20 Eylül 2009 00:00

60 kişi öldü onlar serbest

İZMİR’in Seferihisar ilçesi açıklarında 2 yıl önce 60 mültecinin ölümüyle sonuçlanan faciada tutuklu kalmadı. Haklarında 32’yer yıl hapis cezası istenen, 7 kişi daha tahliye edildi.

Paylaş

İZMİR’in Seferihisar ilçesi açıklarında 2 yıl önce 60 mültecinin ölümüyle sonuçlanan faciada tutuklu kalmadı. Haklarında 32’yer yıl hapis cezası istenen, 7 kişi daha tahliye edildi.
8 Aralık 2007’de yasa dışı yollardan Seferihisar’ın Sığacık Sahili’nden Yunan Adalarına geçmek için açılan Filistin, Etiyopya, Mısır ve Suriye uyruklu mültecilerin bulunduğu 15 metrelik tekne, dalgalara yenik düşerek alabora oldu. İnsan Hakları Günü’nde toplam sayıları 85 olduğu sanılan mültecilerin 6’sı kurtarılırken, 1’i Türk 50’sinin kimliği belirlenen 60 kişinin cesedine ulaşıldı. Cesedi bulunanlardan birinin sol kolundaki ‘Canım Anam Nur’ yazılı dövmeden, Hüseyin Güzelcan olduğu saptandı.
HEPSİ ÖLDÜ
Güzelcan’ın telefon görüşmelerinin deşifre edilmesiyle derinleştirilen soruşturmanın ardından operasyon başlatıldı ve 20 kişi yakalandı. Olayda 11 kişi tutuklanırken, 9 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Olayı soruşturan cumhuriyet savcısı, 11’i tutuklu 20 sanık hakkında ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgütlü olarak göçmen kaçakçılığı yapma, taksirle öldürme’ suçlarından 32’şer yıl hapis cezası istemiyle dava açtı. Savcı, hazırladığı iddianamede sanıkların birbirleriyle yaptıkları telefon görüşmelerine de yer verdi. Telefon görüşmelerinde facia sonrası M.G. ve A.M.B.’nin kaçakların neredeyse tamamının öldüğünü konuşmaları yer aldı.
ÖLENLER ÖLDÜĞÜYLE KALDI
Ağır ceza mahkemesinde dün yapılan yargılamada elebaşı olduğu iddia edilen M.A. ile H.A., çelişkili ifade verirken, diğer sanıklar ise suçlamaları kabul etti. Yapılan yargılama sırasında uzun süredir tutuklu bulunan 7 sanık da tahliye edildi. Diğer 4 tutuklu sanık da daha önceki duruşmalarda tahliye edildiğinden davada hiç tutuklu sanık kalmadı. Mağdurların avukatları, duruşma sonrası “Ölenler öldüğüyle kaldı” diye tepki gösterdi. (İZMİR)
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Çok çalış az al!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...