14 Eylül 2009 00:00

Obama’nın sağlık reformu halkı ikiye böldü

ABD Başkanı Barack Obama’nın sağlık sistemindeki reform planları, ABD gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama’nın sağlık sistemindeki reform planları, ABD gündemini meşgul etmeye devam ediyor.
Reform planları, desteklendiği gibi sert eleştirilere de maruz kalıyor. Sağlık reformuna karşı çıkan on binlerce muhafazakar cumhuriyetçi, ABD’nin dört bir yanından federal başkente gelerek, Obama’nın politikalarını protesto etti. Beyaz Saray önünde toplanan göstericiler, özellikle sağlık reformu tasarısını eleştiren sloganlar atarak, dövizler taşıyarak Kongre binasının önüne kadar yürüdü.
SOSYALİZM KORKUSU
Göstericiler, Obama’yı ülkeyi sosyalizme sürüklemekle suçladı. Göstericilerden biri, “Yapılanlar komünist ülkelerde gördüklerimi hatırlatıyor. Komünizm başka yerlerde yürümedi, burada da yürümeyecek” dedi. Göstericiler, sağlık projesinin yanı sıra ekonomik sorunları ve vergileri protesto etti. Pankartların birinde, “Hür doğdu, vergilendirilerek öldü” yazısı dikkati çekti.
Gösteriler vergilerin azaltılmasını, devletin küçültülmesini ve daha fazla ekonomik serbestlik tanınmasını talep eden muhafazakar ‘Freedomworks’ adlı hareket tarafından düzenlendi. Obama, sağlık reformu konusunu yönetime gelir gelmez başlıca önceliklerinden biri yaptı. Sağlık reformu Obama’nın kampanya vaatlerinin en önemli bölümlerinden biriydi. Obama, 2009 yılı içinde reform yasasını geçirme sözü vermişti. Ancak Kongre, Obama’nın ABD sağlık sisteminde planladığı köklü değişim üzerinde anlaşamıyor. Bu nedenle sağlık reformu Obama’nın siyasi karnesi açısından önemli bir sınav olarak görülüyor.
MEVCUT SAĞLIK SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ
Diğer sanayileşmiş ülkelerin aksine ABD’de herkesin bedava faydalanabildiği bir ulusal sağlık sigortası yok. ABD’de sağlık sigortası almak bireylerin üzerine düşen bir sorumluluk. Birçok ABD’li bunu işvereni aracılığıyla sağlıyor, ya da kendine özel sağlık sigortası temin ediyor. Sağlık sigortalarının çoğunluğunda düzenli olarak prim ödeniyor. Ayrıca kimi durumlarda, sigorta ödemeyi yapmadan önce hastadan tedavinin bir kısmını ödemesi de istenebiliyor. Bu tür ödemelerin miktarı, farklı poliçelere göre değişiklik gösteriyor.
Bireysel sağlık sigortalarının artan maliyeti, giderek daha çok sayıda ABD’liyi sağlık hizmetlerinin dışında bırakıyor. Şu an 46 milyon ABD’li herhangi bir sağlık sigortasına sahip değil. Bunun yanı sıra 25 milyon ABD’li de, sağlık ihtiyaçlarının tümünün parasını karşılamayan yetersiz poliçelere sahipler. Sigortası olmayan bir ABD’li, doktor ve hastane masraflarını kendi cebinden ödemekle yükümlü. Çok sayıda sigortasız hastayı mali yönden bir yıkım, ya da kimi durumlarda ölüm bekliyor.
SAĞLIK SİGORTASI
ABD’de devlet, 65 yaşın üzerindekileri devlete bağlı Medicare programına yazdırıp bu yaş grubuna sağlık sigortası sağlayabiliyor. Düşük gelirli aileler, çocuklar, hamile kadınlar ve belirli sakatlıkları olanlar da Medicare’den faydalanabiliyor.
Buna ilaveten çocuk hastalara yönelik devletin sağladığı sağlık hizmeti de var. Gaziler için de benzer bir sağlık sigortası mevcut.


PAKET NEDEN VE NASIL TARTIŞILIYOR?
Barack Obama’nın, reform planlarını yasalaştırmak için Kongre’nin onayına ihtiyacı var. Dolayısıyla ayrıntıların içini doldurmayı Kongre’deki komitelere bırakan Obama, yeni yasanın üç ana ilke üzerine kurulmasını istiyor.
Obama’nın Kongre’den beklentisi, ABD’nin sağlık masraflarının azaltılması, her ABD’linin ister özel, ister kamusal sağlık hizmetlerinden birini seçme özgürlüğüne sahip olması ve herkesin yüksek kalitede sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi. Kongre’nin en çok tartıştığı teklif, yılda 350 bin doların üzerinde geliri olan ABD’lilere ek vergi getirilmesi.
Gözlemciler, bu yıl içinde bir yasanın çıkması için bastıran Obama ve ekibinin Kongre karşısında tavizler vermeye hazır olabileceğini söylüyor. Ancak bu sefer de Obama’nın sağlık hizmetlerinde köklü reform talep eden kanadı hayal kırıklığına uğratma olasılığı var.
ABD’de bireylerin sağlık masrafları ciddi anlamda artıyor. İşverene bağlı sağlık sigortalarının primlerindeki artış maaşlardan dört kat hızlı arttı. Prim ödemeleri dokuz yıl içinde iki katına çıkmış bulunuyor. ABD 2007 yıllında sağlık hizmetlerine milli gelirinin yüzde 16’yı aşkın bir bölümünü harcadı. Bu rakam gelişmiş ülkelerdeki ortalamanın iki katına eşit.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İşgalciler intikam saldırısı düzenledi

SONRAKİ HABER

Darbecilere ABD vizesi yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...