13 Eylül 2009 00:00

Bu ölümler doğal değil

7 kadın işçinin, camı olmayan, tek kapılı serviste boğularak ölmesine tepkiler dinmiyor. Kadınlar dün de Ankara ve İstanbul’da, kâr hırsı ve çalışma koşullarına tepki gösterdi.

Paylaş

İstanbul’da 24 kişinin ölümüyle sonuçlanan sel felaketinin en acı tablosu Pameks Tekstil şirketinin bahçesinde yaşandı. Kapalı kasa bir servis minibüsünün arkasında bulunan 7 kadın işçi, sel sularında boğularak hayatını kaybetti. Yaşananları kaza değil cinayet olarak yorumlayan kadınlar yaptıkları eylemlerle olayın kaza değil cinayet olduğunu dile getirdiler.
İLK CİNAYET DEĞİL
Ankara’da “Sel Felaketi Değil Cinayet” pankartı ile Güvenpark YKM önünde bir araya gelen EMEP’li Kadınlar adına açıklamayı yapan Avukat İlke Işık Sağdıç, 2005 yılında Bursa’da, 2007’de Urfa-Ceylanpınar’da ölen kadınları hatırlatarak yaşanan ölümlerin nedeninin yangın, trafik kazası ya da sel değil, işverenlerin emekçilere dayattıkları çalışma koşulları olduğunu söyledi. Sel felaketinin birinci dereceden sorumlusunun meslek odalarının uyarılarını kulak arkası eden iktidar olduğunu belirten Sağdıç, sorumluların istifa etmesini istedi. Eyleme Ankara Kadın Platformu ve sendika temsilcileri de destek verdi.
FABRİKA ÖNÜNDE EYLEM
İstanbul’da Pameks Tekstil firmasının önünde eylem yapan İstanbul Kadın Platformu bileşeni kadınlar, işçi kadınların insanlık dışı çalışma koşulları yüzünden ilk kez iş cinayetine kurban gitmediklerini, Bursa’da yanarak ölen işçi kadınların, Ceylanpınar’da boğularak ölen tarım işçisi kadınların patronuna gereken cezayı vermeyen yetkililerin bu cinayetlere ortak olduğunu ve yargılanmaları gerektiğini söylediler.
YETKİLİLER İSTİFA ETMELİ
“Kentte sağlıklı ve güvenli yaşama, güvenceli bir işte çalışma, ev ve işyerlerimize güvenle ulaşma haklarımızı kullanmaktan yoksun bırakılmaktayız. İş merkezlerine elini uzatmakta geç kalmayan iktidar nedense yoksul halkın evlerine gitmekte aynı telaşı göstermiyor.” diyen kadınlar İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Muammer Güler’in istifa etmelerini ve yargılanmalarını talep ettiler. İstanbul Kadın Platformu üyesi kadınlar bu taleple 15 Eylül Çarşamba günü saat 12.30’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapacaklar. (İSTANBUL/ANKARA)

BİR YILLIK KÖPRÜ YIKILDI 500 YILLIĞI AYAKTA
Büyükçekmece’nin baraja yakın mahallelerinin, baraj kapaklarının açılması nedeniyle su altında kaldığını belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, baraj kapaklarının ne zaman kapatılacağına ilişkin İSKİ ve DSİ yetkilileri ile toplantılarını dün de sürdürdü. İlçenin selden en çok etkilenen bölgesi Muratbey’de İBB’nin geçen yıl yaptığı köprü yıkılırken, 500 yıl önce yapılan Mimar Sinan Köprüsü’nün sel felaketinden hiçbir hasar görmeden çıkması ise dikkat çekiyor.

ÖĞRENCİLER GÖRDÜ BELEDİYE GÖREMEDİ
İstanbul’daki sağanak yağışlarda taşarak, Halkalı ve İkitelli’de sel felaketine neden olan Ayamama Deresi’nin kirliliğini anlatan bir belgeselin, üniversite öğrencileri tarafından 3 ay önce çekildiği ortaya çıktı. Belgeselde, sel felaketi tahmin edilmese de derenin kirletilmesi ve tahrip edilmesi işleniyor.
Çocukluğunda, köyündeki derelerin yüzme alanı olarak bilindiğini ve kullanıldığını anlatan belgeselin yapımcısı Bilgi Diren Güneş, İstanbul’daki derelerin ölüm saçtığını söylüyor. Dönem bitirme projesi olarak Ayamama Deresi’ni konu alan, üniversite 3. Sınıf Öğrencileri Bilgi Diren Güneş ve Veysel Cihan Hızar, hazırladıkları ödevi yaklaşık 2.5 ayda tamamladı. “Ağla/yanım” ismini verdikleri projeyi güçlükle tamamlayan iki öğrenci, hazırladıkları belgeselde tarihten beri var olan Ayamama Deresi’nin insanoğlu tarafından nasıl kötüye kullanıldığını anlattı. Derenin tahrip edilişinin “derenin ağzından” anlatıldığı belgesel, “Avrupa’nın Kültür Başkenti İstanbul’un Ayamama Deresi Ayıbı” başlığı ile açılıyor.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul yine sular altında

SONRAKİ HABER

ELE TALKIN KENDiNE SALKIM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...