18 Eylül 2009 00:00

‘Sözde’ dediler, ‘özde’ ceza verdiler

Federal Kürdistan Bölgesi’nin Duhok kentinde çalışan Mardinli Adil Mutlu ve Mehmet Şerif Özbek, 1 Mayıs 2006’da ailelerini ziyaret için Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapmak isterken...

Paylaş

Federal Kürdistan Bölgesi’nin Duhok kentinde çalışan Mardinli Adil Mutlu ve Mehmet Şerif Özbek, 1 Mayıs 2006’da ailelerini ziyaret için Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapmak isterken, çantalarında bulunan kimi eşyalar nedeniyle gözaltına alındı. Valizlerinden çıkan Federal Kürdistan Bölgesi’nin resmi bayrağının işlendiği tişört, rozet ve anahtarlık ile bölgenin haritası nedeniyle gözaltına alınan Mutlu ve Özbek, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanırken, haklarında dava açıldı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla haklarında dava açılan Mutlu ve Özbek, 2 aylık tutukluluğun ardından yargılanmaları sonunda “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Müdafi Avukat Evin Akgül, müvekkilleri hakkında verilen mahkumiyet kararını temyiz ederken, Yargıtay 8. Dairesi hükmü usulden bozdu.
İLK KEZ KARŞILAŞTI
Yargıtay’da bozulan dosya, yeniden Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilirken, yeniden yapılan yargılama sonucunda mahkeme 2 sanık hakkında yine aynı suçlama ile ceza verdi. Cezanın ardından mahkemenin hazırladığı gerekçeli kararda, ilginç ve trajikomik bir durum yaşandı. Gerekçeli kararda, Mutlu ve Özbek’in Habur Sınır Kapısı’nda valizlerinde yapılan aramada el konulan Federal Kürdistan Bölgesi ve bayrağı “sözde” ilan edildi. Mutlu ve Özbek ile ilgili yasalarda uygun “suç” bulamayan mahkeme heyeti, uygun çözüm olarak, iki sanığa “propagandaya teşebbüs etmek” suçlamasıyla 6’şar ay hapis cezası, yapılan indirimler sonrası 3’er bin TL para cezası verdi. Mahkeme heyeti, Mutlu ve Özbek’in “5’er yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmasına” ve propaganda yapmaya meyilli oldukları kanaatleri ile “bir yıl süre içerisinde kahvehane, oyun salonu, birahane, siyasal gösteri ve mitinglere katılmalarının yasaklanmasına” karar verdi. Kararı değerlendiren Müdafi Avukat Evin Akgül ise “propaganda” suçlamasının kanunlarda açık olarak ifade edildiğini belirterek, “Mahkeme yeni cezalar üretti. Propagandaya teşebbüs etmek gibi bir suçlama benim ilk kez karşılaştığım bir suçlama. Dosyayı temyiz edip AİHM’e taşıyacağız” diye konuştu. (DİYARBAKIR)
ÖNCEKİ HABER

Bölgede ziller yoksul çalacak!

SONRAKİ HABER

DTP’ye destek ve dayanışma ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...