18 Eylül 2009 00:00

50 yılın birikimi Diyarbakır’da

Diyarbakır Sanat Merkezi sekizinci yılına başlarken, ilk etkinliğini 50. sanat yılında olan Devrim Erbil’in “Teknikler ve Dönemler” isimli resim sergisinin açılışıyla gerçekleştirdi.

Paylaş

Diyarbakır Sanat Merkezi sekizinci yılına başlarken, ilk etkinliğini 50. sanat yılında olan Devrim Erbil’in “Teknikler ve Dönemler” isimli resim sergisinin açılışıyla gerçekleştirdi. Anadolu’daki farklı kültür ve kimlikleri kendine has teknik ve anlatım biçimleriyle yansıtan Erbil, çalışmalarını farklı toplumsal katmanların ve kültürel dinamiklerin yarattığı estetik değerler üzerinde kuruyor. 50 yıllık sanat serüveninde Türkiye’deki resim geleneğinin oluşmasında önemli katkıları olan Erbil, yaptığı çalışmalar ve aktardığı deneyimlerle bu yolu hala aydınlatmaya devam ediyor. 1956 yılından bugüne değin seksenin üstünde kişisel sergi açan sanatçı, İskenderiye, Belgrad, Sofya ve Kuveyt başta olmak üzere yurt dışında ve yurt içinde Türkiye’yi temsil etti.
Diyarbakır’daki, serginin açılışına katılan ve bu kapsamda “Anadolu Aydınlanması” başlığında bir konferans veren Devrim Erbil Diyarbakır’da olmanın mutluluğunu dile getirerek, Diyarbakır’da yaşayan Kaya Özsezgin, Ayhan Türker ve Cuma Ocaklı gibi yazar ve akademisyen ve sanatçılara da göndermelerde bulundu. Doğu-Batı kültür ve sanatı arasındaki bağların yanı sıra Anadolu topraklarında farklı kültürel kimliklere sahip halkların da sanatsal üretimlerini hazırladığı fotoğraf slayt gösterimi eşliğinde karşılaştırmalarda bulundu. Avrupa deneyimlerini dile getiren Erbil, sanatın etkileşim temelinde esas özgünlüğüne kavuşacağını ve bu yollardan zenginleşeceğine işaret etti. Erbil’in Diyarbakır’da sergilenen çalışmalarının içerik ve biçimine bakıldığında gerçekten de gerçeklik algısının sanatsal yaratım içinde süzülerek çizgilere, renklere aktığını görmek mümkün.
GÜNEŞE, GÖĞE VE TÜM SOKAKLARA
Erbil’in sergideki çalışmaları kendi başına birçok kavramı içerdiği gibi, sadece erdem, insan sevgisi, iktidar, cesaret, korku, adalet, özgürlük gibi kavramların dolayıma sokulduğu tek bir rengin ya da tek bir çizginin dokularında dolaşmamıza da olanak sağlıyor. Somut olanı soyut olan ile özel olanı genel olan ile yerel olanı evrensel olanla birleştiriyor. Anadolu tutkusunun yanında İstanbul tutkusu da göze çarpıyor. Sanatın yaşamla bütünleştiği zaman zenginleşebileceğine inanıyor sanatçı.
Sergi Diyarbakır Sanat Merkezi’nde 9 Kasım’a kadar izlenebilir.


DEVRİM ERBİL KİMDİR ?
1937’de Uşak’ta doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nü bitirdi. Eğitimini bitirdikten sonra arkadaşlarıyla Soyutçu 7’ler grubunu kurdu. 1962 yılında Akademi’ye asistan olan sanatçı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Tollu ve Cevat Dereli atölyelerinde görev aldı. 1963’te Altan Gürman, Adnan Çoker, Sarkis ve Tülay Tura ile birlikte Mavi Grup’u kurdu. İspanya Hükümeti’nin verdiği sanat bursunu kazanarak gittiği Madrid ve Barcelona’da başladığı sanat araştırmalarına Paris ve Londra’da devam etti. Türkiye Çağdaş Ressamlar Derneği ve Görsel Sanatçılar Derneği Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1979-1982 yılları arasında İstanbul Resim Heykel Müzesi Müdürü olarak görev aldı. 1981 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde profesör oldu. 1956 yılından bugüne kadar seksenin üstünde kişisel sergi açan Devrim Erbil, yurt dışında da ülkemizi temsil etti. 2004 yılında Balıkesir Belediyesi’nce Devrim Erbil Çağdaş Sanat Müzesi adıyla kişisel müzesi açıldı.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
Ali Rıza Kılınç
ÖNCEKİ HABER

LİMAN ARKASI

SONRAKİ HABER

Hitit çalgılarından eski zaman nameleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...