18 Eylül 2009 00:00

Şaibelerle biten Pirelli delege seçimleri mahkemelik olacak

Günlerdir tartışılan ve şaibe karışan Pirelli’deki Lastik-İş delege seçimleri sonuçlandı. Resmi olmayan açıklamaya göre sendikacıların desteklediği delege listesi 700 civarında, muhaliflerin listesi ise 300 civarında oy aldı.

Paylaş

Günlerdir tartışılan ve şaibe karışan Pirelli’deki Lastik-İş delege seçimleri sonuçlandı. Resmi olmayan açıklamaya göre sendikacıların desteklediği delege listesi 700 civarında, muhaliflerin listesi ise 300 civarında oy aldı. İşçiler, sandığın güvenliğinin olmadığını, sendikacıların istedikleri gibi oyları değiştirebileceklerini, sandık başına muhaliflerin bu nedenle alınmadığını ifade ettiler. Muhalifler seçimleri tek kelimeyle rezalet olarak nitelendirirken, fabrikadaki işçiler içerideki uygulamaları “Baskı değil zulüm olarak” değerlendirdiler.
Pirelli’deki delege seçimlerinin Lastik-İş tarihine kara bir leke olarak geçeceğini belirten eski İşyeri Baştemsilcisi Harun Demir, “İşçiye küfür, hakaret, açık oy kullandırma uygulamaları yapılmıştır. Biz sandığın başında olmadığımızda sonucun ne olacağını biliyorduk. Sandık mühürsüz. Sendikacılarla sandık baş başa. Neler yapabileceklerini de biliyoruz. Bu nedenle sandıkta gözlemci olsun dedik. Ama bırakın gözlemciyi, muhalif delege adayları bile sandığa yaklaştırılmadı. Bu sendika bizim babamızın malı, istediğimiz gibi yönetiriz yaklaşımı sergilemişlerdir. Hukuki olarak gereğini yapacağız” diye konuştu.
KOCAELİ’NDEN DESTEK GÖRDÜK
Demir, sözlerine şöyle devam etti: “DİSK genel başkanı ‘Davaları kazanın biz size yardım edeceğiz’ dedi. Bütün davaları kazandık. Ama ondan sonra tüm çabalarımıza rağmen DİSK genel başkanıyla görüşemedik. Hiçbir yardım göremedik. Kocaeli’nde DİSK’e bağlı sendikalar, Türk-İş’e bağlı bazı sendikalar ve akademisyenler doğrunun yanında yer alarak bize destek açıklaması yaptılar. Ancak DİSK’ten bu insanlara dönük baskılar da geldi.”
Bundan sonraki süreçte mücadelelerinin devam edeceğini belirten Demir, “Usulsüz uygulamalarla ilgili seçim gününde başvurularda bulunduk. Sandık kuruluna dilekçemizin verilmesi bile engellendi. Kartepe İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gittik. Adeta herkes talimat almış gibiydi. Her şey bize karşı durumdaydı. Bunları endişeyle takip ettik. Ancak biz gerekli başvuruları yaptık. Bu seçim iptal edilecek. Kayyum talebimiz var. Ama yanlış aksettiriliyor. Biz sendikada yalnızca tarafsız demokratik bir seçim istiyoruz. Bu sendikacılar, hilelerle baskılarla seçimlerin demokratik işleyişini engelliyorlar. Demokratik bir seçimde bu oyları alma imkanları kesinlikle yoktur. Bu mücadelenin takipçisiyiz” dedi.
Muhalif lastik işçilerine destek açıklaması yapan Emekli-Sen Kocaeli Şube Başkanı Osman Nuri Şenol, “Bu seçimleri kimin alacağı değil seçimlerin demokratik geçmesi önemliydi bizim için. Ancak seçimlerden önceki kaygılarımızın hepsi yaşam buldu” diye konuştu. Şenol, seçim döneminde ortaya konan bu olumsuz yaklaşımın kabul edilemez olduğunu söyledi.


İŞÇİLERİN AİLELERİ TEHDİT EDİLDİ
Fabrikada çalışan işçiler de seçim sürecinde yaşananları gazetemize şöyle anlattılar: “İçeride tehdit edildiğimiz yetmezmiş gibi bir de ailelerimiz aranıyor. Onlara da tehditler yağdırılıyor. Daha sonuçlar açıklanmadan 700 oy alacaklarını söylüyorlar. Fazlasını söylemiyorlar, çünkü o kadarı lazım. Fazlası lazım olsaydı onu da ‘alırlardı’. Sandıklar açılmaya başlamadan merdivenlerde etten duvar örüldü. Muhaliflerden kimse sandığın yanına alınmadı. Zaten daha önce alınanlar da küfürlerle dışarı atıldılar.”


PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ
Atılan işçilerden Bayram Aydın da “Demokratik bir seçim olsun yüzde 20 oy alabilecekler mi? Bunu herkes biliyor. Neden muhalifleri sandık başına almadılar? Yargıya başvuracağız, peşini bırakmayacağız” dedi.
Erdal Kılıç ise kazanılmış hakların hedefte olduğunu ve bu nedenle patronun ve sendikacıların seçimleri çok önemsediğini ifade etti.
Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “Abdulluh Karacan (Lastik-İş Genel Başkanı) lastik işkolunun en iyi koşullarda çalışan, eşit işe eşit ücret uygulamasının olduğu tek işkolu olduğunu söylüyor. Sakarya’daki delegelerle yapılan iftar yemeğinde, bu ağırlığı daha fazla taşımayabileceğini, sözleşmede bu hakkın muhafaza edilemeyeceğini ifade etmiş. Altıya ikiyi zaten verdiler. Bu hakkı savunan biz işçilerdik. Bizi bu yüzden tasfiye etmek istedi.” Kılıç, DİSK’in seçimlere gözlemci göndermemesini eleştirdi.
Muharrem Oral ise seçimleri rezalet ve zulüm olarak değerlendirdi.
Bu koşullarda işçilerin iradesini göstermesinin çok zor olduğunu belirten Oral, “Bunca zulme işçi arkadaşlarımız boyun eğmediler. Hepsinin alınlarından tek tek öpüyorum. Ancak sandığa kendi fotokopilerini istedikleri sayıda koyuyorlar. Bunu engelleyecek muhalif işçileri sandığın yanına almadılar. Mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.
(Kocaeli/EVRENSEL)
Arif Koşar - Meltem Akyol
ÖNCEKİ HABER

GERÇEK

SONRAKİ HABER

KENT AŞ’ye jandarma engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa