18 Eylül 2009 00:00

Sine-Sen: ‘İnsanca çalışma koşulları istiyoruz’

Televizyon dizilerinin yayın süresi uzadıkça setlerde çalışan işçiler büyük sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor.

Paylaş

Televizyon dizilerinin yayın süresi uzadıkça setlerde çalışan işçiler büyük sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor. Reyting rekabeti ve daha çok reklam alma hırsıyla uzun süre çalıştırılan işçilerin çalışma şartlarının ağırlığına ve sigortasız çalıştırmaya dikkat çeken Sine-Sen, sette fenalaşarak kalbi duran Fatma Elif Develi için dün yapım şirketinin önünde basın açıklaması yaptı.
Geçtiğimiz haftalarda bir dizinin çekimleri sırasında dizi setinde bayılan Fatma Elif Develi, sette gerekli müdahale yapılmadan ancak 1 buçuk saat sonra hastaneye yetiştirilmişti.
Gold Film Yapımcılık şirketi’nin önünde bir basın açıklaması yapan Sine-Sen üyeleri, günlük 12-18 saatlik çalışma koşullarını ve buna karşı sigorta yaptırılmamasını protesto ettiler.
Sine-Sen adına basın açıklamasını okuyan Sine-Sen Genel Başkanı Celal Çimen, aradan geçen yaklaşık bir aya rağmen ne film şirketinin, ne de film şirketine figüran sağlayan kast ajansının Develi ile ilgilenmemelerini kınadıklarını belirtti. Setteki tedbirsizlikler yüzünden bir ailenin hayatının altüst olduğunu vurgulayan Çimen, ailenin sağlık harcamalarının da karşılanmadığını bildirdi.
Yaşananların bunlarla sınırlı olmadığına değinen Çimen, daha önce de bunun gibi olaylar yaşandığını dile getirdi. Çimen, bu sağlıksız ve kölece çalışma koşullarının düzeltilmesini ve setlerde doktorların bulundurulmasını istediklerini vurguladı.
SETLERDE YARDIM EKİBİ BULUNMALI
Çimen’in ardından söz alan Fatma Elif Develi’nin kocası Hacı Mustafa Develi, konuşmasına yaşadığı süreci anlatarak başladı. Karısına ilk müdahaleyi kendisinin yaptığını bildiren Develi, “Sette doktor olsaydı, biz bu sıkıntıları yaşamayacaktık” dedi. Eşinin hâlâ hafıza kaybı yaşadığını söyleyen Develi, Gold Film Yapım Şirketi’ni kınadığını belirtti. Eşinin hastane masraflarını kendi imkanlarıyla karşılamaya çalıştıklarını söyleyen Develi, çalışanlara sigorta yapılması gerektiğine ve setlerde ilk yardım ekibi bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.
Çimen’in ardından söz alan sinema oyuncusu İlyas Salman, set çalışanlarının insanca yaşam istediklerini belirtti. Yaşanan sorunun sadece kendi alanlarında değil diğer çalışma kollarında da yaşandığını belirten Salman, sigortasız işçi çalıştırmanın önlenmesi gerekliliği üzerinde durdu. Salman, insanca çalışabilecekleri koşullar sağlanana dek mücadele edeceklerini de sözlerine ekledi.
Sorularımıza cevap veren sinema oyuncusu Erkan Can ise 21. yüzyılda bu tür olayların artık yaşanmaması gerektiğini belirtti. 2010 Kültür Başkenti’nden bahsedilen bu zamanlarda, bu olayların nasıl yaşandığını anlamadığını söyleyen Can, sadece insanca yaşam koşulları istediklerini dile getirdi. 50’den fazla çalışanın bulunduğu çalışma alanında doktor bulundurmanın bir yasal zorunluluk olduğunu vurgulayan Can, sigortanın da aşılması gereken bir sorun olduğunu belirtti.
Cem Şimşek
ÖNCEKİ HABER

İşçi Filmleri Festivali filmlerinizi bekliyor!

SONRAKİ HABER

Musa Anter ‘Araf’la İsveç’te

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...