22 Eylül 2009 00:00

Obama’nın halkı ikna atağı


ABD kamuoyunda “popülerliği” hızla düşmeye başlayan ABD Başkanı Barack Obama, yeni bir medya atağı yaparak halkı ikna etme çabası içine girdi. Obama, pazar akşamı CNN, NBC, ABC ve CBS gibi büyük kanallarda yayınlanan talk showların ortak konuğuydu.
Programların hepsi cuma günü Beyaz Saray’daki Roosevelt Odası’nda çekilmiş. New York Times gazetesinde Alessandra Stanley imzasıyla yayınlanan haberde, Obama’ya mülakat yapan televizyoncular için “Tek bir koltuğun ya da çiçeğin yerini değiştirmediler, beklenmeyen bir soru sormadılar” ifadesi kullanıldı.
Barack Obama, konuk olduğu programlarda, ulusal ve uluslararası gündemde ön sıralarda yer alan konularda önemli açıklamalar yaptı. Obama, Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) eski direktörlerinin, Adalet Bakanlığı’nın CIA görevlileri hakkında yürüttüğü işkence soruşturmalarını durdurması çağrılarını reddetme nedenini “hiç kimse hukukun üzerinde değildir” diye açıkladı.
FÜZE KALKANINA DAİR İLK AÇIKLAMA
Obama, mülakatlar sırasında, geçen hafta rafa kaldırdığı füze kalkanı projesine ilişkin sorulara da hedef oldu. ABD başkanı, kararının Rusya’nın yoğun muhalefetiyle ilgisi bulunmadığını söyledi. Görevinin Ruslarla müzakere olmadığını belirten Obama, “Amerikan halkını, Avrupa’daki askerlerimizi ve müttefiklerimizi korumanın en iyi yolunun ne olduğu konusunda karar verdik” dedi. Obama konuşmasına şöyle devam etti: Eğer bunun sonuçlarından biri Rusların kendilerini daha az paranoyak hissetmeleri ve İran’dan gelen balistik müze tehdidi ve yine bu ülkedeki nükleer geliştirme çalışmaları konusunda bizimle daha etkili iş birliği içinde olmalarıysa; bu da kararımızın hesapta olmayan olumlu sonuçlarından biri olacaktır.
‘SAĞLIK REFORMU YÜK GETİRMİYOR’
Obama, gündemin ön sıralarındaki sağlık reformu tartışmalarına değinirken, yeni sağlık sistemi için muhaliflerin öne sürdüğü gibi çok büyük miktarda ek kaynağın gerekmeyeceğini söyledi. Obama, “Önerilerimiz için harcanacak paranın üçte ikisi halihazırda sistemin içinde, ama kötü harcanıyor” dedi. Obama, bu konudaki planlarının, orta sınıfta vergi artışına yol açmayacağını da kaydetti.
Senato Cumhuriyetçi azınlık lideri Mitch McConnell’ın sağlık reformuna ilişkin tartışmayı muhalefetin kazanmakta olduğu yönündeki sözlerini reddeden Obama, “Seçimlerde de kazandıklarını söylüyorlardı” ifadesini kullandı.
ABD’nin gelecek ay başlatmayı planladığı domuz gribi aşısı uygulamasına ilişkin de Obama, aşı önceliği konusunda ailesine özel bir ayrıcalık tanınmayacağını, herkes gibi “sıraya gireceklerini” söyledi. Obama, aşı uygulamasında sağlık çalışanları, hamileler ve çocukların öncelikli olacağını ifade etti.
ABD Başkanı Obama, ekonomi konusunda ise “Özellikle istihdam konusunda tablo, kayda değer bir şekilde iyileşmeyecek. Hatta, önümüzdeki birkaç ay içinde biraz daha kötüye gittiğini görebiliriz” ifadesini kullandı.


HAMANEY İKNA OLMAMIŞ
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD’nin İran tehdidine karşı Doğu Avrupa’da inşa etmeyi planladığı füze kalkanını askıya alacağı açıklamasını soğuk karşıladı.
Obama’nın geçen hafta açıkladığı kararına İran’ın resmi düzeyde ilk tepkisini veren Hamaney, Obama’yı kendisinden önceki başkanlar gibi İran korkusuna dayalı politikalar izlemekle suçladı. Batılı ülkelerin İran’ı yanlış bir şekilde nükleer silah üretmekle suçladıklarını söyleyen Hamaney, “Biz nükleer silahları reddediyor ve üretilmesini de yasaklıyoruz” dedi.


AFGANİSTAN’A EK ASKER GÖNDERİLECEK Mİ?
Obama, Afganistan’a daha fazla asker gönderilip gönderilmeyeceğine dair bir soru üzerine, bu konuda bir karar almak için daha erken olduğunu ifade ederek, önce bu ülkedeki ABD askerlerine yönelik uygun stratejiyi belirlemek gerektiğini söyledi. Obama, “Ancak tabii ki diğer ülkelerin sonsuza kadar işgal edilebileceğine inanan bir kişi değilim” dedi.
Kararlarını “anlık politikalara” göre almayacağını kaydeden Obama, “Daha fazlasını alırsam, daha çok şey yaparım şeklinde bir doğal eğilim var. Ama aslında şu anda sorulması gereken ilk soru şu: Doğru olanı yapıyor muyuz? Doğru stratejiyi izliyor muyuz?” dedi. Obama, bu stratejik soruya cevabın ise ABD savunma bakanı, ulusal güvenlik danışmanı ve Afganistan’daki komutanlardan geleceğini söyledi.
Afganistan’daki ABD ve NATO kuvvetlerinin komutanı General Stanley McChrystal ise Afganistan’a ek kuvvet gönderilmesi gerektiğini, aksi halde direnişçilere karşı verilen mücadelede başarıya ulaşamayacaklarını belirtti.
McChrystal tarafından hazırlanan 66 sayfalık raporu ele geçiren Washington Post gazetesi, ABD’li komutanın Afganistan’a ek kuvvet gönderilmesine yönelik ihtiyaca vurgu yaptığını yazdı.
Ek kuvvet çağrısının “daha çok direnişçi öldürmekten” ziyade Afganların korunmasına yönelik yeni stratejinin bir parçası olduğunu iddia eden McChrystal, yeni stratejiye duyulan ihtiyaca değindi. Afganistan’daki ABD askeri sayısı bu yıl 32 binden 62 bine çıkarıldı. Yıl sonuna kadar 6 bin askerin daha bölgeye gönderilmesi bekleniyor.
Ancak Afganistan’daki savaşın devam etmesi yönünde kamuoyu desteğini kaybeden Barack Obama’nın, daha fazla bütçe gerektirecek böyle bir hamlede bulunması çok kolay olmayacak.
(DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et