16 Eylül 2009 00:00

AKP Türkiye'si

AKP ve Erdoğan her vesileyle ülkeyi nasıl büyüttükleriyle övünür. Ama gerçekler, sefaletin büyüdüğünü gösteriyot!

Paylaş

Sel felaketi, AKP Hükümeti’nin dere ıslahı ve imar planlarındaki yetersizliğini ortaya çıkarırken, geçim derdinde olan vatandaşlar ise deposu sular altında kalan bir süpermarketten çıkartılan çamur içindeki malları çöplerden toplamak zorunda kalıyor.
SORUMLULUKTAN KAÇIYOR
Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’u sular altında bırakan ve binlerce insanın mağdur olmasına neden olan yağmurun ardından kendi belediye başkanı olduğu, halen de partisinin elinde bulunan kentteki imar ve ıslah programlarının ranta kurban edilmesini görmezden gelerek, “Dere intikamını alır” söyleminde bulunması, “sorumluluktan kaçma” olarak değerlendirildi. Yağmur sularını taşıması gereken dere yataklarının daha fazla yerleşim alanı açarak, rant sağlamak amacıyla daraltılması, çok fazla can ve mal kaybına neden oldu. Yağmur sularına teslim olan İstanbul, bir yandan AKP’nin dere ıslahı ve imar planlarındaki yetersizliğini ortaya çıkarırken, diğer yandan da çöplüğe dökülen yiyecekleri toplayan insanların içerisinde bulunduğu ekonomik durumu ortaya çıkartmaya yetti.
TEHLİKEYE ALDIRMADAN
Yüzlerce dükkanın sular altında kaldığı yerleşim yerlerinden biri olan Küçükçekmece’de, bir süpermarketin deposunu dolduran yağmur sularından arta kalan çamurlu mallar, Mahmutbey’de yerleşim yerlerine yakın boş bir araziye dökülürken, yoksul insanlar da ihtiyaçlarını buradaki çamura bulanmış yiyeceklerden karşılama gayretinde. Üzerinde olabildiğince sineğin bulunduğu alanda sakızdan makarnaya, çocuk bezinden tıraş bıçağına kadar birçok malı elleriyle çamurdan ayıklayan insanlar, ihtiyaçlarını gidermek için çöpten toplamak zorunda kaldıkları malları alıp evlerinin yolunu tutuyor. Bu insanlar arasında sırtındaki küçük çocuğuyla gelip çocuk bezi arayanlardan, henüz sakalları çıkmamış olmasına ve muhtemelen bir aile üyesine götürülmek için toplanmış, ellerinde tıraş bıçakları bulunan çocuklar dahi var.
İhtiyaç sahibi olanlar, çamur içindeki yiyecekleri çaresizlik nedeniyle toplamaya koyulurken, arabalarıyla gelip, süpermarketten alışveriş yaparmış gibi bagajlarını dolduranlara rastlamak da mümkün bu alanda.
HASTALIĞA DAVETİYE
Görülen tablo halkın ekonomik olarak içerisinde bulunduğu konumu ortaya çıkarması açısından son derece trajik olmakla birlikte, sıkıntı yaratacak bir diğer nokta da sağlık.
Yaklaşık beş gündür kamyonlarla taşıdığı malları şehir dışındaki çöplükler yerine şehir içine bırakan belediye, adeta hastalıklara da davetiye çıkarıyor. İddialara göre, şimdiye kadar buradan toplamak zorunda kaldığı yiyecekleri tüketen iki kişi zehirlendi. (İstanbul/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Krizin bedelini emekçi ödüyor

SONRAKİ HABER

Kadınlardan Topbaş ve Güler’e istifa çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...