17 Eylül 2009 00:00

‘Elektriğe zam otomatiğe bağlandı’

EMO, elektriğe yapılan zamların haksız olduğunu belirterek, doğalgaz ve kömür fiyatlarındaki düşüşe rağmen elektrik fiyatında artışa tepki gösterdi.

Paylaş

EMO, elektriğe yapılan zamların haksız olduğunu belirterek, doğalgaz ve kömür fiyatlarındaki düşüşe rağmen elektrik fiyatında artışa tepki gösterdi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) dün yaptığı yazılı açıklamada, TETAŞ’ın satışa sunduğu elektriğin büyük bir bölümünü özel sektörlerden aldığını bildirdi. Açıklamada, TETAŞ’ın enerji alımı içerisinde yap-işlet santrallerinin yüzde 48.3 ile en büyük paya sahip olduğu, söz konusu beş yap-işlet santralinin birinin ithal kömüre dayandığı, dördününse doğalgaz santrallerine bağlı olduğu kaydedildi. TETAŞ’ın enerji alımının yüzde 14.9’unu oluşturan yap-işlet-devret santrallerinin de kurulu güçlerine bakıldığında yarıdan fazlasının doğalgaza dayandığı ifade edilen açıklamada, bu yıl doğalgazda artış değil tam tersine yüksek oranlı indirimlerin söz konusu olduğu belirtildi. Açıklamada, elektrik üreticilerine doğalgaz satış fiyatının Ocak-Ağustos 2009 döneminde Şubat ve Mayıs indirimleriyle 77.68 kuruştan 47.14 kuruşa çekildiğine işaret edildi. 2008 yılında yapılan 37.4 kuruşluk zammın 31 kuruşunun geri alındığı belirtilen açıklamada, doğalgaz fiyatları nedeniyle de maliyet artışı değil, tersine azalışın söz konusu olduğu dile getirildi.
İTHAL KÖMÜR UCUZLADI AMA...
Açıklamada, TETAŞ’ın satışa sunduğu elektriğin yüzde 26.7’sini ise kömüre dayalı iki santralden aldığı, bunun büyük bir bölümünün ithal kömüre dayalı olduğu, ithal kömür fiyatında da azalış olduğu kaydedildi. Gelinen noktada, TETAŞ’ın yaptığı zamma dayanılarak dağıtım şirketlerinin de zam yapmayı öngördüğü belirtilen açıklamada, “beklendiği gibi yüzde 10 luk zam yapılması durumunda her türlü bedel hariç, konutlar için çıplak elektrik birim satış fiyatı 16.27 kuruştan 17.89 kuruşa çıkacaktır” denildi. Açıklamada, diğer bedellerinse vergi ve fon payları da eklendiğinde 1 kilovatsaat elektrik satış fiyatına yüzde 10’luk zam yüzde 8.5 olarak yansıyacağı dile getirildi. Açıklamada, elektrikte yaşanan zamların temel nedeninin elektrikte serbest piyasa uygulamasının sonucu olduğu ve yeni zamların kaldırılması gerektiği ifade edildi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Sermayeye teşvik, halka işsizlik

SONRAKİ HABER

Gerçek işsizlik 5 milyonun üzerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa