19 Eylül 2009 00:00

Netanyahu BM raporunu tanımıyor

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Güney Afrikalı Yargıç Richard Goldstone başkanlığındaki Birleşmiş Milletler Komisyonu tarafından hazırlanan ve Gazze Şeridi’ne ocak ayı başındaki saldırısında...

Paylaş

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Güney Afrikalı Yargıç Richard Goldstone başkanlığındaki Birleşmiş Milletler Komisyonu tarafından hazırlanan ve Gazze Şeridi’ne ocak ayı başındaki saldırısında İsrail’i savaş suçları işlemekle suçlayan raporu kabul etmediğini söyledi.
Netanyahu, İbrani takvimine göre İsrail’in bu akşam gireceği yeni yıl öncesi yaptığı konuşmada, raporun İsrail’in 2005 yılında Gazze’den geri çekilmesini ve İsrail’in operasyonuna neden olan Filistinlilerin roket saldırılarını göz ardı ettiğini iddia etti. Halbuki BM İnsan Hakları Komisyonu’nun hazırladığı rapor, Hamas’ın füze saldırılarını da savaş suçu kapsamına almıştı.
DÜNYA LİDERLERİNE SESLENDİ
Dünya liderlerinin kendi ülkeleri ve askerlerinin ‘benzer suçlamalarla’ karşı karşıya kalabilecekleri düşüncesini öne süren Netanyahu, dünya liderlerinin, İsrail’in kendisini koruma hakkını teyit etmek için bir İsrail-Filistin barış anlaşmasını beklememesi gerektiğini söyledi. Netanyahu, “Uluslararası liderlere sesleniyorum: Bize, kendimizi savunma hakkımıza destek verdiğinizi söylüyorsunuz. Bunu bize gelecekteki bir anlaşmadan sonra söylemeyin, şimdi söyleyin. Komisyon raporunun bulgularını kabul etmeyin” dedi.
Netanyahu konuşmasında, Filistinli militanlara karşı bir İsrail operasyonuyla ilgili yeni bir Goldstone raporu hazırlanmasını önlemek için Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde askerden arındırılmış bir Filistin devleti kurulmasını kabul edeceğini de ifade etti. İsrail’in 3 hafta süren saldırısında çoğu sivil 1400 Filistinli hayatını kaybetmişti.


İSRAİL İRAN’A SALDIRACAK MI?
İsrail’in eski Savunma Bakan Yardımcısı Efraim Sneh, Batı ülkelerinin yaptırımlarla İran’ı durdurmamaları halinde ülkesinin bu yıl sonuna kadar İran’a saldıracağını iddia etti. İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan açıklamasında Sneh, “İran’ın nükleer silah sahibi olması kabul edilemez ve hiçbir İsrail hükümeti, kaderini Tahran’ın nükleer çalışmalarını masada çözme uğraşı veren Barack Obama yönetiminin eline bırakamaz” dedi.
Savunma bakanlığındaki görevi 2007 yılında sona eren Sneh, “Yahudi halkının mevcudiyetinden sorumlu olan tek varlık İsrail hükümetidir” diye konuştu. Sneh, İran’ın İsrail’e düşmanlığını açıkça beyan ettiğini, bu ülkenin nükleer silah kapasitesi olduğuna inandıklarını ve bu silahların zamanı geldiğinde İsrail’e karşı kullanılacağını söyledi.
Harekete geçmek için iki ay süreleri kaldığını kaydeden Sneh, İran’ın nükleer silah sahibi olmasının bölgede silahlanma yarışına da neden olacağını, Suudi Arabistan ve Mısır’ın kolayca İran’ı takip edeceğini ve İsrail’in bölgede ‘üç Pakistan’ ile yaşamak zorunda kalacağını ifade etti.
Sneh, İran’a saldırarak bir maceraya girmek istemediklerini, ancak risk alarak geri dönülemez bir yola da giremeyeceklerini kaydetti.


YERLEŞİMLER SÜRÜYOR
İsrail başbakanı, Filistinlilerle İsrail arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlaması için Filistin tarafının ısrarla dile getirdiği Yahudi yerleşimlerindeki inşaatların dondurulması konusunda yine geri adım atmadı. Netanyahu, “Yerleşim inşaatlarında yavaşlama var ama bu bir dondurma değil. Yaşamın dondurulmasından yana değilim” diye konuştu.
ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell bugün Netanyahu ile görüşecek. Mitchell aynı zamanda, önümüzdeki hafta New York’ta yapılacak BM Genel Kurul toplantıları sırasında Obama, Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı da bir araya getirmeye çaba gösteriyor. Ancak, Abbas’ın yerleşimlerin dondurulması kararı alınmadan bu görüşmeye katılmayacağı ifade ediliyor.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İran’da muhalifler polisle çatıştı

SONRAKİ HABER

Yüzer-gezer füze sistemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa