16 Eylül 2009 00:00

Taraf’ın Aktütün haberine beraat istendi

Aktütün Karakolu’na 3 Ekim 2008’de yapılan ve 17 askerin öldüğü saldırıyla ilgili yaptığı haberlerde Genelkurmay Başkanlığı’na ait yasaklanan bilgileri açıkladığı suçlamasıyla yargılanan Taraf Gazetesi...

Paylaş

Aktütün Karakolu’na 3 Ekim 2008’de yapılan ve 17 askerin öldüğü saldırıyla ilgili yaptığı haberlerde Genelkurmay Başkanlığı’na ait yasaklanan bilgileri açıkladığı suçlamasıyla yargılanan Taraf Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Adnan Demir’in beraatı istendi. Demir hakkında beraat talep eden savcı, mütalaasında, kurumları incitici de olsa kamuoyunu bilgilendirmenin demokratik toplumun gereği olduğunu belirtti. Genelkurmay Başkanlığı’ndan mahkemeye gönderilen yazıda ise Taraf’ta yer alan bilgi, görüntü ve belgelerin gizli olduğu ifade edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanık Adnan Demir ve avukatı Ergin Cinmen katıldı. Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar, bir sayfalık mütalaasında, PKK tarafından Aktütün Jandarma Karakolu’na silahlı saldırı düzenlendiğini ve çok sayıda askerin öldüğü bu olayın gazetede haber yapıldığını anlattı.
Mütalaada, vahim nitelikli kamuoyunu sarsıcı eylem hakkında kamuoyunun haber alma, basın yayın kuruluşunun da bilgi edinme ve bu bilgiyi yayma hakkının bulunduğu kaydedildi. Gazetede bu eylemi ile ilgili olarak güvenlik güçlerine ve yetkililere yönelik sert, keskin ve eleştirel nitelikte haberler yapıldığı, yayınlanan bilgi ve belgelerin de eylemi ilgili olduğu anlatıldı. Saldırıyla ilgili gazetenin elde ettiği bilgi ve belgeler olduğu ifade edilen mütalaada, bu bilgi ve belgelerin yayınlanmasının, gizli kalması gereken bilgileri açıklamaya yönelik olmadığı, kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik olduğu belirtildi.
Mütalaada, “Saldırının vahim nitelikte olması, toplumun bilgi edinme hakkının bulunması, yayın organının basın kanununa göre bilgiyi edinme, yayma, eleştirme ve yorumlama hakkının bulunduğu; bu hakların, kamuoyu gerçeği öğrenebilme ve bilgi edinmesine yönelik olması karşısında olan saldırıdan sonra gazetenin bu haklar çerçevesinde edindiği bilgileri toplumu bilgilendirme amaçlı yayınlama hakkının, kurumları incitici olsa da bulunması, demokratik toplumun gereğidir” dendi. Savcı, basın özgürlüğü çerçevesinde kamuyu bilgilendirme amaçlı haberler yapıldığı gerekçesiyle beraat talep etti. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Ömer Asım Aksoy Ödül’ü Veysel Atayman’ın

SONRAKİ HABER

DOKUZ ONBEŞ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...