17 Eylül 2009 00:00

Rusya ve Çin ABD için ‘siber tehdit’

ABD istihbarat servisleri, 2009 Ulusal İstihbarat Stratejisi (NIS) programını açıkladı. Önümüzdeki dört yıllık dönemi kapsadığı belirtilen raporda, İran ve Kuzey Kore ile birlikte Rusya ve Çin...

Paylaş

ABD istihbarat servisleri, 2009 Ulusal İstihbarat Stratejisi (NIS) programını açıkladı. Önümüzdeki dört yıllık dönemi kapsadığı belirtilen raporda, İran ve Kuzey Kore ile birlikte Rusya ve Çin, ABD’nin çıkarlarına meydan okuyan ülkeler olarak tanımlandı. Raporda bu ülkelerin sadece askeri güç, istihbarat çalışmaları gibi geleneksel çalışmalarla değil, siber programlar gibi yeni yöntemler kullanarak ABD’nin çıkarlarını engellemeye çalıştıkları belirtildi.
SİBER TEHLİKE
NIS’ın raporunda, “Nükleer terörizmle mücadele, atom çalışmaları gibi konularda Rusya ABD’nin önemli ortağı olsa da, bu ülkenin güç ve nüfuz alanını yeniden inşa etme girişimleri ABD’nin çıkarları ile çatışıyor” ifadeleri yer aldı.
Tüm bunlara rağmen bu ülkelerle iş birliğinin devam ettirilmesi önerilen raporda, ilk kez ‘siber güvenlik’ten bahsedildi. NIS raporunda, Çin ve Rusya’nın siber alanda fazlaca aktif oldukları vurgulandı. Çin’in doğal kaynaklar endeksli diplomatik çalışmaları ve askeri modernleşme girişimleri, küresel anlamda meydan okuma olarak değerlendirildi. İran’ın nükleer programı nedeni ile Ortadoğu’da ABD çıkarlarına tehdit oluşturduğu belirtilirken, Kuzey Kore de nükleer füzeleri nedeni ile ABD’ye meydan okuyan ülkeler listesine yerleştirildi.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

SONRAKİ HABER

ABD’li general daha fazla asker istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...