20 Eylül 2009 00:00

Apê Musa cinayeti hâlâ aydınlatılmadı

MUSA Anter’in (Apê Musa) katledilişinin üzerinde tam 18 yıl geçmesine rağmen, cinayetin failleri yakalanıp, yargılanmadı.

Paylaş

MUSA Anter’in (Apê Musa) katledilişinin üzerinde tam 18 yıl geçmesine rağmen, cinayetin failleri yakalanıp, yargılanmadı. Adına anıt yapılan ve Gazetecilik Ödülü verilen Apê Musa cinayeti de, bölgede işlenen 17 bin faili meçhul cinayet gibi aydınlanmayı bekliyor. Diyarbakır’da özel yetkili savcılığın başlattığı ve haklarında yakalama kararı çıkarılan 6 JİTEM’ci hala yakalanamazken, Apê Musa bugün katledildiği yerde kitlesel olarak anılacak.
Musa Anter’in Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Seyrantepe semtinde JİTEM tarafından 20 Eylül 1992 tarihinde katledilmesinin üzerinden 18 yıl geçti. Bölgede işlenen 17 bin faili meçhul cinayet gibi Apê Musa’nın ölümüne ilişkin verilen ifade ve beyanlara rağmen, yargı sürecinde bir ilerleme olmadı. Apê Musa cinayeti davası AİHM’e taşındı ve seneler sonra ardı ardına kararlar çıkmaya başladı. Birincisinde, devlet dostane çözümü önerdi. Bu öneri ailesi tarafından reddedildi. 15 bin avro da teklif edildi, dava tekrar AİHM’e gönderildi, bu sefer Türkiye suçlu bulundu ve mahkeme masrafları ile birlikte 28.5 bin avro önerisi de Anter ailesi tarafından reddedilince dava Büyük Daireye taşındı. Büyük Daire de Türkiye’yi suçlu bularak tazminat cezası verdi.
DOSYA RAFTAN İNDİ AMA
İsveç’te yaşayan İtirafçı Abdulkadir Aygan’ın açıklamalarını ihbar kabul eden Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcılığı, olaya adı karışan JİTEM elemanları hakkında yakalama kararı çıkardı. Anter cinayetine karıştığı gerekçesiyle İsveç’ten Aygan istenirken, Anter’i kaçırıp öldürdükleri iddiasıyla 6 JİTEM elemanı hakkında 17 yıl aradan sonra soruşturma başlatıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın raflarındaki faili meçhul dosyaları arasında bulunan Musa Anter dosyası, özel yetkili savcı tarafından yeniden incelemeye alındı. Başsavcılık, olayın failleri olduğu belirtilen İtirafçılar Cemil Işık, Ali Ozansoy, Abdulkadir Aygan, Hamit Yıldırım, ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım ve öldürülen Binbaşı Ahmet Cem Ersever ile ilgili soruşturma başlattı. Tüm zanlılar hakkında yakalama kararı çıkarılırken, cinayete adı karışan Mahmut Yıldırım, Cemil Işık, Ali Ozansoy, Hamit Yıldırım hakkında da 81 il emniyet müdürlüğü ve jandarma birimlerine yakalama emri çıkarılmasına karşın şimdiye kadar adı geçen kimse gözaltına alınmadı.
‘KATİLLER BİLİNİYOR AMA YAKALANMIYOR’
Konuya ilişkin bilgi veren Anter’in oğlu Dicle Anter, davaya ilişkin Diyarbakır’da özel yetkili savcılar ile görüştüklerini belirterek, yakalama kararlarına rağmen kimsenin yakalanmadığına dikkat çekti. Ape Musa cinayetinin azmettiricisi ve tetikçisinin belli olduğuna ifade eden Anter, “Mesela herkes tarafından tetiği çeken kişinin Dijwar kod adlı, Hamit isimli kişi olduğu biliniyor. Bu kişinin hâlâ Şırnak’ta korucu olduğu söyleniyor. Bu kişinin alınıp, sorgulanması, ifadesinin alınması gerekiyor. Bizde süreci takip edip beklemekteyiz” diye konuştu. (DİYARBAKIR)
ÖNCEKİ HABER

Çok çalış az al!

SONRAKİ HABER

Bayrama işsiz girdiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...