13 Eylül 2009 00:00

DTP’ye operasyona büyük tepki

DİYARBAKIR, Şırnak, Mardin ve Van’da önceki gün yapılan operasyonda 17 DTP’linin gözaltına alınması tüm ülkede protesto edildi. Sokaklara çıkan binlerce kişi operasyona derhal son verilmesini ve gözaltıların serbest bırakılmasını istedi.

Paylaş

DİYARBAKIR, Şırnak, Mardin ve Van’da önceki gün yapılan operasyonda 17 DTP’linin gözaltına alınması tüm ülkede protesto edildi. Sokaklara çıkan binlerce kişi operasyona derhal son verilmesini ve gözaltıların serbest bırakılmasını istedi. Diyarbakır’da on bini aşkın kişi ‘Operasyonları durdur, siyasi irademle diyalog kur’ ve ‘Ankara şaşırma Amed’in sabrını taşırma’ yazılı pankartlarla yürürken İstanbul, Van, Hakkari, Siirt, Adana’nın da aralarında bulunduğu bir çok kentte operasyon protesto edildi. Öte yandan gözaltına alınan 17 DTP’linin gözaltısı süresi polisin talebi üzerine 48 saat uzatıldı. DTP’lilerin yarın Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edilmeleri bekleniyor.
Diyarbakır’da DTP İl Örgütü önünde toplanan binlerce kişi Koşuyoluya Parkı’na kadar yürüdü. ‘Partime dokunma, irademe dokunma’, ‘Ankara şaşırma Amed’in sabrını taşırma’ ve ‘Operasyonları durdur, siyasi irademle diyalog kur’ pankartları açılan yürüyüşe, DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Ayla Akat Ata, Sevahir Bayındır, Sebahat Tuncel, DTP İl Başkanı Fırat Anlı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay da katıldı. Yürüyüşün ardından konuşan DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, “Tutuklanan arkadaşlarımız analarının tülbendi gibi pir û paktır. Bizi gözaltı ile cezaevi ile tehdit edenlere diyoruz ki, biz bu yollardan çoktan geçtik. İşkence hanelerinizi, zindanlarınızı biliyoruz” şeklinde konuştu.
AYNA: SESSİZ KALMAYACAĞIZ
DTP Eşbaşkanı Emine Ayna ise hükümeti eleştirdiği konuşmasında “Genelkurmay hükümete bağlıdır. Hükümet operasyon yapılmasını istemezse, asker operasyon yapamaz” dedi. “Yapılan bütün askeri ve siyasi operasyonlar, Kürt halkının iradesini tasfiye etmeye yöneliktir. Bizi sakın başkalarına benzetmesinler. Kürtler başkalarına benzemez” diyen Ayna, Kürtlerin cumhuriyetin kuruluşundan beri varlık mücadelesi verdiğini söyledi. Askeri ve siyasi operasyonların devam etmesi halinde hükümetin ve devletin silahlar sussun deme hakkını kaybedeceğini belirten Ayna, “Bundan sonraki siyasi ve askeri operasyonlara karşı sessiz kalmayacağız.” dedi.
DTP’Lİ KAPLAN, ERDOĞAN’A SESLENDİ
İstanbul’da yapılan eylemde konuşan DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Başbakan Erdoğan’a seslenerek, “Düz ovada siyaset yapanların bu şekilde sindirmeye çalışıldığı bir ortamda dağdakileri nasıl indireceksiniz? Halkın iradesine saygı göstermeden nasıl barış getireceksiniz? Bir elde zeytin dalı bir elde kılıçla barış olmaz. Ya zeytin dalından ya kılıçtan vazgeçeceksiniz. Bunun başka yolu yok” dedi. DTP İl Eşbaşkanı Mustafa Avcı ise Kürt sorununun çözümüne ilişkin arayışların ve beklentilerin hız kazandığı bir dönemde, parti yöneticilerine yönelik başlatılan operasyonla DTP’nin siyaset dışına itilmeye çalışıldığını söyledi.
HER TARAFTA PROTESTO
Ankara’da yapılan basın toplantısında konuşan DTP Ankara İl Başkanı Songül Erol Abdil, “AKP ne zaman açılımdan bahsettiyse, partimize karşı anti demokratik uygulamalar, baskı ve gözaltılar ortaya çıktı. Halkı teslim alamayacaklarına göre bu çabaları amacına ulaşamayacaktır” dedi. İzmir’de DTP İl binası önünde yapılan açıklamada konuşan İl Başkanı Mukaddes Kubilay, operasyonların siyasi faaliyetlerini engelleme amacı taşıdığını belirtti. DTP Van İl binasında bir araya gelen yüzlerce kişi, Sanat Sokağı’na yürüyerek, operasoynu protesto etti. Van İl Başkanı Selim Ertaş, “Çözüme yönelik arayışların hız kazandığı, partimizin de olumlu rol oynamaya çalıştığı bir dönemde gerçekleşen bu operasyonlarla demokratik siyaset kanalları tıkanmaya, Kürtlerin beklentileri boşa çıkartılmaya çalışılmaktadır” dedi. Van’ın Gürpınar, Çaldıran ve Erciş ilçelerinde yapılan açıklamalarda da gözaltılar kınanarak, a son verilmesi istendi. Viranşehir’de yapılan gösteriye de yüzlerce kişi katıldı.
Hakkari, Bitlis, Iğdır, Muş, Gaziantep, Mardin, Batman, Hatay, Aydın, Çanakkale, Şalıurfa, Elazığ, Siirt, Batman ve Adana’da yapılan eylemlere de binlerce kişi katıldı.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

NOT

SONRAKİ HABER

Temizöz: Faili meçhul cinayetler kaçınılmazdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...