14 Eylül 2009 00:00

Üniversite bayağı çalışmış

Mahkemelerin halk sağlığına zararlı olduğunu tespit ettiği baz istasyonlarına Akdeniz üniversitesi'nden destek geldi

Paylaş

Antalya’da bulunan Akdeniz Üniversitesi, 20 bini aşkın öğrenci nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık üniversitelerinden. Akademik kadrosunda binlerce bilim insanı barındıran üniversitenin merkez kampüsüne, ‘Halk sağlığına zarar verdiği’ mahkeme kararlarıyla birçok kez kesinleşen baz istasyonlarından tam 5 tanesi, yalnızca bir gece içinde kuruldu.
Üniversitenin Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği’nden yapılan açıklamada ise, ‘Baz istasyonlarının yapımına halkın sağlığını düşündükleri için izin verildiği’ ileri sürülüyor. Üstelik baz istasyonları, 3 bin öğrencinin kaldığı yurt ile hastanenin giriş kapısının hemen karşısında.
GEREKÇE: PERSONEL VE ÖĞRENCİ SAĞLIĞI
İstasyonu kuran işçilerden birinin gazetemizi arayıp adını vermeden haber yapılmasını istemesi üzerine konuyu araştırdık ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan imzasıyla yapılan bir yazılı açıklamaya ulaştık. Bu açıklamada, baz istasyonlarının yapımına, ‘Halkın sağlığı düşünüldüğü için izin verildiği’ savunuluyor. Açıklamada, hastane koridorları, zemin ve bodrum katlar ile laboratuar ortamlarında cep telefonu kullanıcılarının çok yüksek elektromanyetik alana maruz kaldığı, bu sorunun yeni kapsama alanı sağlayarak çözüleceği ve bunun için de yeni baz istasyonlarının kurulması gerektiği ifade ediliyor.
Açıklama şöyle sona eriyor: Kampüs alanı içinde özellikle kapsamanın sorunlu olduğu yerlerde cep telefonu kullanma zorunluluğu taşıyan personel ve öğrencinin sağlıklarının korunması adına ilave baz istasyonu kurulması uygun olacaktır.
KULELER BAHANE, İSTASYONLAR ŞAHANE
Mayıs ayında üniversitede yapılan Elektromanyetik Dalgaların Biyolojik Yapılarla Etkileşim ve Etkileri ile Güvenlik Önlemleri Çalıştayı’nın sonuç bildirgesinde de, baz istasyonlarının halk sağlığını etkilemediği öne sürülmüştü. Sonuç bildirgesinde, istasyonun o anki kullanım yoğunluğuna göre radyasyon değerlerinin değiştiği, ancak değerlerin standardın üstüne çıkmadığı savunulmuştu.
Bu çalıştayın yapıldığı üniversitede, başhekimin açıklamasıyla zemin de hazırlanınca, bir gecede 5 baz istasyonu birden kuruldu. Baz istasyonlarının görünmeyecek şekilde kamufle edilmesi dikkat çekerken, istasyonların saat kuleleri şeklinde kurulması ve istasyonlardan hiç kimsenin haberinin olmaması, akıllarda soru işaretleri bıraktı.
KULE BÜYÜK, SAAT KÜÇÜK
Kampüste karşılaştığımız kişilere ve öğrencilere, baz istasyonlarından haberleri olup olmadığını sorduk. Gelişmelerden kimsenin haberi olmadığı gibi; bazı öğrenciler, saat kulesinin bir gecede yapıldığını, sabah kuleyi karşılarında gördüklerinde şaşkınlık yaşadıklarını dile getirdi. Bir öğrenci ise, “Çok büyük saat kuleleri yapılmış, ancak saat göstergelerinin küçük oluşu bizleri şaşırttı” diyerek bir çelişkiye dikkat çekti.
3G İÇİN
İddiayı araştırmak üzere kampüste olduğumuz sırada, Protet Mühendislik çalışanları, istasyonları kuruyordu. “İstasyonlar neden gizlendi?” sorusu karşısında ileri sürdükleri gerekçe ise “görüntü kirliliği” oldu. Çalışanların anlatımlarına göre, istasyonlar ‘3G teknolojisi’ için yapılıyor ve GSM operatörlerinin ihtiyaçları doğrultusunda kuruldu.


‘DEŞİFRE EDERİM’ DEDİ AMA DURDURAMADI
İstasyonların kurulmasına ilişkin Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Necati Dedeoğlu ile görüştük. Olaydan bir işçinin kendisini aramasıyla haberdar olan Dedeoğlu, hemen hastanenin başhekimini aradığını, başhekimin de böyle bir şeye asla izin vermeyeceklerinin belirttiğini dile getirdi. Ancak başhekimin daha sonra olayı desteklediğini söyleyen Dedeoğlu, üniversite rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ile de defalarca görüştüğüne dikkat çekti. Dedeoğlu, “Olayla ilgili sıkıntıları paylaştım ve ‘eğer dikkate almazsanız sizi deşifre ederim’ dedim, bunun üzerine başhekimlik basına ve kamuoyuna açıklama gerekliliği duydu, ancak istasyonlar bugün yapılmış durumda” dedi.
Bu tür istasyonların insanlara en az 300 metre mesafedeki yerlere kurulması gerektiğini belirten Dedeoğlu, yeni kurulan istasyonların kendilerinden 5 metre uzakta olduğuna dikkat çekti. Olaya kuşkuyla yaklaşan Dedeoğlu, üniversite içerisinde zaten ışınmanın yoğun olduğuna dikkat çekti ve uzun süre bu ışınlara maruz kalmanın ne kadar tehlikeli olduğunu anlattı. Dikkate almamaları durumunda yargıya başvuracakları söyleyen Dedeoğlu, yargının kendilerinden yana olduğunu belirtti ve baz istasyonlarına ilişkin verilmiş yargı kararlarını hatırlattı. Dedeoğlu, aynı zamanda bu hafta içinde sendikalar, öğretim elemanları, öğrenciler ve sağlık örgütleriyle de bir araya gelip eylem yapacaklarını duyurdu.
(Antalya/EVRENSEL)
Tanfer Yeşiltepe - Berivan Tedik
ÖNCEKİ HABER

Kadınlar baza karşı mücadele ediyor

SONRAKİ HABER

Garipçe iftarda sele yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...