16 Eylül 2009 00:00

UFUK

Türkiye tuhaf çelişkiler ülkesidir. Siyasal alandaki konjonktürel gelişmeler, sizi hiç hazzetmediğiniz kişileri savunur durumda olmaya bile itebilir.

Paylaş

Türkiye tuhaf çelişkiler ülkesidir. Siyasal alandaki konjonktürel gelişmeler, sizi hiç hazzetmediğiniz kişileri savunur durumda olmaya bile itebilir. HEPAR Genel Başkanı, emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu’nun, Taraf Gazetesi Yazarı Rasim Ozan Kütahyalı hakkında söylediklerinden sonra, bur yazıyı yazmak için kendini sorumlu hissetmek de, bizim için öyle bir şey.
Ergenekon’un, ‘sağ’ ve ‘sol’daki bütün uzantılarıyla birlikte tasfiye edilmesini, sürecin bugünkü gibi yüzeysel ilerlememesini savunduğumuz biliniyor. Gazetemizde bu konuda belki yüzlerce makale yayınlanmıştır. Ne var ki, Rasim Ozan Kütahyalı’nın, ‘ezber bozma’ modasının dayanılmaz hafifliği ve Ergenekon modasının çekiciliğiyle Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını da bir ucundan bu sürece dahil etmeye meyletmesi; üstelik bunu da ‘solda arınma, yüzleşme’ gibi saiklerle yapması, ipe sapa gelmez bir tespit olarak çok tepki toplamıştır. Güncel gerekçelerden yola çıkarak tarihi yeniden okuma girişimlerine çoğu zaman, bu işe girişen kişinin tarihi kendinden başlatma egosu da karışır ve bu güdüyle yapılan bir tarih okumasının da, tarihi gerçekleri bulandırmaya hizmet etmek dışında bir işlevi olmaz. Ne var ki Deniz’ler, bu tür tutumlarla sökülüp atılamayacak kadar bu ülke halklarının tarihine, vicdanına kök salmış bulunuyorlar.
Gelelim konuya... HEPAR Genel Başkanı, emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu’nun, konuk olduğu Balçiçek Pamir’in ‘Söz Sende’ programında Rasim Ozan Kütahyalı için söyledikleri, üstünden atlanılamayacak, sessiz kalınamayacak cinsten.
Diyalog şöyle gelişiyor:
Balçiçek Pamir: Elinizde bir haritayla, kim nerede şehit oldu diye anlatıyormuşsunuz.
Osman Pamukoğlu: Genelkurmay harp tarihi bu. Türk tarihi, bütün illerde şehit olanlar. Bundan da alınanlar var. Bir müptezel, sahtekar Osman Paşa haritayla geziyormuş diye yazmış.
Balçiçek Pamir: Gazeteci Rasim Ozan Kütahyalı’dan mı bahsediyorsunuz?
Osman Pamukoğlu: Gazeteciyse gazeteciliğini bilecek. Adam gibi adam olsun. Dürüst olsun.
Balçiçek Pamir: Kendisi burada olmadığı için konuşmayalım hakkında.
Osman Pamukoğlu: Niye; o konuşuyor, yazıyor ama!..
Balçiçek Pamir: Evet ama ben bu programda izin vermiyorum böyle şeylere. Sizi epey kızdırmış anlaşılan.
Osman Pamukoğlu: Neyse, ben kızmadım, zaten örgüt ilgileniyor.
Balçiçek Pamir: Ne demek o?
Osman Pamukoğlu: İlgileniyorlar.
Balçiçek Pamir: Ne demek anlamadım ilgilenmek?
Osman Pamukoğlu: Mesaj çekiyorlar, protesto ediyorlar, ilgileniyorlar yani!
Pamukoğlu’nun, kendisini eleştiren gazeteci için ‘Örgüt ilgileniyor’ sözleri, insanın aklına tarihteki bazı olayları ister istemez getiriyor. Örneğin Akşam gazetesinin Ankara temsilcisi
İlhami Soysal, 1966’da dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Cemal Tural aleyhinde ağır eleştiriler yazması üzerine, telefon ve mektup yoluyla tehditler almıştı.
Gelen tehditler üzerine Soysal, “Erkekçe” başlıklı sert bir yazı daha kaleme aldı. Ardından Soysal, 8 Eylül 1969 günü biri yarbay üç asker tarafından feci şekilde dövüldükten sonra Ankara Polatlı Karayolu’nda, 17 kilometre mesafedeki Çayyolu köyü yakınlarında araçtan atılmıştı.
Yankı yaratan bu olay üzerine yapılan araştırma sonucunda Soysal’ın bindirildiği Buick marka araç, terk edilmiş olarak bulundu. Arabanın, Yarbay Salih Raci Tekin’e ait olduğu ortaya çıktı. Soysal, kendisini kaçırarak döven Yüksel Aşcıoğlu ve Sadık Görmez’i de teşhis etti. Tekin, Kıbrıs’ta görevliydi. Tekin ve iki astsubay, Soysal’ı ağır şekilde darp etmekten yargılanarak cezalandırılmıştı. Soner Yalçın’ın “Bay Pipo” kitabında yazdığına göre Raci Tekin ve diğer iki astsubay, ‘Özel Harp Dairesi’nde görevliydi.
Pamukoğlu da, böyle bir tarihin özgüveniyle konuşuyor belli ki. Yeni adli yargı yılının açılışından, demokratik ve bağımsız bir yargı ihtiyacından dem vuran Yargıtay cumhuriyet başsavcımız, onu destekleyen Yargıtay başkanımız ve yazılarımızı, haberlerimizi tarayarak bizi sıkça ifadeye çağıran savcılarımız, Pamukoğlu’nun bir gazeteci hakkındaki bu açık tehdidi karşısında susacaklar mı?
Takip edeceğiz!
FATİH POLAT
ÖNCEKİ HABER

Batman’da öğretmen açığı giderilsin

SONRAKİ HABER

ABF’nin ‘parti’ toplantıları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa