15 Eylül 2009 00:00

İşsiz bırakan hükümet istifa!

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın 15 bin öğretmenin atanması için yaptığı tören protestolara sahne oldu. Ankara’da salona alınmayan ataması yapılmayan öğretmenler, kendilerini ‘işsiz bırakan hükümeti’ istifaya çağırdılar.

Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 15 bin 655 bin öğretmenin atanması nedeniyle yaptığı tören protestolara sahne oldu. Tüm öğretmen adaylarına açık olan törene girmeleri engellenen Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYOP) üyeleri Bakanlığı protesto etti. Öğretmenler “işsiz bırakan hükümeti” istifaya çağırdılar.
Milli Eğitim Bakanlığı kadrolu ve sözleşmeli toplam 15 bin 655 öğretmen ataması için dün MEB Başöğretmen Salonu’nda tören düzenledi. Atama için başvuru yapan öğretmenlerin alındığı törene kadro açılmadığı için başvuru yapamayan öğretmenler kabul edilmedi.
‘HAMDOLSUN....’
Öğretmenlerin salona girmek istemesi üzerine Bakanlığa girişler kısa süreliğine durduruldu. Polisin kapı önünde barikat kurmasının ardından AYOP üyeleri atama için kura çekimleri sonuçlanana kadar Bakanlık önünde oturma eylemi yaptı.
“Öğretmene değil, çetelere barikat” sloganları atan öğretmenler, “Hamdolsun atamalar bizi teğet geçti” yazılı dövizler taşıdılar. 200 bin kadrolu atama istediklerini belirten öğretmenler, sık sık “Sözleşmeli köle olmayacağız”, “İşsiz bırakan hükümet istifa” şeklinde sloganlar attılar. Diyarbakır’dan gelen ataması yapılmayan öğretmenler de “Savaşa değil, eğitime bütçe” taleplerini MEB önünde dile getirdiler.
‘BU ZULÜMDÜR’
Öğretmenler adına konuşan AYOP Sözcüsü Serkant Subaşı, öğretmenlik için sınavlara giren 243 bin öğretmenden yalnızca 15 bininin atanmasını eleştirdi. Atanan meslektaşları için sevindiklerini, ancak geride kalan 230 bin öğretmenin geleceğinden endişe duyduklarını belirten Subaşı, 20 yıllık emeklerinin heba edildiğini dile getirdi.
Ağustos atamalarında okul öncesi öğretmen açığının 17 bin “usta öğretici” alınarak kapatılmak istendiğini, ancak Danıştay’ın usta öğreticilerin tek başlarına derse giremeyeceği yönünde kararıyla bunun engellendiğini belirten Subaşı, bunun üzerine Bakanlığın açığı sözleşmeli öğretmenler ile kapatmaya çalışmasını eleştirdi. Açıkta bulunan tüm öğretmenlere kadrolu ve güvenceli çalışma hakkı tanınmasını isteyen Subaşı, öğretmenlere yapılanı “zulüm” olarak nitelendirdi.
‘USTA ÖĞRETİCİLER’ DE EYLEM YAPTI
Atamalar sırasında Bakanlık önü bir protestoya daha sahne oldu. 1999 yılında okul öncesi eğitimde “usta öğretici” sıfatıyla göreve başlayan kız meslek lisesi mezunları, Danıştay’ın Eğitim Sen’in açtığı dava sonucu “Usta öğreticilerin tek başına derse giremeyecekleri” yönündeki kararı gerekçe gösterilerek işsiz bırakılmalarına ağızlarını bantlayarak tepki gösterdiler. İşlerini geri isteyen usta öğreticiler Bakan Nimet Çubukçu ile görüşme talebiyle bir süre oturma eylemi yaptılar. (ANKARA)

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ
Başbakan Erdoğan, 2002 yılında henüz hükümet olmadan önce ne söylemişti: “Şu sisteme bakın hele, 72 bin öğretmen açığı var, sen sınavla öğretmen seçiyorsun! (KPSS) Hangi akla hizmet ediyorsunuz? Bırak da öğretmenlerimiz okul seçsin, göreve başlasın, önüne niye engel koyuyorsun? Ama inşallah biz bu hükümeti kurduğumuzda bütün öğretmenlerimizi göreve başlatacağız. Ve öncelikli olarak eğitim sorununu çözeceğiz.” Yine aynı yıl başka bir konuşmasında, Erdoğan şunları söylüyor: “Yahu bir sürü bölüm öğretmenimiz boşta geziyor. Resim öğretmeni matematiğe, fizik öğretmeni beden dersine giriyor. Niye öğretmen ihtiyacı var? Ama bakın ki işe, bunlar bir de sınavla öğretmen alıyor! O zaman niye okutuyorsun bu öğrencileri? Yazık değil mi? Öğretmen almıyorum de, bu evlatların okuması boşuna!”

EĞİTİM SEN: ATAMALAR YETERSİZ
EĞİTİM Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik de Türkiye’deki öğretmen açığının 200 binin üzerinde olduğunu belirterek, dün yapılan 15 bin atamanın ihtiyaca cevap vermeyeceğini ifade etti. Bozgeyik yaptığı yazılı açıklamada, “Öğretmen açığını kapatacak yeterli atamanın yapılmaması eğitimin niteliğini düşürürken, aynı zamanda binlerce öğretmen adayını işsizliğe, umutsuzluğa ya da düşük ücretle, iş güvencesinden yoksun çalışmaya itmektedir” dedi. Son yıllarda giderek artan sayıda sözleşmeli öğretmen atamalarının yargı kararlarına rağmen sürdürülmesini eleştiren Bozgeyik, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının eğitim sisteminde yaşanan sorunların artmasından başka sonuç getirmeyeceğini ifade etti.

235 BİN ÖĞRETMEN NE YAPSIN?
İZMİR’de eylem yapan Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu üyesi öğretmen adayları, AKP Hükümeti’ne şu soruyu sordular: “235 bin genç öğretmene bir sonraki KPSS’ye kadar ne yapmayı öneriyorsunuz?”
Öğle saatlerinde Basmane Garı önünde toplanan ataması yapılmayan öğretmenler, buradan pankart ve dövizlerle AKP Konak ilçe binasına yürüdüler. Öğretmenlere Eğitim Sen, ÖVDER ve Tüm Bel-Sen yöneticileri de destek verdiler. AKP ilçe binası önünde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın iktidar olmadan önce 2002 yılında “Biz iktidar olduğumuzda bütün öğretmenleri göreve başlatacağız” sözlerinin olduğu metne, “250 bin işsiz öğretmenle 6 yıllık iktidarsınız” yazıp imzalayan öğretmenler, metinleri ve AKP’yi simgeleyen siyah boyalı ampulleri yere bıraktılar.
BURUK SEVİNÇ
Burada gerçekleştirilen basın açıklamasında, Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu adına konuşan Gökçen Gülnay, 15 bin öğretmen arkadaşlarının atamasının yapıldığı gün buruk bir sevinç yaşadıklarını söyledi. Ataması yapılmayan 235 bin öğretmenin üzüntü ve hayal kırıklıklarını anlatmak için toplandıklarını belirten Gülnay, ülkenin eğitim politikasının iflas ettiğini söyledi.
KPSS BİRİNCİSİ BİLE ATANAMADI!
Bu seneki KPSS de 99.600 puan alarak birinci gelen fizik öğretmeninin, fizik kadrosu olmadığı gerekçesi ile atanamadığını aktaran Gülnay, “Şaka gibi geliyor ama bu ülkede fizik öğretmenine ihtiyaç yok! KPSS bir yeterlilik sınavı ise 100 üzerinden 99 puan alan biri yeterli değilse kim yeterli?” diye konuştu. Konuşma boyunca sık sık “Füzeye değil öğretmene bütçe”, “Silah değil öğretmen alın” sloganları atan öğretmenler, konuşmanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yaptılar.
(İzmir/EVRENSEL)

İŞSİZLERİN ÇOCUKLARININ EĞİTİM GİDERLERİ KARŞILANSIN
ÖĞRENCİ Velileri Dayanışma Derneği ve Eğitim Sen şubeleri, ekonomik kriz nedeniyle işinden atılmış ailelerin çocuklarının eğitim haklarını kullanabilmeleri için beslenme, sağlık, barınma, ulaşım, kırtasiye, giysi ve üniversite harç giderlerinin hükümet tarafından karşılanması için imza kampanyası başlattı.
ÖVDER ve Eğitim Sen, Büyükşehir Belediyesi’nden de, ulaşım ve su giderlerinin karşılanmasını, kırtasiye, beslenme, giyinme ve barınma yardımı talep ettiklerini belirtti.
ÖVDER ve Eğitim Sen’in İzmir’deki tüm şubelerinin temsilcileri, konuya ilişkin Eğitim Sen 1 No’lu Şube’de dün öğle saatlerinde ortak bir basın toplantısı düzenlediler.
ÖĞRENCİ VELİLERİNE ÇAĞRI
Toplantıda konuşan ÖVDER İzmir Şube Başkanı Orhan Yüce, AKP iktidarının, politikaları ve uyguladığı programla halkı daha fazla işsizlik ve yoksulluğa ittiğini belirterek, evine ekmek götürmekte zorlanan ailelerin, çocuğunu da okula gönderemez hale geldiğine dikkat çekti. AKP Hükümeti’ne ve İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanına çağrı yapan Yüce, sorumluları, artan sorunların çözümü için adım atmaya çağırdı. Yüce yaptığı çağrıda, “Bu gidişe dur demek, sizin göreviniz ve sorumluluğunuzdur. Ekonomik krizde işten atılmış, ücretini alamamış ve ekonomik sıkıntı içerisinde olan ailelerin çocuklarının eğitim haklarını kullanabilmeleri için üzerinize düşeni yapın” dedi. Basın toplantısında, tüm öğrenci velileri de sorunun çözümünde birlikte mücadeleye çağrıldı. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sel, Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa