14 Eylül 2009 00:00

Ücretleri ödenmeyen işçiler bir yıldır ailelerini göremiyor

Ankara Keçiören ilçesi Aktepe semtinde yapımı devam eden 3. Etap Marmara TOKİ evlerinde çalışan yüzlerce işçi ücretlerini alamıyor. Ücretlerin ödenmemesinin yanında işçilerin kredi kartlarından da yararlanan Taş İnşaat yöneticileri...

Paylaş

Ankara Keçiören ilçesi Aktepe semtinde yapımı devam eden 3. Etap Marmara TOKİ evlerinde çalışan yüzlerce işçi ücretlerini alamıyor. Ücretlerin ödenmemesinin yanında işçilerin kredi kartlarından da yararlanan Taş İnşaat yöneticileri, işçileri kendilerine borçlu bırakıyor.
İşçiler adına konuşan Mehmet Eren 2008 yılında işbaşı yaptığını söyledi. Evli olduğunu ve okula giden 4 çocuğu olduğu belirten Eren, geçen yılın Ramazan ayından beri evine gidemediğini, eşini ve çocuklarını bir yıldır göremediğini ifade etti.
Eren, “Gelin görün halimizi, biz ne yapalım. Silah alıp da dağa mı çıkalım, terörist mi olalım?” diye isyan etti. İşyerindeki çalışma koşullarının da kötü olduğunu, kaldıkları yerin sağlıklı ve insanca yaşamaya elverişli olmadığını dile getiren Eren, yattıkları yerin, kullandıkları banyonun kendilerine kalacak yer olarak gösterilmesine tepki gösterdi.
Ücretlerini alamadıkları gibi sigortalarının da yatırılmadığını aktaran Eren, ayrıca kendilerine boş bir kağıt imzalatıldığını, daha sonra da bu kağıda, haklarını aldıkları ve herhangi bir hak talep etmeyeceklerinin yazıldığını belirtti.
Ücretini alamadığı gibi kredi kartının da kullanıldığını ve borçlarının da ödenmediğini vurgulayan Mehmet Eren, çalışanların işten atılma korkusu ile bir şey söyleyemediklerini aktardı.
DÜĞÜNÜNÜ YAPAMIYOR
Ejder Türel, memleketlerinden geldiklerini, ancak para alamadıklarını söyledi. Türel, yemek yiyebildiklerini ancak ücret alamadıklarını ifade etti.
Ahmet Özkan, inşaatın en küçük çalışanı, lise birinci sınıfa gidiyor. Ahmet, patronun oğlu olduğunu ve babasına yardım ettiğini; inşaatta alçı yaptığını ve karşılığında harçlık aldığını söyledi. Harçlığını babasından alan Ahmet, okullar açılınca Diyarbakır’a gidecek ve okuluna devam edecek.
AİLELER PARA BEKLİYOR
Taşeron İlhami Yıldırım ise Taş İnşaat’ın “Ha bugün, ha yarın” diyerek kendilerini kandırdığını belirterek, “Milleti getirip, çalıştırmışız parasını veremiyoruz” dedi.
Dört aydır çalışmalarına rağmen para alamadıklarını belirten Yıldırım, Van’dan çalıştırmak için getirdiği işçilere de para verememekten yakındı. Yıldırım nişanlı olduğunu ve düğün yapmak istediğini belirterek, “Parasızlıktan düğün yapamıyorum” dedi.
Abdullah Sürme de dört aydır çalışmasına rağmen sadece 800 TL para aldığından yakındı.
Kaldıkları koğuşta daha önceden otuz kişi kaldıklarını ama bir kısmının para alamadığı için ayrıldığını, şu an sekiz kişi kaldıklarını belirten Sürme de, evdekilerin kendilerinden para beklediğini, borçlarının arttığını ve alacaklıların kendisini tehdit ettiğini söyledi. Sürme, yemeklerini yapmak için de marketten borçla yemeklik malzeme aldıklarını, ama borçları biriktiği için yakında marketin de alışverişi kesebileceğini ifade etti.
(Ankara/EVRENSEL)


ÜCRETLERİNİ YİNE İŞ BIRAKARAK ALDILAR
Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ALKE Kanat fabrikasında ücretlerin ödenmemesi sorunu devam ediyor.
Yaklaşık 15 aydır ücretlerin zamanında yatırılmamasına karşı ALKE Kanat fabrikası işçileri pek çok kez iş bırakmıştı. En son haziran ayında iş bırakan işçilerin geriye dönük borçlarının en geç 3 ay içerisinde bitirileceği sözü bizzat ALKE Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kemaloğlu tarafından verilmişti.
Verilen sözler tutulmayınca, alacaklarının ödenmesi için işçiler çarşamba günü fabrikadaki bütün bölümlerde çalışan işçilerin görüşlerini alarak iş bırakmaya karar verdiler ve perşembe günü iş bıraktılar. Çarşamba gecesi gece vardiyasında çalışan işçiler 2 aylık ücretlerinin ödenmesi talebi ile iş bırakırken perşembe sabahı işe gelen gündüz vardiyasında çalışan işçiler aynı taleple eyleme devam etti.
İş bırakan işçilerle görüşmeye gelen fabrika müdürleri ve ALKE Kanat Hissedarlarından Ali Ergüney’in, “İş yaptığımız firma olan HITACHI firması ile görüşmeler sürüyor. Saat farkı yüzünden 2 saat uyudum kahvaltı yapamadım. Ama siz daha çok uyudunuz kahvaltı da yaptınız. Benim de cebimde 15 lira var, biz de sıkıntı çekiyoruz” demesi gerginliği artırdı. Bu sözlerin yanlış olduğunu ifade eden işçiler, “Aylardır çalışıyoruz, hem kış geliyor hem de okullar açılıyor. Üstüne bir de bayram öncesi… 5 kuruş yok cebimizde. Evli barklı olanlar var. İnsanlar fırınlarda bayat ekmek arıyor siz de bize kahvaltıdan, uykudan bahsediyorsunuz” dedi.
ALKE Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kemaloğlu’nun iki aylık ücretlerin cuma günü yatırılacağına dair söz vermesi üzerine işbaşı yapan işçiler verilen sözlerin tutulmaması durumunda gene işi bırakacaklarını ve haklarını arayacaklarını ifade ettiler.
ESKİ ALACAKLAR ÖDENDİ YA YENİLERİ
Geriye dönük alacaklarını geçen 2 ay içerisinde parça parça alan işçiler son iki aydır ücret alamıyor ve eski alacaklarının yerini yenileri alıyor. İki aylık alacakları ve mesai paraları ödenmeyen işçilerin bir bölümü hafta sonu ek işlerde çalışırken aralarında her akşam iş çıkışı sahillerde su satanlardan tutun da inşaat işlerinde çalışanlar var.
Evine iki aydır para götüremediği için ekmek fırınlarındaki bayat ekmekleri tanesi 200 kuruşa satın aldığını söyleyen bir işçi durumunu, “Evde iki çocuğum var okul çağında. Açlıktan ikisi de birbirinin parmağını emiyor” diyerek özetliyor durumunu.
Başka bir işçi ise, “Eve gidince ev sahibine, bakkala, alacaklılara yakalanmamak için ışığı kapatıp sesiz sedasız oturuyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
Mevlüt Kayabaşı
ÖNCEKİ HABER

Selzedeler şimdi de işlemlerle boğuşacak

SONRAKİ HABER

Bayram kredilerine dikkat!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...