bir çok uzmanla beraber katılımcılara fotoğrafların analizini yapacak.
‘DARBE’ SERGİSİ 17 EKİME KADAR
12 Eylül darbesinin Türkiye toplumunda oluşturduğu hasarları göz önüne koyan bir başka sergi ise bugünlerde Tophane’de bulunan Outlet Galerisi’nde insanlar ile buluşuyor. Sanatçılar Bengü Karaduman, Halil Altındere, Köken Ergun ve Servet Koçyiğit tarafından hazırlanan “Darbe” isimli sergide insanlara
“12 Eylülle yüzleşmek için geç mi kaldık?” sorusu yöneltiliyor.
Açılışı 10 Eylül tarihinde yapılan sergide Türkiye’de hükümet, askeri kuvvetler ve çeşitli uçlar arasındaki iktidar çatışmasının görsel kültüre nasıl yansıdığı, askeri darbeler ile demokrasisi kesintiye uğramış başka ülkelerin yaşadığı değişimler ile bir arada irdeleniyor.
“Darbe” isimli sergi, Outlet/İhraç Fazlası Sanat Galerisi’nde 17 Ekim tarihine kadar salı-cumartesi günleri arası ziyaret edilebilir. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Şair ve yazarlar barış için buluştu

SONRAKİ HABER

İstanbul’da ‘Hayalet’ dolaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...