16 Eylül 2009 00:00

HUKUK KÖŞESİ

SORU: Patron beni Gebze’deki işyerine göndermek istiyor. Oysa ben Küçükçekmece’de oturuyorum ve buradaki işyerinde çalışıyorum. Bu durumda gitmeyi kabul etmezsem işten atılır mıyım? Neler yapabilirim?

Paylaş

SORU: Patron beni Gebze’deki işyerine göndermek istiyor. Oysa ben Küçükçekmece’de oturuyorum ve buradaki işyerinde çalışıyorum. Bu durumda gitmeyi kabul etmezsem işten atılır mıyım? Neler yapabilirim?
CEVAP: İş Kanunu hükümlerine göre, işveren işçisi ile ilgili kararlar alırken, çalıştığı şartlarda değişiklikler yaparken vs. işçisinin onayını almak zorundadır. Ayrıca, işveren, iş sözleşmesiyle veya bu sözleşmenin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek sureti ile yapabilir. Dolayısıyla, işvereniniz sizin çalışma yeriniz ile ilgili esaslı bu değişikliği size yazılı olarak bildirmek sureti ile yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. Böyle bir durumda ise, işveren söz konusu değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya sözleşmeyi feshetmek için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak bildirir ve yasal tüm haklarınızı tarafınıza ödeyerek iş sözleşmenizi feshedebilme hakkına sahiptir. Siz de işten geçersiz bir sebeple atıldığınızı belirterek işe iade davası açabilirsiniz.
Ancak, işe girerken imzalamış olduğunuz iş sözleşmesi önemlidir. Eğer iş sözleşmesinde, işverenin sizi işyerine ait herhangi bir fabrikada çalıştıracağı ile ilgili hüküm varsa ve siz de imza ile bunu kabul etmiş iseniz bu durumda iş sözleşmesinde yer alan hükümleri yerine getirmediğiniz sebebi ile işveren yine iş sözleşmenizi haklı nedenle feshedebilir. Ancak, dava açma hakkınız her iki durumda da vardır.
DEVRİM AVCI
ÖNCEKİ HABER

3. köprü yağma demektir

SONRAKİ HABER

‘Sağlıkta dönüşüm anayasaya aykırı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...