19 Eylül 2009 00:00

Kuzey Irak, Türkiye’yi savaş değil yatırım için bekliyor

Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti Başbakan Başdanışmanı Dr. Khaled Salih, Kuzey Irak hükümeti tarafından 16 miyar dolarlık 145 projenin onaylandığını belirterek, “Bugün bölgem, hızlı bir kalkınma sürecinde.

Paylaş

Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti Başbakan Başdanışmanı Dr. Khaled Salih, Kuzey Irak hükümeti tarafından 16 miyar dolarlık 145 projenin onaylandığını belirterek, “Bugün bölgem, hızlı bir kalkınma sürecinde. Bu süreçte Türkiye’yi bölgemizde yatırımcı olarak görmek istiyoruz. Bunun için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
Bersay İletişim Enstitüsü’nün davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakan Başdanışmanı Dr. Khaled Salih, Esma Sultan Yalısı’nda önceki gün düzenlenen konferansta Türk iş dünyası ile buluştu. Kalabalık bir iş adamı topluluğuna konuşan ve “Kuzey Irak’ın Yatırım Potansiyeli ve Türk İş Dünyasına Sunduğu Fırsatlar’ konulu bir konuşma yapan Dr. Salih, Türk yatırımcısını Kuzey Irak’a yatırım yapmaya davet etti. Bölgedeki yatırımcılar arasında 500 Türk şirketi bulunduğunu söyleyen Dr. Khaled Salih, bu yıl Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti tarafından 16 milyar dolarlık 145 projenin onaylandığını belirterek, “Yatırımcı Türk şirketlerine kapımız açık” mesajı verdi.
İLAÇ BİLE YOKTU
“Bölgemiz 1990’lı yılların ortasında tam bir yıkım yaşadı. Hayatta kalabilmek için bize en büyük desteği ise Türkiye verdi. 2003’e kadar geçen 12 yıllık süreç öyle zor günlerdi ki… İlaç bile yoktu… Günlük ihtiyaçlarımızı bile karşılayamıyorduk. Biz bu 12 uzun yıla Türkiye’nin verdiği destek ile dayandık. Bu destek için Türkiye’ye minnet duyuyoruz. Türkiye hem bölgemize koruma desteği verirken, diğer yandan da insani yardımlarda bulundu. Bugün Irak’ta en hızlı kalkınan bölge olmamızı sağlayan da budur. Bu yüzden biz Kuzey Irak’ın hızlı girdiği bu kalkınma ve büyüme döneminde, daha çok Türk yatırımcısını bölgemizde görmek istiyoruz.”
BU YIL 8 MİLYAR DOLARI AŞARIZ
Türk yatırımcıların, bölgeyi ve potansiyel vadeden işkollarını araştırdığı bilgisini de veren Salih, önümüzdeki dönemde bu ilginin daha da artacağını düşündüklerini dile getirdi. Türkiye ile Irak ticaret hacminin 5 milyar dolar olarak hesaplandığına dikkat çeken Salih, “Bunun yıl sonuna kadar 8 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bölgeye ciddi anlamda yatırım düşünen tüm Türk şirketlerine kapımız açık” şeklinde konuştu.
Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti’nin elektrik, su, petrol ürünleri, içme suyu ve sağlık hizmetlerinde yatırıma öncelik verdiğini belirten Dr. Khaled Salih, “2003’te yaşadığımız değişimlerden sonra bölge halkının beklentileri her yıl daha da çok artıyor. Kalkınma sürecine giden Kuzey Irak Bölgesi’nde, yatırım sürecinin desteklenmesi de önceliğimiz. Bu çerçevede ana sanayi ve üretim kollarında yabancı yatırımcıya açık bir politika izleyeceğiz” dedi. Dr. Salih, Kuzey Irak”ta Türk şirketinin dışında İran, ABD, Lübnan, İngiltere, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt ve Ürdün’ün bölgede yatırım yapan ülkeler arasında olduğunu ifade etti. Yabancı yatırımı içeren 145 projeden toplam 16 milyar dolar yatırımın bu yılın başında onaylandığını belirten Dr. Khaled Salih, Türkiye’nin bölgeye yatırım yapan ülkeler arasında 500 şirket ile ilk 10’da olduğunu söyledi.
TÜRKİYE’YE ÖNCELİK
Türkiye’den Kuzey Irak’a yatırım yapacak şirketlere her türlü kolaylığı sağlayacaklarını vurgulayan Dr. Khaled Salih, “Türkiye’nin, bölgeye yatırım yapan ülkeler arasında ilk ve öncelikli konuma geçmesi, önümüzdeki dönemde piyasa lideri olarak önemli avantajlar elde etmesini sağlayacaktır. Çünkü bölgemiz gelişmekte olan bir pazar. Bu çerçevede her gelişmekte olan bölgede olduğu gibi risk alabilen iş adamlarının, bunun karşılığını çok hızlı ve çok daha kârlı bir şekilde alabileceklerini düşünüyoruz” dedi.
Kuzey Irak petrolü için 1 Haziran 2009’dan itibaren günde 100 bin varil olarak planlanan ihracatın, Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı aracılığı ile Türkiye üzerinden dünya pazarına satıldığını ifade eden Salih, bir yıl içinde bu iki sahadan yapılacak petrol ihracatının günlük 250 bin varile çıkacağını söyledi. Dr. Salih, önümüzdeki yılın sonunda petrol ihracatının günlük 450 bin varile, dört yıl içindeyse günlük 1 milyon varile çıkmasının hedeflendiğini vurguladı. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

AKP’nin bayramlaşma takvimi belli oldu

SONRAKİ HABER

Tüzel’den bayram mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...