19 Eylül 2009 00:00

TPAO işçileri YHK tehdidini boşa çıkardı

PETROL-İŞ Sendikası’nın, TPAO’da 3 bin 450, BOTAŞ’ta 1.800 işçi adına yürüttüğü toplu iş sözleşmesi YHK’unda bağıtlandı. İşçilerin kararlı mücadelesi nedeniyle YHK, Kamu-İş’in istediği esnek çalışma dayatmalarını kabul etmedi.

Paylaş

PETROL-İŞ Sendikası’nın, TPAO’da 3 bin 450, BOTAŞ’ta 1.800 işçi adına yürüttüğü toplu iş sözleşmesi YHK’unda bağıtlandı. İşçilerin kararlı mücadelesi nedeniyle YHK, Kamu-İş’in istediği esnek çalışma dayatmalarını kabul etmedi. 17 Eylül akşam geç saatlerde bağıtlanan ancak henüz kararın yazılmadığı sözleşme sendikaya bayram sonrasında tebliğ edilecek.
YHK 17 Eylül günü saat 17.15’teki oturumunda her iki işyerinin sözleşmesini de gündemine aldı. Geç saatlere kadar süren toplantı sonunda TPAO ve BOTAŞ işçileri için TİS bağıtlandı.
Henüz kararı yazılmayan ve bayramdan sonra sendikaya tebliğ edilecek olan TİS’te, Petrol-İş’in üç talebini karşılamadı ancak, Kamu-İş’in esneklik dayatmalarını da kabul etmeyerek, bir önceki toplusözleşme benzeri bir metin çıktı.
ESNEKLİK MADDELERİ KABUL EDİLMEDİ
Kamu-İş’in “45 saat olsun” dediği haftalık çalışma süresi, eskisi gibi 40 saatte kalırken, yol ücretleri de yüzde 100 zamlı verilmeye devam edilecek. YHK’undan çıkan olumsuz düzenleme ile, “Bu sözleşme ile günlük ve haftalık normal çalışma süresi üzerinde yapılan her türlü çalışma fazla çalışmadır” ifadesindeki “günlük” ve “haftalık” ifadelerinin çıkarılması oldu. Bunun ne anlama geldiğini sorduğumuz Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, “haftalık çalışma saatlerinin 40 saat olduğunu, bu madde ile örneğin bir işçinin günlük, saatlik izin kullanması ya da kadın işçilerin süt izinleri durumunda, haftalık 40 saatlik çalışmayı tamamladıktan sonra fazla mesai alabileceklerini ifade etti. İşçilerin haftalık 40 saatlik çalışmayı tamamlamak zorunda bırakıldıklarını belirten Özgen, bunun zaten TPAO’da res’en uygulandığını, şimdi resmileştirilmiş olduğunu söyledi.
YHK’undan çıkan olumlu bir düzenlemenin ise 2’li vardiyalarda ücretlerin yüzde 17 zamlı olmasının, gece vardiyasında yüzde 30’a çıkarılması olduğunu dile getiren Özgen, 3’lü vardiyaların da yüzde 30 olduğunu hatırlattı. Kamu-İş’in dayatmalarına karşın bu rakamlarda indirim olmadığını belirten Özgen, Kamu-İş’in çok katı, sert maddelerinin kabul edilmemesini, işyerlerinde sürdürdükleri mücadeleye bağladı.
MÜCADELE SÜRECEK
Öte yandan Ankara’da Petrol-İş yöneticileri TPAO, BOTAŞ ve Yapracık işyerlerinde işçilerle sabah saatlerinde bir araya gelerek sözleşmeyi değerlendirdiler. Zaten kendilerinin bilgisi dahilinde yürütülen ve her aşamasında bilgilendirilen işçiler, sendikalarıyla birlikte bundan sonra da kararlı bir şekilde mücadele yürüteceklerini, YHK’undan çıkmasa da ileri süreçte eşitsizliklerin giderilmesi, ücretlerin yükseltilmesi mücadelesine devam edecekleri kararlılıklarını ifade ettiler.
Ücretlere yapılan artış ise Türk-İş ile hükümet arasındaki gibi ilk yıl için yüzde 3 ve yüzde 5,5, ikinci yıl için yüzde 2,5 artı 2,5 olarak geçti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ladin mobilya işçisi sendikalaşmakta kararlı

SONRAKİ HABER

Mücadeleye devam!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...