21 Eylül 2009 00:00

EVRENSEL’DEN

Siz okurlarımıza 7 Haziran 1995 günü merhaba demiştik. O günden bugüne Türkiye pek çok siyasal çalkalanma yaşadı, ekonomik kriz gördü. Bugün de Türkiye büyük bir ekonomik krizin etkilerini yaşamaya başladı.

Paylaş

Siz okurlarımıza 7 Haziran 1995 günü merhaba demiştik. O günden bugüne Türkiye pek çok siyasal çalkalanma yaşadı, ekonomik kriz gördü. Bugün de Türkiye büyük bir ekonomik krizin etkilerini yaşamaya başladı. Kapitalizmin merkezlerinde başlayan kriz, Türkiye’de artan işsizlik, art arda gelen zamlar, iflas haberleriyle gündemin baş sıralarındaki yerini koruyor. İşçi ve emekçileri yakından etkileyen krizin, onların gazetesini ‘teğet geçmesi’ düşünülemez. Okurları ile gazetenin mutfağındaki bizlerin ortak çabası ile bugünlere gelen gazetemizin, bu zorlu günlerin etkilerini de yine aynı kolektif çaba ile aşacağından kuşku duymuyoruz.
Vahşi sömürü düzeni karşısında Türkiye emekçilerinin gündeme kendi sınıf çıkarları açısından müdahalesinin mevzisi olan Evrensel, ticari kaygılarla yayın hayatına başlayan bir gazete olmadığı için bugüne kadar yaşadığı güçlükleri de buna uygun olarak, ticaretin değil emekçi sınıfların siyasetinin terazisine vurarak ele aldı. Bundan sonra da öyle olacak.
Böyle bir girizgahın ardının nasıl geleceğini okurlarımızın tahmin ettiğinden kuşku duymuyoruz. Gazetemiz, bu sürecin sarsıcı etkisi karşısında kendi varlığını hem korumak, hem de bundan sonrasına daha güçlü hazırlanmak için bir süre için sayfa sayısını azaltacak. Bayramdan sonra Evrensel, haftanın 6 günü 12 sayfa olarak çıkacak. Pazar sayfalarımızın yer aldığı pazar günleri ise 16 sayfa olarak çıkacağız. Gazetemizin mizanpajında da belli ölçülerde bir yenilenmeye gidiyoruz.
Yayın hayatına başladığımızdan beri, okurlarımıza, onların hayatının bütün alanlarını kapsayan, olabildiğince fazla habere yer veren bir gazete olmayı amaçladık. Bu çabamız, yeni süreçte de devam edecek. Hatta, bu konuda daha azimli bir sürece girdiğimizi de söyleyebiliriz. Dikkatli okurlarımız bir süredir gazetemizin ajans haberciliğini aşarak, kendi özel haberleriyle çıkmaya çalıştığını fark etmişlerdir. Bu haberler için de profesyonel muhabirlerimizin haberleri yanında siz okurlarımızın değerli emeklerinin ürünü olan çok önemli haberleri de manşetimize taşıdık. Haberciliğin özünün de burada yattığını düşünüyoruz. Yani doğrudan hayatın içinden, fabrikalardan, sanayi sitelerinden, işçi havzalarından, semtlerden, okullardan, hastanelerden gelen, bu alanlardaki gerçekliği birebir yaşayanların elinden çıkan haberler, bizim başından beri hakim kılmaya çalıştığımız, gerçek gazeteciliğin de kaynağını oluşturuyor.
Okur mektuplarının da, bir emekçi kürsüsü olan gazetemiz için ne kadar büyük önem taşıdığı biliniyor. Zaman içinde inişli çıkışlı bir grafik izleyen okur mektupları akışının, yeni dönemde, okurlarımızın katkılarıyla yükselen bir grafiğe evrilmesini umut ediyoruz.
Böyle bir Evrensel, sayfalarının yüzde 80’i ilan ve reklamlardan oluşan egemen sınıf gazetelerinden mutlaka daha fazla haberle dolu, daha zengin bir Evrensel olacaktır. İyi değerlendirildiğinde 12 sayfanın tüm bunları yapmak için hiç de az olmadığını biliyoruz.
Girdiğimiz ve daha da güçlenerek çıkmayı amaçladığımız bu yeni süreçte, başvuracağımız başkaca yeni düzenlemeler olduğunda onları da, yine Evrensel’den köşesinde sizlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.
Bayramları daha iyi haberlerle karşılamak isterken, sayfa sayımızı azaltacağımızı paylaşmak durumunda kalmak tercih ettiğimiz bir durum değil.
Ama yukarıda paylaştığımız gerekçelerin bizi zorunlu kıldığı bu süreci, yine ortak gayretle aşacağımızdan şüphe etmiyoruz.
Evrensel çalışanları olarak bayramınızı kutlarken, bayram gibi günler ve bayram gibi bir gelecek diliyoruz.
İyi haftalar!..
ÖNCEKİ HABER

Örümcek Adam, Adana Emniyeti’ne ilham verdi!

SONRAKİ HABER

Bilge köyünde buruk bayramlaşma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...