18 Eylül 2009 00:00

‘Sen geçerken sahilden sessizce...’

‘Gemiler’ parçasıyla tanınan Rock müzik camiasının en renkli isimlerinden olan Orhan Atasoy yaşamını yitirdi. sinemamüzik.com’un haberine göre sirozun ardından yakalandığı karaciğer kanseri sonucunda bir süredir...

Paylaş

‘Gemiler’ parçasıyla tanınan Rock müzik camiasının en renkli isimlerinden olan Orhan Atasoy yaşamını yitirdi. sinemamüzik.com’un haberine göre sirozun ardından yakalandığı karaciğer kanseri sonucunda bir süredir bitkisel hayat süren Orhan Atasoy, dün tedavi gördüğü ABD’de yaşama veda etti.
1949 doğumlu Atasoy, ‘70’li yıllarda İstanbul ve Ankara rock çevrelerinde ünlenmiş, samimiyeti ve girişkenliğiyle çok sevilmişti. ‘Asit Orhan’ ya da ‘Ayı Orhan’ lakaplarıyla da tanınan Atasoy, çeşitli gruplarda yer aldıktan sonra Moğollar’ın Cem Karaca’yla birlikte müzik ürettikleri dönemde bu grupta yer almıştı.
Karaca ile Moğollar evliliğinin pek sağlıklı yürümediği dönemde ekipte gitar ve flüt çalmaya başlayan Orhan Atasoy, Orhan Önemli adıyla gruba dahil olmuş, fakat kısa süre sonra kadro dışı kalmıştı.
Ardından 1993 tarihli solo albümü “Yanmışız”la gündeme geldi Atasoy. Albümün çıkış parçası Gemiler’e (Söz: Orhan Atasoy Müzik: Ercüment Vural) Umur Turagay’ın çektiği videoklip şarkıyı uluslararası müzik kanalı MTV ekranına kadar taşıdı. Bu klip hâlâ tüm zamanların en iyi yerli çalışmalarından biri kabul ediliyor.

“Bir an için çıksa hayatımdan
yanık tenli omuzunda
haykırsam maziden, uzaklardan
şu anda yanımda
deniz rüzgara karışmış güneşte
martı sesleri vardı gülüşlerde,
gülüşlerde, gülüşlerde...

sen geçerken sahilden sessizce
gemiler kalkar yüreğimden gizlice
sen geçerken sahilden sessizce
gemiler kalkar yüreğimden gizlice...”

Gemiler daha sonra Zerrin Özer ile Teoman’ın sesinden daha da ünlenirken, Orhan Atasoy ABD’ye yerleşip orada müzik yaptı.

2009’un ilk aylarında ‘usta’nın yapıtları ‘1980&2001’ adıyla yeniden bir albümde toplanırken Atasoy’un sağlığı bozulmuştu.
ÖNCEKİ HABER

12 Eylül Darbesi 7

SONRAKİ HABER

İyi senaryo yazmanın sırları...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...