13 Eylül 2009 00:00

Ankara’da binler cuntacıları lanetledi

12 Eylül darbesini, 29. yılında yürüyüş ve mitingle lanetleyen Ankaralılar, “darbeciler yargılansın, darbe düzeni sona ersin” dedi.Ankara Emek ve Demokrasi Güçlerinin düzenlediği miting için dün öğlen saatlerinde Ankara Tren Garı önünde toplanan Ankaralılar, hep bir ağızdan cuntacıları lanetleyip, yargılanmalarını istediler.

Paylaş

12 Eylül darbesini, 29. yılında yürüyüş ve mitingle lanetleyen Ankaralılar, “darbeciler yargılansın, darbe düzeni sona ersin” dedi.
Ankara Emek ve Demokrasi Güçlerinin düzenlediği miting için dün öğlen saatlerinde Ankara Tren Garı önünde toplanan Ankaralılar, hep bir ağızdan cuntacıları lanetleyip, yargılanmalarını istediler. 12 Eylül cuntacılarının katlettiği, kaybettiği yüzlerce kişinin çimlere yayılan fotoğrafları, 12 Eylül cuntasının faşist yüzünü teşhir ederken, görüntüler duygulu anlara da yol açtı. Çimlerin üzerinde kendi yakınının, yoldaşının fotoğraflarını arayanlar, buldukları fotoğraflarla kortejde yerlerini aldılar.
15. MADDE KALDIRILSIN
Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri imzalı, “12 Eylül darbecilerini birlikte yargılayalım” ve “Anayasanın geçici 15. maddesi kaldırılsın” pankartı en önde başlayan yürüyüşe, DİSK, KESK, TMMOB, TTB, ASMMMO, DTP, EMEP, ÖDP, SDP, EHP ile Devrimci 78liler ve 78liler Birlik ve Dayanışma Derneklerinin de aralarında bulunduğu emek ve meslek örgütleri, insan hakları örgütleri, siyasi partiler, kitle örgütleri kendi pankartları arkasında yürüdüler. Yürüyüşte öndeki kortejde TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kayanın da bulunduğu birçok örgüt temsilcisi yer aldı.
BİZİM ÇOCUKLAR BAŞARDI!
Darbedeki ABD etkisi, “Our boys have done it! Bizim çocuklar başardı” yazısı ve ABD bayrağı ile cuntacılar yer alırken, hemen arkasında Deniz Gezmişlerin fotoğrafları ile üzerinde “Bunlar bizim çocuklarımız, halklarımızın yiğit evlatları” yazılı pankart taşındı. Mitinge, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ise 12 Eylül darbesinin ürünü zorunlu din derslerine karşı “zorunlu din dersleri kaldırılsın” pankartı ile katıldı.
Yürüyüş kolu 12 Eylül darbesinin ilan edildiği Ankara Radyosu önüne geldiğinde darbe sonrası idam edilen ve uzun süre mezarının yeri bulunamayan Veysel Güney anısına şair Mehmet Özer bir konuşma yaptı.
AKP DARBE KARŞITI DEĞİL
Sıhhiye Meydanına yapılan yürüyüşün ardından yapılan mitingde, “12 Eylül darbecilerinden hesap sorulması” talebi öne çıktı. Kurumlar adına ortak açıklamayı Devrimci 78liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu yaptı. Darbecilerin yanı sıra, AKP hükümetinin darbe düzeninden beslendiğini belirten Sümbüloğlu, AKP’nin demokrasi karşıtı olduğuna dikkat çekerek, darbecilerin korunduğunu dile getirdi.
Mitingde kürsüden yapılan anonslarla Kenan Evren, Tansu Çiller, Turgut Özal, Mehmet Ağar gibi isimlerin halkın gözünde “suçlu” oldukları vurgulanırken, etkinlik Ahmet Tellinin okuduğu şiirler ve Grup Günyüzünün ezgileriyle sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)
Aylin Akçay / Derya Kayacan / Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

AKP’nin kendisi darbenin ürünü

SONRAKİ HABER

ÖFKE DİNMİYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...