14 Eylül 2009 00:00

Karaburun’da yalnız devleri

Karaburun’a dört kilometre uzaklıktaki Bozköy, 1. Plastik Sanatlar Sempozyumu’na ev sahipliği yapıyor. “Yalnız Devler” adını taşıyan sempozyum, yarın sona eriyor.

Paylaş

Karaburun’a dört kilometre uzaklıktaki Bozköy, 1. Plastik Sanatlar Sempozyumu’na ev sahipliği yapıyor. “Yalnız Devler” adını taşıyan sempozyum, yarın sona eriyor.
SON DEV MİMAS
Sempozyumun teması, yörenin mitolojik ve tarihsel geçmişinde yaşanmış olan ve günümüze dek uzanan yalnızlaşmanın kişisel ve toplumsal boyutta ele alınması olarak belirlenmiş.
Mitolojide yer alan Mimas’ın yörede yaşamış ve ölmüş son dev olması, Şeyh Bedrettin yandaşlarının Karaburun’da kılıçtan geçirilerek adanın yıllarca iskana kapatılması, cumhuriyet döneminde yarımada nüfusunun önemli bir kısmını oluşturan Rumlar’ın mübadele nedeniyle yarımadayı terk etmeleri ve günümüzde de ekonomik nedenlerle gençlerin şehre göçü, nüfusun yüzde seksenini oluşturan yaşlıların yalnızlığı, hem de günümüz insanının sorunu olan yalnızlık, sempozyuma ilham vermiş.
Karaburun’a sonradan gelip yerleşen İkbal Buğra ve eşinin öncülüğünde kurulan Bozköy Kültür Sanat ve Sosyal Gelişim Derneği’nin çalışmalarıyla hayata geçen sempozyumla ilgili sanatçılarla görüştük.
Ressam Mustafa Horasan, sempozyumda heykel çalışıyor. Halka açık bir sanat etkinliği yaptıklarını ve insanların katılımını beklediklerini dile getiren Horasan, “Bir yandan da bir kaynaştırma çalışması. Sanatçılarla, yapıtlarla, yöre halkının yan yana gelmesini istiyoruz. Bir etkileşim meselesi bu”. Heykeltraş Cumhur Ata Türk de, sempozyumun içeriğini öğrendikten sonra büyük bir keyifle katıldığını belirterek, ilgiden memnun olduklarını söyledi.
KARABURUN’DA ÇOCUK KALMADI
Bozköy Kültür Sanat ve Sosyal Gelişim Derneği kurucularından İkbal Buğra, şehre olan göçten dolayı terk edilen okulları onarıp tekrar işler hale getirmeyi planladıklarını söylüyor. Sempozyumun ardından, Karaburunlu çocuklar için fotoğraf, temel resim eğitimi gibi çalışmalar yapacaklarını dile getiriyor.
Sanatçıların eserlerini Bozköy’e bağışlayacağını ve ileride küçük çaplı bir müze ya da sanat galerisi kurma düşüncelerinin olduğunu ifade eden Buğra, İzmir’de de bir sergi açmayı düşündüklerini belirtti.


SEMPOZYUMA KATILAN SANATÇILAR
Reyhan Abacıoğlu, Seyhan Boztepe, Antonio Cosentino, Tülay Çelikel, Cemal Demir, Günay Demir, Mustafa Horasan, Selahattin Kara, Burcu Pelvanoğlu, Cumhur Ata Türk, Selahattin Yıldırım, Erdoğan Zümrütoğlu.



Köyde bir de, “İmece Bozköy Şenliği” düzenlendi. Karaburun ve Bozköy’de yaşayanlardan kurulu, halk müziği grubu ve gitar kursu alan çocukların oluşturduğu grubun birer dinleti sunduğu şenlikte, köyde oturanların yaptığı yemekler hep birlikte yenildi, köyün yaşlıları ile birlikte Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa Harmandalı oynadı.
(Karaburun/EVRENSEL)
Emine Uyar
ÖNCEKİ HABER

Çanakkale’de bir Truvalı: Hektor

SONRAKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...