14 Eylül 2009 00:00

Çanakkale’de bir Truvalı: Hektor

Çanakkale’nin İntepe beldesinde 8 Temmuz’da çalışmalarına başlanan Truvalı kahraman Hektor heykelinin açılışı geçtiğimiz cuma İntepe Çanakkale karayolunun girişinde gerçekleştirildi.

Paylaş

Çanakkale’nin İntepe beldesinde 8 Temmuz’da çalışmalarına başlanan Truvalı kahraman Hektor heykelinin açılışı geçtiğimiz cuma İntepe Çanakkale karayolunun girişinde gerçekleştirildi. Açılışa başta İntepe belediyesiyle kardeş kent olan Nemi Belediyesi Başkanı Cinzia Cocchi olmak üzere İtalya ve Yunanistan’dan çok sayıda yabancı konuk katıldı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve İntepe Belediye Başkanı Alaaddin Özkurnaz da açılışa ev sahipliği yaptı. İntepe Belediye Başkanı Alaaddin Özkurnaz; “Yunan mitolojisinde Akhilleus’e karşı Truva’yı savunan Prens Hektor’un heykeli İntepe’ye, Çanakkale’ye ve ülke turizmine büyük katkılar sağlayacak, dedi ve ekledi “Yukarıda politikacılar sorunlar yaşayabilirler, yaşıyorlar da. Ama aşağıda halklar birbirleriyle kaynaşıyorlar. Bu heykel kardeşliğe de hizmet edecektir.”
‘HEKTOR BARIŞI ÇAĞIRSIN’
Heykeltıraş Tülay Çelikel ise “ Hektor’un barışı çağrıştırması amacıyla bazı uzuvlarını ve yüz hatlarını yapmadığını, 1 ay süren yoğun bir çalışmanın ardından heykeli tamamladığını belirterek, mermerin çok büyük olması sebebiyle zaman zaman zorluk yaşadığını söyledi.
Açılışa İtalya’dan katılan Nemi Belediyesi Başkanı Cinzia Cocchi bu tür ilişkilerin dünya barışına hizmet ettiğini belirterek. “Kültürler arası bir kardeşleşme sağlamak istiyoruz, bu tür etkinlikler artmalı.” Dedi.
Basın açıklamasının ardından İtalyan Klarnetçi Mario di Marco elektronik efektler kullanarak klarnetiyle Çanakkalelilere ve yabancı konuklara güzel bir gece yaşattı.
İntepe diğer adıyla Erenköy’ün aynı zamanda eski bir Rum yerleşimi olduğu biliniyor. Mübadele döneminde Yunanistan’a giden Rumlar yılın belirli zamanlarında beldeyi ziyarete geliyorlar. Heykel açılmadan önce Çanakkale kamuoyunda bu konuyla ilgili birçok tartışma yaşanmış, İntepe belediyesi ise projeye devam etmişti. Kaidesiyle birlikte 5 metre yüksekliğinde olan heykel karayolu üzerinde yüzü boğaza dönük bir biçimde konumlandırıldı.
(Çanakkale/ EVRENSEL)
Ozan Fındık - Gülçin Günyol
ÖNCEKİ HABER

‘Deli’ piyanist Aya İrini’deydi

SONRAKİ HABER

Karaburun’da yalnız devleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...