19 Eylül 2009 00:00

Bir köprü kaç insan eder?

Dışarıda yağan yağmurun her damlasını evin içinde hissetmek nasıl bir duygudur? Eşyalarınız kullanılmaz hale geldiyse üstelik nerede yemek yapacak, nerede uyuyacaksınız?

Paylaş

Dışarıda yağan yağmurun her damlasını evin içinde hissetmek nasıl bir duygudur? Eşyalarınız kullanılmaz hale geldiyse üstelik nerede yemek yapacak, nerede uyuyacaksınız? Çocuklarınız ağlıyorsa bir de hangi köşede susturacaksınız onları?
Esenyurt’a bağlı Kıraç semtinde bulunan Yeşilkent Mahallesi’nde dere yatağının taşması sonucu yıkılan evlerde yaşayanlar için bu soruların karşılığı yok. İkitelli’deki gibi ölümlerin yaşanmaması nedeniyle görmezden gelinen Yeşilkent Mahallesi’nde yaşam oldukça zor. Mahalledeki dere yatağının ıslahı ise 6 yıldır tartışılmasına rağmen yapılmıyor.
Mahallede daha 2 ay önce yine sel baskını yaşanmıştı. Diğer sel baskınlarında olduğu gibi son baskında da hiçbir yetkili halkın yaralarının sarılması için adım atmadı. Yeşilkent Mahallesi’nde hal böyleyken AKP’li Esenyurt Belediyesi’nin hemen önünde bulunan köprünün aydınlatma ve düzenleme çalışmaları için 1 milyon 721 bin TL harcanması insana verilen değeri gözler önüne serdi.
BAŞKAN OY YOKSA YARDIM YOK DEDİ Mİ?
Sel mağdurlarından Songül Kiraz, canlarını zor kurtardıklarını anlatarak “8 nüfusla ortada kaldık. Evimiz yıkıldı ve belediye ise şu ana kadar hiçbir yardımda bulunmadı” dedi. Kiraz, “Belediye başkanı buraya gelmiyor. Bir de belediye başkanı ‘bize oy vermediniz ondan yardım yok’ diyor. Biz ne yapacağız şimdi böyle bir şey olamaz. Biz zararlarımızın karşılanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Mahallenin eskilerinden Rıfat Yegen’in de evi yıkılmış. “Olay günü buraya gelen belediye başkanı sorunlarımızı dinlemek yerine tepki gösterdiğimiz için bize beyzbol sopası salladı. Şimdi de diyormuş ki ‘onlar bana oy vermediler, bana hakaret ettiler, onlara yardım yok.’ Belediye başkanı vicdansızlık değil, görevini yapsın” diyen Yegen, köprü için harcanan paralarla buradaki derenin çok rahat ıslah edilebileceğini ifade etti.
KÖPRÜ SÜSTEN İBARET
Osman İpek ise Esenyurt’ta yapılan köprü süslemesinin kendilerinin hiçbir işine yaramadığı dile getirdi. İpek, “8 gün geçtikten sonra yollarımız yeni temizlenmeye başladı. Selde bütün eşyalarımızı kaybettik her şeyimiz gitti. Biz burada perişan durumdayız ama trilyonluk köprümüz var” dedi.
Selin olduğu gün mahalleye gelen Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, halkın tepkisiyle karşılaşınca makam aracına binerek araçtan halka sopa göstermişti.


AKP BELEDİYECİLİĞİNİN İFLASI
Arzu Maco (Esenyurt Belediyesi DTP’li Meclis Üyesi):
İki ay önce yine sel baskını yaşanmıştı ve biz meclis üyeleri olarak soru önergesi verdik. Dere ıslahının yapılması ile ilgili belediyenin bir planı olup olmadığını sorduk. Ayrıca sel baskınında zarara uğrayanların zararlarının karşılanması ile ilgili de önerge verdik. Hâlâ bir yanıt alabilmiş değiliz. Esenyurt’ta belediyenin hemen yanındaki köprüye aydınlatma ve düzenleme çalışması yapıldı. Köprünün üzerine demirden dev bir parça oturtuldu ve hiçbir anlam ifade etmeyen bu düzenleme için 1 milyon 720 bin 790 TL harcandı.
Esenyurt için bir şey ifade etmeyen bu durum ile ilgili yapılan harcama ile çok rahatlıkla dere ıslahı yapılabilirdi. AKP belediyeciliğinin geldiği noktayı bu durum ortaya koyuyor. AKP belediyeciliğinde kaynaklar çarçur ediliyor. Harcamalar halkın ihtiyacına göre yapılmıyor bu sebeple bir yere gereksiz yere para akıtılırken bir bölgede mağdur olan halkın taleplerine kulak tıkanarak dere ıslahı yapılmıyor.


ISLAH BİR AN ÖNCE YAPILMALI
Ahmet Fidan (Yeşilkent Mahallesi Muhtarı):
Bu bölgede doğu ve güney doğudan gelip yerleşen insanlarımız çok. İnsanlar barınabilmek için dere yatağına ev yapmak zorunda kaldı.
Belediye ise iş imkanı bulamayan yoksul insanların buralara ev yapmasına izin verdi. Şimdi ise derenin ıslahı yapılması gerekirken hiçbir adım atılmıyor ve felaket yaşandıktan sonra göstermelik gıda yardımları yapılıyor.
Daha önceki sel baskınında da gündeme gelen konu zarar görenleri geçici konutlara yerleştirileceği yönündeydi, ama henüz bir adım atılmış değil. Bu derenin ıslahının yapılması yerine gösterişe para harcanıyor bu sebeple ciddi miktarlar Esenyurt köprüsüne aktarıldı ama derenin ıslahı ise gündeme gelmiyor bir türlü.
(İstanbul/EVRENSEL)
Sinan Ceviz
ÖNCEKİ HABER

Çocuklar hurda servislere emanet

SONRAKİ HABER

Erol Evcil de tahliye oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...