21 Eylül 2009 00:00

BASIN TURU

Son günlerdeki sağlık reformu ‘yalanı’, hükümetin ne kadar da kötü koşullarda olduğunu gösterdi. Kongre üyeleri, kendilerini seçen halkı değil kasalarını dolduran güçlü çıkar gruplarını temsil ediyor.

Paylaş

Sağlık hizmeti yalanı
Son günlerdeki sağlık reformu ‘yalanı’, hükümetin ne kadar da kötü koşullarda olduğunu gösterdi. Kongre üyeleri, kendilerini seçen halkı değil kasalarını dolduran güçlü çıkar gruplarını temsil ediyor. Sağlık reformu yasa tasarısı, sağlık reformuyla ilgili değil sigorta şirketlerinin çıkarlarını koruma ve artırmayla ilgili. Yasa tasarısının temel özelliği, ABD’deki herkesin satın almaya gerek duyduğu sağlık sigortasının ‘bireysel manda’ altına alınması. Sigorta sanayiine hizmet etmeleri için ‘seçtiğimiz’ temsilciler, sağlık sigortası satın almakta başarısız olan ABD’liler için 3 bin 800 dolar ceza kesilmesini öneriyorlar.
ABD’deki sağlık reformu krizinin nedeni, yaklaşık 50 milyon sigortasız vatandaşın işlerini ve kazançlarını toptan kaybedebilme ihtimali. Onlar, patronların verdiğinden daha fazla herhangi bir sağlık sigortası alamıyorlar. İnsanlar bu sağlık sigortasını alamıyorlar diye onlara para cezası kesmek saçma. Sigorta primi ödeyemeyen biri cezayı da ödeyemez. Bu öneriler, evsizlere ‘evinizi kendiniz alın’ diyerek evsizlik sorununu çözmeye çalışmaya benziyor.
Konuşmasında Obama, “Daha düşük fiyatlı sigortalara gücü yetmeyen kişilere ve küçük işletmelere vergi kredisi vereceğiz ve düşük maliyet önceden var olan tıbbi koşullarla sunulacak” dedi. Kazancı olmayan biri geri ödenebilir krediyi kullanamaz ve bu kredi milyonlarca işsiz ABD’li için hayır olarak verilmez.
Bir profesyonelin emeklilikten sonra bile çalışmaya devam ettiğini biliyorum. Onun sağlık sigortası kapsamı, aylık ödemesiyle birlikte yılda 16 bin 400 doları buluyor. Para nedeniyle sağlık sigortasını reddetmek isteyenler için sistem daha pahalıya mal olacak. ABD’nin ihtiyacı olan, zor şartlar altında çalışmayı ve işlerinin risklerini ve stresini üstlenecek doktorlara ve hemşirelere yeteri kadar ödeme yapan, kâr amacı gütmeyen bir mükellef sistemidir.
Sağlık masraflarının azaltılmasının tek yolu, sağlık sisteminin dışında dökümasyon ve kâr sağlamaktır.
Sonuç olarak, sağlık reformu yasa tasarısı, insanların özel sağlık sigortası almaya zorlanmaları ve eğer bunu yapmazlarsa cezalandırmaları üzerine kurulu. Yasa tasarıları, sağlık reformu tasarısında olduğu gibi ideoloji mücadelesindeki çamura battıklarında yine de aşılan bir şey vardır. Obama, ekibi ve Kongre üyeleri, kaldıkları yerden devam edebilecekleri ve bir sağlık hizmeti sağlayıp sağlamadığına bakmadan sağlık hizmeti tasarısı istiyorlar. Savaşlardan kazanılan ve kırmızıya boyanan bir sağlık yasa tasarısının en olası sonucu olabilecek kurtarma bütçeleriyle sağlık hizmeti için kamu harcamalarının ek maliyeti, sigorta şirketlerinin işine gelecek. Halkın çıkarları, önemli bir belirleyici değildir. Politikacılar, Ortadoğu’da bir on ya da yirmi yıl daha parayı güvene aldıkları için sigorta şirketlerinden ve sağlık hizmetindeki harcamaların azaltılmasından memnun olsa gerek. Obama’nın konuşmasında sırrı açık eden şey, “Hesap açığımıza bir sent bile ekleyecek bir şeyi imzalamayacağım” dediğinde aldığı alkıştı.
Obama ve politik yandaşlarının, savaşlara para kaynağı sağlamak için hesap açığına neden olacak triyon dolarları eklemede tereddütleri yok. Askeri ve güvenlik şirketlerinin çıkarları, kampanya yardımlarında kısmen yeniden kullanıldı. Bir kamu sağlık hizmeti finansmanı için savaş harcamalarını kesmek, askeri/güvenlik ve sigorta endüstrisinin ikisinden de politikacıların kampanyasına katkıda bulunabilirdi. Politikacılar buna izin vermeyecek. Çünkü Afganistan’da Obama’nın ‘zorunlu’ olduğunu söylediği bir savaş var; sağlık hizmeti değil.
Paul Craig Roberts, 15 Eylül 2009
ÖNCEKİ HABER

IMF altın satma kararı aldı

SONRAKİ HABER

CIA, denetim istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...