16 Eylül 2009 00:00

Erdoğan büyükelçilere ‘açılım’ı anlattı

Başbakan Tayyip Erdoğan, yabancı ülkelerin büyükelçilerine verdiği iftar yemeğinde ‘Demokratik Açılım’ sürecine ilişkin konuştu. ‘Açılımın’ bir ‘Milli Birlik Projesi’ olduğunu tekrarlayan Erdoğan...

Paylaş

Başbakan Tayyip Erdoğan, yabancı ülkelerin büyükelçilerine verdiği iftar yemeğinde ‘Demokratik Açılım’ sürecine ilişkin konuştu. ‘Açılımın’ bir ‘Milli Birlik Projesi’ olduğunu tekrarlayan Erdoğan, bu sürecin sonunda ‘Türkiye’nin Ortadoğu’da bir denge unsuru olacağını’ söyledi.
Zengin bir menünün bulunduğu iftar yemeğinde “Ramazan açlıkla yokluğu, yoksulluğu, yalnızlığı, kimsesizliği hissetme, kendisini yoksullarla, kimsesizlerle, ihtiyaç sahipleriyle özdeşleştirip; onların hissiyatını anlama çabasıdır” diyen, bin yıllar boyunca bu ülke üzerinde farklılıkların hoşgörü içinde yaşamasından gurur duyduğunu söyleyen Erdoğan, “Zaman zaman küçük anlaşmazlıklar olmuştur, küçük çaplı tartışmalar, tatsızlıklar yaşanmıştır. Çok şükür güçlenmiş dostluğumuzu, hoşgörü iklimini zedeleyecek bir tahammülsüzlük ortamı asla olmamıştır” şeklinde konuştu. Konuşmasında ‘Demokratik Açılım’ sürecine değinen Erdoğan, çalışmalarının ‘Milli Birlik Projesi’ olduğunu tekrarladı. “Bir süre önce başlattığımız ‘Milli Birlik Projesi’ adı altındaki demokratik açılım sürecimiz kararlı bir şekilde ilerliyor” diyen Erdoğan, “Tabii ki bu demokratik açılım sürecinin neleri kapsadığı konusunda sürekli olarak altını çizerek ifade etmeye gayret ettiğimiz bir şey var, o da görüşmeler devam ediyor” şeklinde konuştu. Erdoğan, bu sürecin karşısına engeller çıkaranlar olduğunu belirterek, “Ancak biz siyaseten AK Parti’ye bedeli her ne olursa olsun, bu Demokratik Açılım sürecini, bu Milli Birlik Projesi’ni tamama erdirmek konusunda son derece kararlıyız” dedi.
‘Demokratik Açılım’ sürecinin başta bölge ülkeleri olmak üzere tüm dünyayı yakından ilgilendirdiğini söyleyen Erdoğan, “Huzurunu, istikrar ve güven ortamını tam anlamıyla tesis etmiş, güçlü ekonomisiyle barışçı dış politikasıyla demokratik parlamenter sistemiyle Türkiye, sadece kendisi için değil, hiç kuşkusuz tüm bölge için, tüm dünya için bir kazanç olacak, bir denge unsuru, bir istikrar unsuru olacaktır. Gerek İran ile ilgili sorunlarda, gerek Irak ile Suriye ile ilgili, İsrail, Filistin ile ilgili sorunlarda, Ortadoğu’nun genelinde, Kafkaslar’da. Bütün bunların çözümünde Türkiye gerçekten alacağı aktif rolle inanıyorum ki o barışçı görevini yerine getirmenin gayreti içinde olacaktır. Bu süreç bölgesel meselelerin çözümüne katkı sağlayacak son derece önemli bir süreçtir” şeklinde konuştu.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

ABD Büyükelçisi, Şahin’i ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Yargı ‘reformu’ tamam!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...