19 Eylül 2009 00:00

Çocuklar hurda servislere emanet

Hükümetin ‘hurda’ diye nitelendirdiği araçlar öğrenci servisi olacak. Servislerde bulunan rehber öğretmenin nitelikleri düşürülecek. Bakanlık yetkilileri uygulamayı savunsa da aileler ve eğitimciler endişeli.

Paylaş

Hükümetin ‘hurda’ diye nitelendirdiği araçlar öğrenci servisi olacak. Servislerde bulunan rehber öğretmenin nitelikleri düşürülecek. Bakanlık yetkilileri uygulamayı savunsa da aileler ve eğitimciler endişeli.
Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’ndeki değişiklikle, servis araçlarının yaş sınırı 12’den 20’ye çıkarıldı. Artık, hükümetin ekonomik krizle mücadele için ‘hurda’ olarak kabul edeceği 20 yıllık araçlarla öğrenciler taşınabilecek.
Ulaştırma Bakanlığının Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle, okul servis araçlarında aranacak şartlarda bazı değişikliklere gidildi. Böylece okul servis araçları hizmet yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, araçların 12 yaşından büyük olmaması şartı kaldırıldı.
BAŞKA NE VAR?
Araçlarda bulundurulması zorunlu rehber personelin de ilköğretim mezunu olması yeterli olacak. Okul öncesi eğitim ve ilköğretim öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere bulundurulması zorunlu olan rehber personelin 20 yaşını doldurmuş ve en az ilköğretim mezunu olması gerekecek. Değişiklik öncesi, rehber personelin 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olması gerekiyordu.
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk konuyla ilgili şunları söyledi: “Tali yönetmeliğimiz olan okul servis araçlarında da yeknesaklık sağlansın diye bu yaş sınırını kaldırdık. Bunun en büyük gerekçesi muayene istasyonlarımıza olan güvenimizdir. Diğer taraftan bu rehber öğretmenlik. Burada servise binen küçük yavrularımızın inip binerken emniyetli inip binmesini sağlayacak şoförün haricinde yardımcı kişidir o lise mezunu rehber öğretmen. Bunda da derneklerden gelen yoğun istek üzerine sınırlamayı kaldırdık. Şoför öğrencilerin inip binmesinde kendi eşinin yardımcı olmasından faydalandığı için aile içi böyle bir yardımlaşma olabilir”
KAZALARA DAVETİYE
Uygulamaya tepkiler gecikmedi.
*ODTÜ Vakfı Okulları Okul Aile Birliği Üyesi İbrahim Gündüz: 20 yaşındaki araçlara hem hurda indirimi istiyorlar, hem de çocuklarımızı bu araçlarla taşımaya çalışıyorlar. Çocuklarımızı bile bile tehlikenin içine sokuyorlar.
*Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Yönetmelik kazalara davetiye çıkarıyor. 20 yıllık aracın okul servis aracı gibi hassas bir işte kullanılması mantık dışı bir uygulama.
*Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksek Adıbelli: Yardımcı personelin ilkokul mezunu olmasını bırakın şoförler arasında öğrencilerin yanında sigara içenler, argo konuşanlar var. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

‘Üreten biz yok eden siz’

SONRAKİ HABER

Bir köprü kaç insan eder?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...