13 Eylül 2009 00:00

Çelişkili söylemler medyayı da bunalttı

İstanbul’da onlarca kişinin ölümüne, yüzlerce ev ve işyerinin ağır hasar görmesine yol açan sel felaketinin ardından, felaketten sorumlu olan yetkililerin çelişkili açıklamalarda bulunması, bir çok basın organının manşetine yansıdı.

Paylaş

İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın sel felaketi sırasında İkitelli’de bulunan TIR garajında on üç kişinin hayatını kaybetmesini garaja yakın bir alanda bulunan askeri bölgede bir göletin setinin çatlaması sonucu meydana geldiğini iddia etmesine karşın Erdoğan’ın bu iddiayı kabul etmemesi, gazetelerde geniş yer aldı.
Bugün gazetesi, hükümet içindeki felaket ile ilgili çelişkili açıklamaları “Gölet Muamması” başlığı altında okurlarına duyurdu. Gazetenin haberinde Topbaş’ın “80 bin ton civarında su toprak yığıntıyı alıp götürmüş. TIR parkının üzerindeki yolları yırtacak kadar dalga hamlesi yaptığı için koca TIRları altgeçitlere tıkadı.” Şeklindeki ifadesine yer verirken Genelkurmay Genel Sekreteri Ferit Güler’in felaketin askeri bölgedeki bir göletten kaynaklandığına dair bir bilgilerinin olmadığı açıklamasını haberine taşıdı. Haberde ayrıca Tayyip Erdoğan’ın göletten sızıntı olduğunu doğruladığını, ancak bunun felakete sebep olacak kadar büyük olmadığını söylediği ifade edildi.
Hürriyet gazetesi ise göletle ilgili verilen çelişkili açıklamalar arasında Erdoğan’ın ifadesini manşet yapmayı şeçti. Hürriyet’in “Göletle İlgisi Yok” manşeti ile yayınlanan haberinde “TIR parkında yaşanan facianın Topkule Kışlası’nda suni göletin patlamasıyla oluşan selden kaynaklandığı iddiasını Erdoğan yalanladı” ifadelerine yer verildi. Haberde, Kadir Topbaş’ın bu konu hakkında yaptığı açıklamanın İSKİ’nin değerlendirmesi olduğu vurgulandı.
Dün, İkitelli TIR garajında yaşanan facia konusunda yetkilerin yaptığı çelişkili açıklamaları birinci sayfasına en eleştirel biçimde taşıyan gazete ise Taraf’tı. Dün, konu hakkında “Biri İstanbul’a Yalan Söylüyor” manşeti ile okurlarının karşısına çıkan Taraf gazetesinde yer alan haberde, Başbakan ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bu konu ile ilgili farklı açıklamalarıyla karşı karşıya geldiği yazıldı. Haberinde, sel felaketinin yaşandığı bölgenin uydudan çekilmiş görüntülerine de yer veren Taraf gazetesi Erdoğan’ın TIR garajında yaşanan felaketin faturasının hemen askeri kuvvetlere kesilmemesi gerektiği şeklindeki sözlerine de yer verdi.
‘DAHA ÖNCE NEREDEYDİNİZ?’
İstanbul’un yerleşiminden ve hizmetinden sorumlu olan makamların ancak sel felaketi yaşandıktan sonra bu konu hakkında önlem almaya ve çalışmalar yürütmeye başlamasına gazeteler dün de manşetleriyle tepki gösterdi. Radikal gazetesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni bir sel dalgası ihtimali karşısında 2 bin 200 araç ve 7 bin 500 personel ile önlem alması ve üç gün önce selin tahrip ettiği Basın Ekspres Yolunun trafiğe kapatılması karşısında, yetkililere manşetiyle “32 İnsan Ölmeden Önce Aklınız Neredeydi?” sorusunu yöneltti.
Milliyet gazetesi de Kadir Topbaş’ın “Ayamama deresinin istikametini işaretleyip, bunu işgal eden ne varsa yıkacağız” açıklamasını ve “Biz 16 yıldır görevdeyiz ama kendileri 44 yıl bu görevde bulundular” sözleri ile sel felaketinin sorumluğunu AKP’den çok CHP’li belediyelere yüklemesini “Yap-Boz Belediyesi” man-şetiyle duyurdu.
Birgün gazetesi ise Kadir Topbaş’ın sel felaketinin sorumluluğunu ondan önce görev almış belediye başkanlarına yüklemeye çalışmasına “Hala Konuşuyorlar” manşeti ile tepki gösterdi. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

SONRAKİ HABER

TPAO işçisi AKP’ye yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...