17 Eylül 2009 00:00

Halk siyanürcüye karşı polis siyanürcünün yanında

Niğde’de altın madeni işletilmek istenmesine yönelik tepkiler artarak sürüyor. Halkın topraklarının kirletilmesine karşı mücadelesi büyüdükçe polis şiddeti de artıyor.

Paylaş

Niğde’de altın madeni işletilmek istenmesine yönelik tepkiler artarak sürüyor. Halkın topraklarının kirletilmesine karşı mücadelesi büyüdükçe polis şiddeti de artıyor. Dün bir araya gelen yaklaşık bin Niğdeli, bir kez daha altın madeni istemediklerini haykırdı. Polis ise barikat kurarak yürüyüşü engellemeye çalıştı. Polisin tavrını barikatları yararak yanıtlayan halka, polis biber gazıyla saldırdı. 50 kişi yaralanarak hastanelere kaldırıldı.
POLİSTEN BARİKAT
Yöre halkı dün, Maden Havzası Köy Meclisleri Platformu’nun çağrısıyla günün ilk saatlerinden itibaren Niğde İl Genel Meclisi önünde toplanmaya başladı. Polisin barikat kurarak engellemeye çalıştığı yürüyüş ve eyleme Niğde’de örgütlü kitle örgütleri de destek verdi. İhale saatine yaklaştıkça öfke ve kararlılık doruğa ulaştı. İki yönden polis barikatını yaran kitle, İl Genel Meclisi binası giriş kapısına dayanıp İl Genel Meclisi üyelerine attıkları imzanın geçersiz olduğunu haykırdı.
POLİS SALDIRDI
Bu sırada halka biber gazıyla saldıran polis, 50 kişinin yaralanmasına neden oldu. Yaralananların ve biber gazından etkilenenlerin hastanelere kaldırılmasının ardından eylem sürdü. Belirledikleri temsilcileri valiyle görüşmeye gönderen Niğdeliler, oturma eylemine başladılar.
Oturma eylemi, valiyle görüşmeye giden temsilciler gelene kadar sürdü.
Oturma eylemi sırasında uyarılara da aldırmayan halk, sloganlarla oturma eylemini devam ettirdiler. Eylemde ‘Susma haykır siyanüre hayır’, ‘Ölüler altın takamaz’, ‘Siyanürcü şirket memleketi terk et’, ‘Köylüler burada siyasiler nerede?’ ‘Ölmek var dönmek yok’, ‘Altıncıya karşı tek yumruk tek barikat’ sloganları atıldı.
50 KİŞİ HASTANELERE KALDIRILDI
Temsilcilerin gelmesiyle yürüyüşe geçen halk, Niğde Hükümet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Platform Sözcüsü Hüseyin Özçelik yaptı.
Niğde polisinin kurduğu barikatın yarılması sırasında polisin orantısız güç kullandığını, biber gazıyla saldırdığını söyleyen Özçelik, 50 kişinin hastanede tedavi gördüğü bilgisini verdi.
Baskıların kendilerini yıldıramayacağını ifade eden Özçelik, mücadelelerine devam edeceklerini bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

‘Adaletini’ AİHM’de arayan ülke: TURKiYE

SONRAKİ HABER

‘Kampanya dünyaya ilaç gibi gelecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...