17 Eylül 2009 00:00

Tutuklamalara karşı tepki sürüyor

Demokratik Toplum Partisi’ne (DTP) yönelik 11 Eylül’de yapılan operasyondan sonra 10 DTP’linin tutuklanmasına tepkiler sürüyor.

Paylaş

Demokratik Toplum Partisi’ne (DTP) yönelik 11 Eylül’de yapılan operasyondan sonra 10 DTP’linin tutuklanmasına tepkiler sürüyor.
DTP İl Başkanı Fırat Anlı, DTP milletvekilleri Selahattin Demirtaş ile Aysel Tuğluk ve belediye başkanlarının da içinde bulunduğu yüzlerce kişi, DTP’ye yönelik operasyonları kınamak için Yenişehir Belediyesi önünde bir araya geldi. Yenişehir Belediyesi önünde yapılan konuşmalarda, tutuklananlar serbest bırakılarak, başlatılan operasyonun durdurulması istendi.
“Hükümet Kürt halkının taleplerine değil CHP ve MHP’nin taleplerine cevap veriyor” diyen DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, “Arkadaşlarımızın tutuklanması şu mesajı içeriyor: Biz sizin iradenizi tanımıyoruz. Kürt halkının hiçbir talebi yerine getirilmiyor ve siyasi irademizi temsil eden arkadaşlarımıza yönelik baskılar, tutuklamalar var. Biz bu sürece Demokratik Açılım demiyoruz, bu sürecin adını şöyle değiştirelim: Baykal ve Bahçeli Açılımı” dedi. Devletin Kürtleri resmi olarak tanımadığını ve Kürt kelimesini ifade etmekten kaçındığını hatırlatan Demirtaş, “Kürtsüz açılım olmaz. Kürt dilinin ‘Yaşayan Diller’ statüsünde görmeyi Artuklu Üniversitesi rektörü bile saçma olarak görüyor. Kürtlerin dili ve kimliği kabul edilmeli, güvenceye alınmalı” diye kaydetti.
UMUT AKP’DE DEĞİL HALKTA
Kitle daha sonra İl Genel Meclisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kadar “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Siyasi irade engellenemez” sloganları atarak yürüdü. Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan binlerce kişiye hitap eden DTP İl Başkanı Fırat Anlı, AKP Hükümeti’ne seslenerek “Siyasi iradeyi engellemeyin, siyasi iradeye kapı açın” dedi. Anlı, “AKP’den medet uman, umut bağlayanlara sesleniyorum; AKP, 29 Mart seçimleri öncesinde geliştirdiği politikaya geri dönmüştür. Umutlarımızı terk etmeyeceğiz, umutlarımızı ve barışı kendi ellerimizle getireceğiz. Açılım biziz, açılım bu halkın ellerindedir” dedi.
Daha sonra söz alan Aysel Tuğluk da AKP’ye yüklendi. “Bize sizin siyasi iradenizi, taleplerinizi tanımıyoruz diyorlar. Yani siz köle Kürt olarak kalabilirsiniz deniyor” diyen Tuğluk, “Biz bunu asla kabul etmeyeceğiz, teslimiyeti kabul etmeyeceğiz. Bu mevzileri kolay kazanmadık, sonuna kadar direneceğiz” dedi. Tuğluk, “Buyurun hepimizi tutuklayın, partimizi kapatın, belediye başkanlarımızı görevden alın. Bu size ne kazandıracak? İnkar edilen halkımızın zaten kaybedeceği bir şeyi yok” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılım sürecinde “Bedeli ne olursa olsun bu süreci sonuna kadar götüreceğiz” sözüne atıfta bulunan Tuğluk, “Sayın Başbakan siz bedel ödemiyorsunuz, bu bedeli de Kürtlere ödetiyorsunuz. Halkımızın kuşkularını giderecek yeni bir yaklaşım gösterin. Bu süreç tıkanırsa, barış umutları bir daha zor yeşerir. Tehdit ve baskılar yoğunlaşırsa, siyasal ve demokratik zeminde önümüz tıkanırsa, mücadelemizi halkımızla birlikte sokakta sürdüreceğiz. Kazanan Kürt halkı olacak” dedi. Tuğluk, her şeye rağmen bu süreci tıkayanların kendileri olmayacağını da sözlerine ekledi.


GÖZALTILAR SÜRÜYOR
DTP’li 19 kişiden 10’unun tutuklanmasının ardından gözaltılar ve yeni tutuklamalar da devam ediyor. Yüksekova Esentepe Mahallesi’nde 4 gün önce gözaltına alınan Yüksekova Belediye Meclis Üyesi Abdulhaluk Özdel ve Mustafa Özdel ile Baver Barzan, tutuklanma talebiyle Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 3 kişiden Abdulhaluk Özdel tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, Baver Barzan ‘örgüt üyeliği’, Mustafa Özdel ise ‘örgüte yardım yataklık etmek’ iddiasıyla tutuklandı. Tutuklular, Hakkari Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Dün Siirt Belediye Başkan Vekili Musa Korhan da gözaltına alındı. Korhan’ın kentteki evine sabaha karşı polisler tarafından yapılan baskında, Korhan ile isimleri öğrenilemeyen 2 misafiri gözaltına alındı.
(Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Antalyalılar baza karşı bugün eylemde

SONRAKİ HABER

Mezopotamya Sosyal Forumu hazırlıkları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...