20 Eylül 2009 00:00

‘Saray’da son perde: Yıkım yalanı

Saray Çiftliği haberimizle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı yaptığı ikinci açıklamasında buranın 21.1.2009 tarihinde yıkımının gerçekleştiğini ifade etti.

Paylaş

Saray Çiftliği haberimizle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı yaptığı ikinci açıklamasında buranın 21.1.2009 tarihinde yıkımının gerçekleştiğini ifade etti. Gazetemiz, ulaştığı yeni belgelerle bu “sözde” yıkımın perdesini araladı ve inanılmaz bir tabloyla karşılaştı.
Gazetemizin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a ve ailesine ait Saray Muhallebicileri’ne hammadde üreten Saray Çiftliği’nin dere yatağında ve kaçak olduğunu ortaya çıkarmasının ardından önce Kadir Topbaş bir açıklama yaparak haberimizin asılsız olduğunu iddia etti.
Daha sonra, yayınladığımız yeni belgelerle sorduğumuz sorulara cevap vermek yerine Basın Danışmanı aracılığıyla yeni bir açıklamada bulunarak bu binaların Akfırat Belediyesi tarafından yıkıldığını ifade etti. Bu açıklamasında 21.1.2009 tarihli Belediye Tutanağı’nı kanıt olarak gösterdi.
YIKIM SKANDALI!
Oysa ki, gazetemizin ulaştığı Saray Çiftliği dosyasındaki belgeler ve ‘kanıt’ olarak kullanılan o fotoğraflar yıkımın aslında yapılmadığını, parsel sahipleri tarafından zaten yıkılmış olan eski yığma bir binanın ve hafriyatlarının fotoğraflarının çekilip “Yıkım yapılmıştır” dediklerini kanıtlıyor.
Kaçak olan binalar, çok eski yığma bir binanın etrafında temellendirilmişti. Yani inşaat ilerlediği için, parsel sahipleri zaten ortada kalan bu eski binayı yıkıyorlardı. Hafriyatın boyalı duvar parçalarıyla dolu olduğu fotoğraflarda çok açık.
ORTADA YIKIM YOK
Yeni binaların hasır betonları, kolonları, kirişleri ise sapasağlam duruyor. Hiç bir yıkım izine rastlanmıyor. İşte bu yıkılmış boyalı duvar hafriyatlarıyla birlikte yapılmakta olan yeni kaçak inşaatın fotoğrafları çekiliyor ve belediye dosyasına konuyor, üzerine bir de hisse sahibi bile olmayan Mehmet Kuzgun hakkında suç duyurusunda bulununca yani yargı da baypas edilince “İşlem tamamlanıyor”
BELEDİYE VE İSKİ UYUYOR MU?
İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği’ne göre çiftliğin bulunduğu Ömerli Havzasındaki Değirmen Dere’de mutlak koruma altına alınan dereler arasındadır. Bu yönetmeliğin hükümlerine göre mutlak koruma alanlarına –mezarlıklar dahil- hiç bir yapı yapılamaz, işletme kurulamaz. Yani Topbaş’ın kuzenleri sadece imar Kanunu değil, Çevre Kanunu da ayaklar altına alıyorlar, ancak Başkanı bizzat Kadir Topbaş olan İSKİ bu duruma sessiz kalıyor...
Beldelerin kapanmasının ardından Tuzla Belediyesi’nin sorumluluğuna giren bu kaçak binalar hiç yıkıma uğramadan bitirildi. Tuzla Belediyesi iş başına geldiği 6 aydan beri durumu seyrediyor. Dere yatağında ve kaçak olduğu aşikar, hakkında tutanaklar tutulmuş, yıkım kararı olan bu binalara seyirci kalıyor.
HAMİLİ KART SAHİBİ KİMİN YAKİNİ?
Çok açıktır ki, arkasında siyasi gücü olmayan hiç kimse “İşleri bu kadar yoluna” koyamaz. Hukuku ayaklar altına alan, yıkım senaryoları düzenleyen kişilerin bu cesareti, cür’eti, bu “Bize bir şey olmaz” tavrını nereden aldıkları çok açıktır. Topbaş’ın her şey bu kadar açıkken hâlâ yaptığı açıklamalar durumu net olarak ortaya koymaktadır. (İstanbul/EVRENSEL)
Halil Özen
ÖNCEKİ HABER

İnsan neyle yaşar?

SONRAKİ HABER

Mücadeleden emekli olunmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...