12 Eylül 2009 00:00
Kaynak İplik işçileri sendika için direniyor
GÜNÜN YAZILARI
Uşakta Ankara yolu üzerinde kurulu Kaynak İplikte sendikalı olmak ve işe geri dönmek için mücadele eden işçiler her gün fabrikanın önüne gelerek taleplerini dile getiriyor, içeride çalışan arkadaşlarına destek veriyorlar.
TEKSİF Sendikasının daha önce de örgütlüğü olduğu fabrikada işçiler uzun bir süredir yeniden örgütlenme faaliyetlerini sürdürüyor. Kaynak İplik patronu Mustafa Kaynak 1992 yılında yaptığı gibi lokavt ilan ederek fabrikayı kısa süreliğine de olsa kapatıp işçilerin sendikalı olmasını engellemeye çalışıyor. İşçilerin sendikalı olmasını engellemek isteyen patron, aynı zamanda işçilere ödeyeceği tazminattan da kurtulmaya çabalıyor. Fakat bu sefer daha önce yaptığı oyun tutmadı. İşçileri 10 Ağustosta grev oylamasına götüren patron buradan evet oyu çıkmasını ve ardından da lokavt ilan etmeyi planlarken, işçiler de bu oyunu bozup greve hayır oyu verdi. Patron bu kez de bilindik bir yönteme işten atmaya yöneldi. Fabrikada sendikal örgütlenmenin başlamasından bu yana sendika üyesi 62 işçi işten atıldı.
YOLU KAPATTILAR
İşten atmaların sürmesi işçileri çileden çıkarttı. İşçiler Uşakın en işlek caddesinin kavşağını geçtiğimiz günlerde trafiğe kapattı. Bu eyleme polis coplarla ve biber gazı ile müdahale etti. İşçilerden birkaçı yaralanırken, işçiler bütün geceyi vilayetin önünde bekleyerek geçirdi.
İşçiler dün de Kaynak İplik Fabrikası önünde toplanarak araçlarla kent merkezine gelip buradan Cumhuriyet Meydanına yürüdü. TEKSİF Genel Merkez Örgütlenme Sorumlusu Asalettin Arslanoğlunun yaptığı açıklamanın ardından Ankara-İzmir karayolunda yürümeye başlayan işçilere jandarma ekipleri izin vermedi. Daha sonra arabalarla kent merkezine kadar gelen işçiler ellerinde pankartlarla Dörtyol Mevkinden Cumhuriyet Meydanına kadar İşçi sınıfı sendikayla güçlüdür, Yeter artık, Uşakta adalet istiyoruz sloganları ile yürüdü. Yürüyüşün ardından yeniden açıklama yapan Arslanoğlu işten çıkartılan işçilerin geri dönmesi için sendika olarak ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini bildirdi.
İŞÇİLERE YARDIM YAPILDI
Cumhuriyet Meydanında TEKSİF Genel Sekreteri Mehmet Çakan ve TEKSİF Uşak Şube Başkanı Hasan Hazar birer konuşma yaparak işçilerin yaşadığı sıkıntıları ve fabrikanın işten çıkarma gerekçelerini anlattı. Konuşmaların ardından işçilere gıda yardımları dağıtıldı. Türk-İş tarafından işçilere gönderilen 11 bin TL de zarf içerisinde dağıtıldı.
HAYIRSEVER PATRON İŞÇİLERE HAK TANIMADI
Fabrikanın patronu Mustafa Kaynak Denizlide en çok okul yaptıranlar arasında . Bu nedenle adı en çok hayır yapan yardımsever olarak biliniyor. Ancak sıra kendi fabrikasının işçilerine gelince hayırseverliği bir kenara bırakmış. İşten atılan işçilerin arasında aynı aileden ve aynı soy ismi taşıyanların olması, Patron bir eve giden ekmeği tamamen keserek yıldırmayı amaçlıyor şeklinde yorumlanıyor. İşe geri dönmek isteyen işçiler her gün sendikanın araçları ile fabrikanın önüne geliyorlar, burada bütün gün bekliyorlar. Yemeklerini, sofralarını ve çaylarını hep birlikte hazırlayıp hep birlikte topluyorlar. Sohbetler içerdeki işçilerin durumu, Ramazan Bayramı, yaklaşan soğuk hava ve son yaptıkları eyleme dair.
3 yıllık işçi Havva Özcan, fabrika çalışma koşullarının da çok ağır olduğunu anlattı. Sendikalı olduğumuz zaman tuvalete kartla gitmek zorunda kalmayacağımızı ve izinlerimizin ve mesailerimizin tam verileceğini bildiği için patron sendikaya karşı çıkıyor diyen Özcan, yaşanan sıkıntılar nedeniyle Ramazanı huzursuz geçirdiklerini söyledi. Bayramı ve okulların açılmasını da kara kara düşündüklerini ifade eden Özcan, fabrikadaki arkadaşlarının kendilerine daha çok destek olmalarını istiyor.
Gürkan ve Serkan Güler kardeşler de fabrika işten atılanlar arasında. İki kardeşin de ikişer çocuğu var. Gürkan Güler patronun işçilerin hem sendikalı olmasını engellemek hem de kriz ortamında bu kadar işçinin tazminatından kurtulmak istediği için fabrikayı kapatmaya çalıştığını ama kendilerinin birlik olarak izin vermediklerini ifade etti. Serkan Güler ise Artık okullar açılıyor, bayram geliyor bir şekilde idare edeceğiz çünkü fabrikaya geri döneceğimize inanıyoruz dedi.
10 yıldır fabrika da çalışan Veli ve Zafer Bulut kardeşler ise yaptıkları eylemlere güvenlik güçlerinin gösterdiği tepkinin normal olmadığını düşünüyorlar. Zafer Bulut her yerde bir şeylerin açılımı olduğu dile getirerek Ancak işçiye bir açılım yok dedi.
İŞ MÜFETTİŞİ PATRONLA GÖRÜŞÜYOR
Fabrikadaki örgütlenmemin başında olan TEKSİF Uzmanı Asalettin Arslanoğlu Patronun yaptığı kanunsuzluğun hadi hesabı yok diyor. Yaşanan sorunla ilgili valinin, milletvekillerinin, Uşak Sanayi ve Ticaret Odası Başkanının araya girdiğini ancak hiçbir ilerleme yaşanmadığını anlatan Arslanoğlu, Geçtiğimiz günlerde fabrikaya Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulundan bir müfettiş geldi. Müfettişin görüştüğü üç işçi var ki bu üç işçide işverenin işçileri sendikadan istifa ettirmek üzere görevlendirdiği kişiler. İşçi arkadaşlarım tepkili, Neden bu kişilerle görüşüyorlar da gerçekleri anlatacak kişileri dinlemiyorlar diyorlar. Müfettişe ulaşmaya çalışıyoruz, şikayet eden biz olduğumuza göre bizim kanıtlarımızı sunma ve şikayetlerimizi iletme hakkımız var. Onunda bizi dinlemesi, işten atılanları ve halen çalışmakta olan sendika üyelerini dinlemesi gerekir. Bana bir işçi ile özel mesaj gönderilmiş ki bu mesajı bir insan göndermez. Bu kadar kaba ve hırçın olmasının tek sebebi olabilir: yenilmek iyi gelmedi. Ağzından pislik akanla bu adamların seviyesine elbette inmeyeceğiz diye konuştu.
(Uşak/EVRENSEL)
Deniz İpek
Evrensel'i Takip Et