19 Eylül 2009 00:00
Yüzer-gezer füze sistemi
GÜNÜN YAZILARI
Rusya ve ABD arasında Soğuk Savaş rüzgarlarının esmesine neden olan füze kalkanı ile ilgili tartışmalar devam ediyor.
ABD eski Başkanı George W. Bushun Doğu Avrupaya yerleştirmeyi planladığı 10 adet füze ve radar sistemi ile ilgili projenin rafa kaldırıldığının açıklanması, Moskova-Washington hattında yumuşama döneminin ikinci adımı olarak yorumlandı.
ABD Başkanı Barack Obama, İranın kısa ve orta menzilli füzelerinin uzun menzilli füzelerinden daha fazla olduğunu kaydederek, İranın tehdit algılamasında değişikliğe gidildiğini, bu yüzden sonuç alınmaya yönelik yeni programı uygulamaya koyacaklarını açıkladı.
Uzun süredir füze kalkanı programını kendi ulusal güvenliği açısından tehdit olarak algılayan Rusya, açıklamaya olumlu cevap verdi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Obama ile 23 Eylülde New Yorkta bir araya geleceklerini, ortak güvenlik açısından önemli adımları atmaya hazır olduklarını belirtti. Ancak, ABD Savunma Bakanı Robert Gatesin yeni projenin detaylarını açıklaması, Moskovada tedirginliğe neden oldu.
YÜZER-GEZER PROJE
Gatesin yeni programın detayları ile ilgili verdiği bilgiler, Rusyanın ilişkilerde yeni sayfa açılıyor beklentisini zora soktu. Gates ilk aşamada, Akdeniz ve
Kuzey Denizine füze ve radar sistemleri ile donatılmış gemiler yerleştireceklerini, ikinci aşamada ise kara tesislerinin kurulacağını açıkladı. Gemilerle hareket esnekliği kazandırılan sistemler Moskovanın endişelenmesine neden oldu.
Rusya NATO Büyükelçisi Dmitri Rogozin, çocukça sevinç gösterisi yapmak için erken olduğunu, füzelerle dolu gemilerin dünyanın her tarafına istedikleri zaman gidebileceğini, buna Rusyanın sınırlarının da dahil olduğunu söyledi.
Temkinli olunması gerektiği uyarısında bulunan Rogozin, Washington kendi hatasını düzelterek, hareketli ve daha etkili olacağını düşündüğü yeni bir sistem uygulamaya koyuyor. Burada tamamı ile iyimser olmak doğru değil dedi.
RUSYA: YENİ SİSTEM DE TEHDİT
Rusya Askeri Araştırma Enstitüsü eski Başkanı Vladimir Dvorkin de, yeni sistemin Rusya açısından eskisi gibi tehdit oluşturduğunu savundu. Dvorkin, Yeni sistemde her şey aynı duruyor. Uzay bağlantısı ile birlikte Rusya nükleer gücü açısından tehdit devam ediyor ifadesini kullandı. Askeri uzman, 2020ye kadar geliştirilecek dört aşamalı programın kapsamının ve füze kapasitelerinin de belli olmadığına dikkat çekti.
Moskova Diplomatik Akademi Uzmanı Vladimir Shtol da Rus basınına yaptığı açıklamada, Washingtonın kararında ekonomik krizin etkili olduğunu, Rusya ile ilgili herhangi bir uzlaşı sağlanmadığını savundu. Shtol, ABDnin Doğu Avrupaya destek vermekten vazgeçtiğini düşünmüyorum. Bölge üzerinde uzun vadeli çıkar ve strateji planları devam ediyor tespitinde bulundu.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Rus uzmanı doğrular nitelikte bir açıklama yaptı. Rasmussen, füze savunma sisteminin rafa kaldırılmasının Avrupadaki müttefiklerin savunmasını zayıflatacağı anlamına gelmeyeceğini söyledi. Rasmussen, Aksine, yeni planlar yeteneklerimizi eskilerinden daha hazır kısa sürede ve daha yaygın bir alanda kullanılır hale getirecek dedi.
Rus uzmanlar, Washingtonın gerçekleştirdiği strateji değişikliği ile Moskovanın önemli uluslararası konularda desteğini almaya çalıştığına dikkat çekiyor. Öncelikle aralık ayında süresi dolacak stratejik silahlarda indirim anlaşmasının yenilenmesine kesin gözü ile bakan uzmanlar, İran ve Afganistan konusunda Rusyanın daha fazla destek vermesinin beklendiğini kaydediyor.
(DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et